Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Memoir | Bersahur Waktu Dahulu




Previous Entry : Sama tapi Tak Serupa


Assalamualaikum uols. Sebenarnya tak tahu nak cerita apa. Heh. Actually kan, iteww kan masih tak berapa sihat since Selasa malam before puasa tu. :( Demam dah surut, just batuk dan selesema *sobs* *kesat-kesat hingus* Giler pengotor haku ni!! HAHAHA. Saja je nak mengadu dekat uols semua. Hikhik


Actually kan, walaupun tak berapa sihat, Alhamdulillah iols is masih larat nak mengerjakan solat terawih *clap-clap*. Ok, pokok pangkalnya iols bukan nak cerita pasal solat terawih ke apa, I know all of you already know bout it kan. :D


Nak dijadikan cerita, semalam (Khamis; 11-July-13), aku dengar radio Era.fm --- memang setiap pagi dengar Era.fm pun, Johan dengan Ray tu lah, tcerita pasal kenangan waktu sahur, pahit ke manis ke kan.



Sumber: google




So aku pun secara tetiba sambil drive teringat balik kisah sahur waktu sekolah berasmara eh berasrama kat Teknik Kulim dengan waktu Kolej dedulu tu. Bila teringat rasa kelakar pun ada, rasa annoying dengan diri sendiri pun ada. HAHA


Kalau bersahur / soq (bahasa utagha) kat rumah atau rumah atok memang rasa heaven. Just name it what dish you want, confirm abah atau arwah wan akan usaha gigih dok carik. *sobs*. Ok pointnya aku bukan nak cerita pasal soq kat rumah. Bahahaha. Aku nak cerita soq kat luar rumah :p


Dulu kan, waktu kat asrama, mujurlah waktu Form5, dapat hostel belah bawah, kalau Form4 atas bukit, so membuatkan student pemalas macam aku ni makin malas nak pergi soq kat dewan makan sebab nak kena turun tangga yang tinggi! Mihmih. :3 So waktu F5, walaupun lauk kat DM ntah pape, gigih je la turun. Kalau malas sekalipun kan, bancuh milo cicah dengan biskut Jacob 4segi tu. *sob-sob berlinang air mata menaip entry ni* #Okei aku tipu. Hihi. Lepas tu kan makan reramai dengan budak dorm.


Tapi waktu duduk hostel dulu tak la rasa sadis sangat pun, just anak perantauan macam aku je la yang selalu homesick bagai. Ala kalau homesick balik lah kampong atok dekat To’kun tu. Bahaha. Bukan jauh pun dari Kulim (Kedah) ke To’kun (Bukit Mertajam, P.Pinang) dalam 10-15 minit je pun kennn :3


Waktu kat kolej, aku belajar kat Merbok. Masa ni lah lagi sadis dan pemalas nak soq. Nak pergi dining (dewan makan) lagilah malas. Padahal aku duduk ground floor je. Hahaha. Lepas tu dapat roommate yang malas soq juga so memang boleh geng la. Kihkih. Aku stay dengan junior masa tu Farah, Zira dengan Nurul. Aku kamcing dengan si Farah dengan Zira (Alhamdulillah sampai sekarang kami rapat), dengan si Nurul tu biasa je.


Macam si Zira ni, rajin betul bangun soq, hihi, malas sekalipun dia akan bangun bancuh nestum ke hape kat meja dia. Si Farah ni ikut mood, kalau rajin macam-macam dia buat. HAHAHA. Macam aku yang dah tentu malas ni, sebelum tidur letak roti bun coklat ke atau bun ikan bilis tu kat tepi bantal siap sekali dengan air masak sebotol. Nanti alarm telefon bunyi aku just terus ngap, minum dan sambung tidur balik. Mihmih. :3 


Kalau rajin sangat baru bangun bancuh milo ke apa. Tapi kalau dah malas sangat tu je yang mampu hihi. Lepas tu if dah parah sangat pemalas tu kan, bangun dan minum air je, then sambung tidur balik. At least boleh lah tahan dahaga katanya. Hahaha.


Tapi, Alhamdulillah, since dah kerja beberapa tahun ni, iols is rajin nak bangun soq, yelah katanya tinggal dengan parents! Haruslah rajinkan, nak mati kalau malas-malas kennn hihi. Mau ibu iols pelangkung anak dara pemalas ni. Hihi.


Tu je lah nak cerita, kenangan waktu pemalas dulu. Muahaha. Btw, uols ada benda nak share ke tidok? HAHAHA meh share pengalaman korang pulak :D


p/s: Selamat berbuka! :)



Till then,
-xoxo-
S


18 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ala uols ni, tak jaga diri la uols ni ;p

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

p.s aktif dua2 blog..hehehe

Puan Ezy said...

duk hostel kite pon mls nk sahur..
kalo sahur sblom tido..
kul12 mlm gitu..
haha

hainom OKje said...

OKje tak ingat sangat kenangan sahur kat hostel ni Zana....tak de yg best sangat kot

Sofinah Lamudin said...

alamak, bahasa ustagha tu dari mana ek? hee...

man said...

sahur makan apa...hehehhe

Tihara said...

ehee seronok plak baca exprience syazana mankit soq..
salam ramadhan :)

adzairdawati makdara said...

hehehe lama tak dengaq perkataan soq tu.. dulu masa dok kat kulim mesti sebut soq soq ni hehe.. btw selamat berpuasa yaa

QasehnyaRania said...

mcm2 kan
selammat berpuasa dik ;)

ieda immi said...

memang kalau diingatkan kisah zaman belajar dgn skrtg nie memang seornok dan lucu .. yelah sahur skrg dan dulu x sama kan ;)

boni kacak said...

hahahahaha. letak roti dengan air sebelah bantal je??hahaha. memang malas bangun sahur betul..hehehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

tringt plak kngn time duk asrama..hihih

J.Syazwana said...

tak suke sahur kat hostel tak sedap. hahahaha!

kalau duduk rumah memang tak boleh tak bangun sahur. wajib!

ros_reeza said...

Selamat menjalani ibadah puasa kak :)

ros_reeza said...

eh, selamber je Kak ROs panggil Syazana kakak tadi.. entah2 lg muda ni.. hihi.. memang kalau bersahur dengan keluarga wajib bangun.. sebab mak masak best.. hihi..

QasehnyaRania said...

dulu mmg tak suka sahur.
skrg bila dah ada suami kena la bgn sahur

dik,

jemput join

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/07/qr-mini-giveaway-ketiga.html

Muhammad Syazwan Norhalik said...

puasa tak harini? :O

dear xila said...

hahahah kita sama! letak makanan sebelah bantai....dah rasanya semua org same je kot huhuh

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org