Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

ITINERARY | SIEM REAP, CAMBODIA for 4D3N



SIEM REAP, CAMBODIA
22/05/17 to 25/05/17 (4D3N)


sunrise at Angkor Wat
23/05/2017


Notes: FYI, Cambodia using USD ye. Ada juga guna currency derang tapi hanya untuk cents sahaja. Korang kena hati-hati sikit bila derang bagi dalam riel (duit Cambodia). Kira betul-betul takut derang tipu, just for make sure je lah. Tak salah hati-hati kan. Aku pun konpius bila dapat riel ni. Mujur ada kawan Cambodia bantu. Hiks. BTW I already changes the RM to USD few months earlier. Rate masa tu $1 = RM4.40 je. Few weeks before fly, kawan aku tukar dah $1 = RM4.46. Sekarang ni tak tahu la berapa dah T_T

Date / Day
Places that we PLAN to go
Places that we go

22/05/17
Monday
Day 1

Arrived Siem Reap
Check In Hostel via; Booking.com
Tropical Breeze Guesthouse
Theme: Explore Siem Reap
War Museum
Lunch at Cambodian Muslim Restaurant
Royal Garden
French Quarters
Tonle Sap & Kampung Phluk
Siem Reap Art Centre Night Market
Psar Chas (the old market)
**Fruit Shakes!! Must try
Pub Street


War Museum
Lunch at Cambodian Muslim Restaurant
Royal Garden
Tonle Sap
Lotus Pond - Tonle Sap
Angkor Wat ticketing centre
Psar Chas (the old market)
**Fruit Shakes!! Must try
Pub Street


23/05/17
Tuesday
Day 2

Theme: Lara Croft
Angkor Wat - Sunrise
Ta Phrom
Bayon
**eat Gelato at Gelato Lab (HHWT recommendation)
Lunch at Muslim Kitchen Cambodia
Pub Street


Angkor Wat - Sunrise
Ta Phrom
Bayon
Thommanon & ETC
Lunch at Muslim Kitchen Cambodia



24/05/17
Wednesday
Day 3

Theme: History
4 Thousand Lingas
Angkor National Museum
Cambodian Landmine Museum
Jalan-jalan Siem Reap


Artisan Angkor - Silk Farm
Wat Thmey (Killing Fields)
Angkor National Museum
Siem Reap Art Centre Night Market


25/05/17
Thursday
Day 4


Check out at 6.00AM



DAY 1
We arrived at 7.45AM (Siem Reap time)
Keluar airport, makoiii dah macam pukul 10AM sebab cerah kemain.
Pak supir datang ambil kitorang dengan tuktuk
Sebenarnya sampai sekarang aku tak sure nak sebut nama dia macam mana
Addin ke, Adlin ke Adin ke, ntah la =_=
Dia charge kitorang $50 untuk 5 orang dan 2 hari
so sorang bayar $10 je untuk 2 hari

Check in Hostel via; Booking.com
Tropical Breeze Guesthouse
Wat Domnak Area, Salakamroeuk, Siem Reap
$75/5 pax = $15 + $10 (deposit for keys 2 rooms - returned)
Masa kitorang sampai keadaan hostel agak messy sebab derang tengah renovate, katanya nak tambah swimming pool. Yang sadis tu bilik kitorang kat level 4. Tingginya sampai rasa kau nak merangkak panjat. Mujur bilik (dorm) kitorang sangat puas hati dan bersih cuma tak best locker dia bawah katil. Toilet pun bersih dan luas. Actually bilik kitorang mix dorm tapi mujur takde orang lain join kitorang 4 orang. Yang lagi sorang tu dorm asing sebab dia sorang je lelaki. Kekeke. Btw tak payah mandi air panas pepagi pun sebab sana PANAS oiii!


pictures from booking.com website
btw, bilik kitorang macam ni lah, cuma derang tak letak towel comel-comel macam tu pun
tapi aku suka je stay kat dorm macam ni

War Museum - $5
Donation - $5/5 orang - $1
Notes: Wajib pergi sini, kalau tak datang sini rugi. Dah datang sini at least korang tahu serba sikit sejarah Cambodia ni. Kenapa Pol Pot ni kejam nak mampus. Kat sini korang boleh tengok senjata, kenderaan perang, bom dulu-dulu seme la. Guess what, dalam 1 truck tu kan masih ada darah dengan tulang manusia T_T

from instagram 
@itsmesyazana 




Lunch at Cambodian Muslim Restaurant - $3.70
Notes: dekat menu banyak je makanan tapi bila order tak boleh sebab dah tengahari ataupun takde lauk tu. Aku makan ayam fillet goreng tu dengan nasi putih. Ingatkan dapat sup ke apa mujur tak tercekik. Harga pun macam tak berbaloi. Mujur kedai ada aircond.
Rate: 3/5 - boleh makan diwaktu lapar dan tak tahu kewujudan kedai lain. Point lebih sebab kedai ada aircond.
fried chicken with rice

Royal Gardens - No entrance fee
Taman ni berdepan dengan Raffles Grand Hotel dengan ada temple kecil kat situ. Lepas tu ada banyak pokok-pokok macam zaman purba. Bila korang dongak sikit boleh nampak kelawar bertenggek kat pokok-pokok ni. Cadangnya lepas royal gardens nak ke French Quarters tapi pak supir tak tahu jalan pulak.




Tonle Sap - No entrance fee
Cadangnya nak naik bot tu boleh melawat floating market, floating school dengan Kampung Phluk. Tapi ramai cakap hati-hati bila kat sini sebab banyak scammers. Bila tolak-tambah semua rasa macam tak berbaloi pula kena bayar sampai $20 yelah sungai pun surut dengan kotor, bot pun tak semegah tengok. Tapi kalau korang dah datang sini kalau teringin nak naik bot tu naik je lah cuma hati-hati dengan scammers ni.

Lotus Pond at Tonle Sap - No entrance fee
Donation - $2
Waktu nak balik dari Tonle Sap tu singgah sini jap untuk ambil gambar. Memang cantik kat sini cuma tak best tu titi dia macam nak reput dah so korang kena hati-hati, jangan eksited sangat karang terjatuh tergolek pula dalam kolam tu. Haha

Angkor Wat ticketing Centre - $37
Terkejut aku tiket dia naik harga banyak sangat padahal member aku pi sana bulan Nov atau Dec 16 tiket dia baru $20 je tau. Aku ingat belakang ticket centre dah masuk Angkor Wat tu rupanya tempat tu tang lain. Oh ya, kalau korang beli tiket tu pukul 4.30PM dan keatas boleh dapat free pass free tengok sunset untuk hari beli sampai esok hari. Nak tengok sunset ni pula cuma 300 orang sahaja yang layak naik ke temple tu. Kalau dah lebih orang, korang kena turun balik la. Mau 30 minit juga hiking tu =__= memandangkan kitorang dah letih dengan tengah panas kitorang beli ticket awal biasa je tapi harga still sama heh.

Pub Street / Psar Chas (the old market)
Pineapple shake - $1
Kat sini maghrib masuk awal dalam pukul 6.30PM macam tu. So after magrib kitorang jalan kaki je sebab pasar dengan pub street dekat je dengan tempat kitorang. Meriah betul waktu malam, padahal waktu siang slow je, ada je orang waktu siang cuma tak kelam kabut. Kat sini wajib try fruit shake yang popular tu. Oh ya setengah gerai jual fruit shake dengan harga $1.5 tau, mujur kitorang ada member Cambodia so dapat $1 je kekeke. Waktu jalan-jalan ni cuma survey harga barang je. HAHAHAHA

Total DAY 1: $85.70

DAY 2
Subuh kat sini pukul 4.24AM, kemain aku gigih bangun awal semata nak kejar sunrise kat Angkor Wat. HAHA. Dalam pukul 5.15AM baru kitorang gerak ke Angkor Wat tu. Aku ingatkan nak masuknya payah sebab tiket mahal nak mampus, padahal guard yang jaga pintu masuk tu cek lebih kurang je. Heh. Ngam ngam 5.30AM dah start nampak matahari naik. Subhanallah. Lawanya oiii. Rasa macam bangga sebab dapat tengok permandangan cantik camni.

Mujur tak naik basikal weh, kalau tak mau putus kaki aku. HAHAHAHAHA sebab Angkor Wat ni besar giler. Memang kena naik tuktuk atau pape kenderaan yang boleh bergerak sendiri. HAHAHA. Dekat dalam central Angkor wat tu saja pun dah banyak temple kecil-kecil tu. So yang tak berapa nak famous kitorang skip je. Kihkih

So kalau familiar dengan filem Lara Croft: Tomb Rider, mesti tahu tempat ni iaitu Ta Phrom. So lama gak kitorang kat sini.

Dekat Bayon kot aku beli fridge magnet kat bebudak tu. Kesian tengok. Btw derang pandai cakap English. Tapi hati-hati even budak-budak pun pandai scam orang okay. Fridge magnet 5pcs - $2, actually kan fridge magnet tu korang boleh dapat lagi murah kat pasar 5pcs - $1 je kat pasar huks :/

Lunch at Muslim Kitchen - $4.50
Our lunch getting better kat new restaurant. Nak kata sedap sangat tu biasa je la. Kira okay untuk tekak aku. Actually semua kedai makan muslim ni satu jalan je, so memang senang cari makan kat sana.

Total DAY 2: $6.50

DAY 3
Untuk hari ke-3 kitorang tak pakai pak supir tu sebab saja nak gerak-gerak sendiri. Kitorag pakai tuktuk yang depan hostel tu, dia charge $17 untuk bawa ke tempat-tempat yang kitorang nak. Murah la juga dari Pak Supir, sebab tak sampai $5/seorang. Total $17 + $2 (tips kat silk farm) = $19/5orang.
Seorang bayar $4 sahaja

Artisan Angkor (Silk Farm) - No entrance fee
Tips - $2 (share 5 orang include supir)
Handkerchief - $15
Mula-mula ingat nak jungle trekking ke 4 thousand lingas tu tapi memandangkan kitorang penat giler so tukar plan ke Artisan Angkor - Silk Farm untuk tengok cara traditional buat sutera. Kat sini aku beli handkerchief untuk abah lepas beli baru teringat orang lelaki tak boleh pakai sutera :/
Memandangkan kat sini tak payah bayar entrance fee so korang kena upah bagi tips kat tour guide deme, kitorang bagi $2 je =_=

Wat Thmey (Killing Fields) - No entrance fee
Beli kemeja 2pcs - $8
Tempat ni kecil dan agak suram, tapi tetiba boleh buat rasa sedih. Korang boleh tengok bagaimana seorang manusia yang bernama Pol Pot bunuh orang beramai-ramai. Takde hati perut langsung manusia ni. Ish geram pulak aku.

Angkor National Museum- $12
Badge - $2
Ice Americano - $1.5
Aku suggest before korang jelajah Angkor Wat better datang sini dulu, at least before explore tu korang dah tahu kenapa, mengapa, bagaimana jadinya Cambodia dan Angkor Wat ni. Lepas tu macam mana dari negara yang asalnya berkembang pesat tetiba jadi mundur macam ni. Actually banyak je lagi benda korang boleh belajar. So far aku enjoy dalam museum ni. Bayaran memang agak mahal tapi bagi aku berbaloi. Yang penting ada aircond. HAHAHA.

Lunch at The Siem Reap Backpackers Restaurant and Bakery - $6.50 (+ nasi putih lebih)
HIGHLY RECOMMENDED!
Dah 3 hari kat sini baru tahu kedai ni. Dari luar nampak kedai ni suram je, tapi bila dah makan memang buat kau happy. HAHAHA Seriously sedap sangat masakan popular Kemboja which is Lembu Naik Bukit. Memang aku makan selera betul. And guess what dalam banyak-banyak kedai makan muslim kan, kedai ni je paling-paling-paling murah lauk ni. Tempat lain memang tak la dapat $6. Dah la air free sirap dan dapat refill teh cina tu. Okay la air free, siap dia goreng extra telur dadar, order 1 je tapi dapat 3 bijik. Tokey dia pun boleh cakap melayu dengan fasih, yelah dulu dia pernah kerja kat Malaysia. Tokey dia tak sombong, aku memang sukalah tempat ni. MUST VISIT!!!!!
Rate: 5/5 (makanan sedap, kedai ada aircond, tokey baik, dapat air free)

Siem Reap Art Centre Night Market - $50
Lepas magrib kitorang keluar sebab day 2 tak keluar malam. So untuk malam terakhir kitorang nak menghabiskan duit yang ada ni (bajet kaya je.HAHAHA). Macam mana tak gile bila dengar tshirt sehelai $1 je. Memang laju je lah duit mengalir. Aku spend ngam-ngam $50 untuk souvenir dari t-shirt, fridge magnet dan lain-lain lagi.

Total DAY 3: $99

DAY 4
Kitorang check out pukul 6:00AM, sebab flight pukul 8.35AM, saje nak gerak awal sebab risau kat check in kaunter lama. (Actually dah checkin online awal tapi still kena pi kaunter juga)

Masa nak balik ni kitorang panggil pak supir pickup senang sikit panggil dia sebab boleh gerak awal. Dia minta charge $5 untuk 5 orang means that sorang $1 je. Tapi aku bagi extra $1 untuk tips dia yelah dari hari 1st dan 2nd banyak dia sabar dengan karenah kitorang yang giler ni hahaha

Immigration pun okay je, happy je pegawai tu greet orang. Kat kaunter dia je ceria, kaunter lain huh sombong *flip hair*

Total DAY 4: $2

TOTAL: $193.20 - $10 (hostel deposit returned)
TOTAL ALL 4D3N: $183.20

Untuk trip kali ni aku just bawa $220 ($30 + RM200 untuk duit emergency) je means that dalam RM968 tapi aku siap ada balance lagi dalam $36 plus duit emergency tak guna langsung. Actually kalau shopping ala kadar boleh je lagi jimat, tapi biasalah bagi gegadis macam aku ni memang pantang dengar murah-murah-murah-murah ni. HAHAHAHAHA

Ohya total $183.20 ni TIDAK termasuk tiket flight ye. Ni cuma cost ground sahaja iaitu lodging, transportation, fees entrance, makan-minum, jalan-jalan dan juga shopping.

Tiket flight kitorang beli last year July 16 before aku terbang pi Korea dulu dengan harga RM168.72 sahaja ye without luggage dan juga insurance. HAHAHA. Semata-mata nak tiket murah aku sabar almost 10months untuk travel. Sobsob.

Okay lepas ni aku tak sure nak kemana lagi, sebab bos aku macam dah tak nak bagi aku cuti je ni. Heh. :/
Tapi aku ada bajet-bajet untuk next year ke Siberia dengan train (Trans-Siberian) tu. Ada sesapa nak join? Meh PM tepi, boleh kite start plan hujung tahun ni untuk travel end of next year. Aku plan nak pergi sana mid-Dec 18 until mid-Jan 19. Amacam osem tak? Kalau osem apa lagi, PM la aku, kita sembang okay.

p.s: malas dah upload gambar, lembab betul nak loading. HAHAHAHA nak tengok gambar boleh ke instagram aku - @itsmesyazana , ni tengoklah kalau rajin aku upload kalau malas bulan depan baru ada hahahaha. Daaa~


Till then,
-xoxo-
S

ITINERARY | Kundasang & Kota Kinabalu for 7 days!


Assalamualaikum and hye guys!
For those yang dok bertanya budget dan itinerary my  last week trip
boleh refer di bawah. 

Btw, trip kali ni kami bertujuh (7) ye

semuanya gegadis
Kira aku dengan 2 cousins dan juga kawan cousins aku si Wayda tu

Mula-mula ingat nak pakai pak supir ke kundasang

nanti kat KK baru sewa kereta
Sebab makcik aku baru balik sana dok kata jalan ke sana bahaya la semua
Tapi bila tolak-campur-tolak rasa tak berbaloi pula
sebab mahal la pula
Actually tak la mahal sangat pun 
tapi tu la kata travel budget kan hahahaha
Tapi bila dah lalu sendiri tu 
rasa tak la bahaya sangat pun jalan ke kundasang tu
macam jalan nak ke kelantan yang lalu dari Grik tu je pun
Tapi better jangan ke sana waktu malam lah sebab
selekoh kat sana agak tajam
Lepas tu jalan raya kat KK ni senang je
Tapi banyak nau roundabout :/

Trip kali ni ramai 

So meriah sangat
dah macam rombongan 1 bas je =_=
padahal 7 orang je pun

Semua kitorang tong-tong bayar dan buat poll money

So tak la terasa sangat duit keluar
Haaa ni lagi satu nak pesan
Terus terang aku cakap makanan kat Kundasang ni mahal sikit
Lepas tu tak sedap sangat huhu (maaf ye rakyat Kundasang)
Yelah mungkin sebab orang semenanjung ni kuat masin/pedas/manis hahaha
Tu yang tak boleh terima sangat tekak dengan air tangan derang
Btw sampai sekarang aku dok konpius 
kenapa nasi ayam dengan sirap je dah RM9 huhuh

Memandangkan kitorang gegadis ni kuat makan

Kitorang masak je kat Kundasang
sebab barang basah macam sayur-ikan-seafood ni
murah giler-giler-giler 
serious tak tipu, 
Kitorang shopping barang dapur macam orang kaya shopping beg LV :p
p.s: Guesthouse kitorang ada dapur uols. 
Best giler dinner/breakfast berdepan dengan gunung kinabalu *Flip Hair*



Amacam lawa tak guesthouse kitorang?
Best kan, bangun tido je permandangan cemni depan mata ko.

Waktu nak balik dari Kundasang tu

baru singgah makan kat Restaurant Panataran (Highly Recommended!) 
Serious baru dapat rasa nikmat makan itu apa kat restaurant ni

Kronologi;
Ticket Flight beli waktu promo Air Asia bulan November 2016, (17/Nov/16), for RM 202.50 (include insurance & luggage 30kg/5pax)

p.s: Lagi sebulan nak fly baru aku adds-on insurance dan luggage 30kg tu. Tu yang tak terasa sangat. Yang price Rm202.50 tu dah campur semua adds-on tu, kalau tak RM159 je untuk ticket flight (return)


Btw cost aku kat sana (ni preference aku je, terpulanglah kat korang macam mana) cuma RM1300 je untuk 7 hari all in / ground.


Mungkin mahal sebab kitorang buat banyak aktiviti mahal hahahaha. Tapi tak menyesal pun sebab memang dalam bucketlist hiks.


p.s: sorry aku tak reti nak buat budget murah-murah macam yang selalu dok viral tu. HAHAHAHA 

Kota Kinabalu - Kundasang - Kinabalu
(03/05/17 – 09/05/17) – 7 days 6 nights


Date / Day
Places that we PLAN to go
Places that we go

3/5/2017
(Wed)


- Arrived KK
- Pickup our car; Proton Saga FLX (2 units)
- Check-in Halo Hostel via; Booking.com
- Pasar Filipina



4/5/2017
(Thurs)

- Check out hostel
- To Kundasang
- Kinabalu Park
- Desa Dairy Cattle Farm
- Kundasang War Memorial
- Check-in Kundasang Guesthouse  via; Booking.com
- Mesilau Nature Park
- Jalan-jalan pekan Kundasang


- To Kundasang
- Kinabalu Park
- Desa Dairy Cattle Farm
- Kundasang War Memorial
- Jalan-jalan pekan Kundasang (Pasar Sayur & Buah)



5/5/2017
(Fri)

- Fish Spa Kg. Tagal
- Sabah Tea Farm
- Kundasang / Kinabalu Park
- Panataran Restaurant


- Fish spa Kg Tagal
- Ranau Paragliding Park
- Sabah Tea Farm


6/5/2017
(Sat)

- Poring hot spring Ranau
- Canopy Walk
- Check out homestay
- Crystal Hill
- Pasar Sayur / Buah
- Jambatan Tamparuli
- Rumah Terbalik Tamparuli
- Check-in Penthouse Corner via; Booking.com


- Poring hot spring Ranau
- Air terjun Kipungit
- Panataran Restaurant
- Pekan Nabalu
- Rumah Terbalik Tamparuli (tak masuk dalam)

7/5/2017
(Sun)

- Waterfront
- Double Six Monument
- Atkinson Clock Tower
- KK Wetland
- KK Esplanade


- Atkinson Clock Tower
- KK Wetland
- Makan Lokan Jalan Sulaman
- Pasar Filipino

8/5/2017
(Mon)

- Island Hoping
- Signal hill

- Island Hoping
- Todak Waterfront
- Pasar Filipino


9/5/2017
(Tues)

- Tanjung Aru
- Check out Penthouse
- Sabah State Museum & Heritage Village
- Return Car
- Balik KL


- Pasar Filipino
- Tanjung Aru


Day 1
Suppose we should arrived at 6PM tapi flight delay, 3x delay okay.
Memang annoying sangat time tu :/
Pickup our car - Proton Saga FLX (2 units)
For 6 days – RM 1100 + Deposit RM 200
RM1100/7 pax = RM157
Include petrol = RM200 (balance for poll money)


Check-in Halo Hostel via; Booking.com
Lot 70, Lorong Berjaya 1, Bandaran Berjaya, Kota Kinabalu, Sabah
Pros; Really near to Airport & Filipino Market and located at the center of KK. Really easy to find convenience store, gas station, restaurant and etc.
Cons; The dorm and toilet really small for 7 peoples.
Rate: 3.6/5
Notes: Need to pay key deposit for RM10, they will returned it after check-out
RM 210/7 pax = RM30


7E – buy mineral water, biscuits etc = RM7.90
Dinner at Maimunah = RM6
Pros; Near our hostel, can walk bout 2-3mins
Cons; Expensive (roti bom and teh tarik cost for RM 6) LOL & slow service.

Total Day 1 = RM243.90


Day 2

To Kundasang
Approx: 2 hours and 30 mins from KK
Isi petrol (full tank for RM62.10) using poll money


Reminder: Please refill your tank in FULL before pergi ke kundasang cuz sepanjang jalan nanti takde gas station dan jalan agak bahaya sebab banyak kabus (kami gerak pepagi sebab tu banyak kabus) 

Kinabalu Park = RM3
Nanti after masuk entrance terus ambil kiri dan naik atas. Permandangan memang cantik. Mula-mula naik takde sesape pun elok aku buka tripod je terus 2 kereta stop, dah la tak reti nak senyum kat orang, eksyen betul huh.
Desa Dairy Cattle Farm = RM5
-Eat gelato choc / yogurt = RM10.60
Recommendation: Please eat their gelato, yogurt and drink milks. Reallllllyyyyyy good! 

Lunch (can’t remember the gerai name tapi area chicken wing kundasang war memorial – depan public toilet tu)
Comment: Tak sedap, mahal, tapi portion banyak.
Nasi Ayam + Sirap for = RM9
Notes: Not recommended. 


Check-in Kundasang Guesthouse via; Booking.com
Kampung Lembah Permai, Kundasang, Ranau, Kampong Kundassan
Pros; Near Desa Dairy Cattle Farm, Kundasang war Memorial, Near to Ranau – around 30mins to  Fish Spa Tagal, Ranau Paragliding Park, Sabah Tea Farm and Poring Hotspring. About 5-10mins got pasar tani and pasar malam that open every day. We can buy cheap groceries there. The view from our balcony also splendid.
Cons; Got cemetery in front of guesthouse. Somehow feels uncomfortable and also got wild cats and dogs keep roaming at house.
Rate: 4.8/5 (Highly Recommended) 
RM 1050/7 pax = RM150

Kundasang War Memorial = RM2 
Jalan-jalan Pekan Kundasang
Beli barang dapur (beras, telur, sayur, pisang etc guna our poll money)
- Buy Pearl Brooch at Pasar Malam = RM20

Total Day 2 = RM199.60

Day 3
Fish spa Kg Tagal = RM5
Notes: I will not recommend it cz it really boring and got a lot of wild dogs roaming there. Then not much of activities can we do there. Well it’s up to you.
p.s: The entrance fee is RM5 and the camera fees is RM3 per group (the camera fees is from our poll money)

Ranau Paragliding Park = RM180
(The price is RM150, but if wanna use their gopro to take vids just add up RM30)
Notes: I really loves and enjoyed this! Nanti cari pilot nama Joe, he’s cool, seronok terbang dengan dia. Haha

We faced our 1st problem which is our tire flat.
Thanks to the paragliding boys that really sincere to help us! Kudos to you guys!
Called our car owner, she said that we can change to the new tire. Orang kat bengkel pun baik-baik belaka. = RM150 (guna duit makngah, nanti waktu pulang kerata baru owner pulangkan duit balik)

Sabah Tea Farm = N/A
Buy Sabah Tea for souveniers = RM45
Lunch = RM22
Notes: Untuk tekak aku makan kat sini biasa-biasa je, harga pun mahal juga tapi kalau setakat nak lepak minum teh bajet macam kat obersea okay la hahaha. 

Total Day 3 = RM252.00

Day 4
Poring hot spring = RM3
Locker = RM5
Notes: Kalau nak masuk canopy walk entrance fees bayar kat dalam hotspring, kitorang tak jadi masuk sebab penat hiking cari air terjun tu =_= 

Check out guesthouse

Lunch at Panataran Restaurant = RM11.50

Pekan Nabalu = RM50
Notes; Kalau nak beli t-shirt better beli kat sini sebab lagi murah dari KK 

Dobi (Coin Laundry) = RM10

Speedmart = RM16.05

Check-in Penthouse Corner via; Booking.com
Tower A, Jalan Sulaman, One Borneo Hypermall, Kota Kinabalu.
Pros; Dekat dengan mall, convenience shop, restaurant, nak pergi mana-mana pun dalam 15-30mins je sebab betul-betul centre. Host also kind and friendly.
Cons; Parking lot walaupun disediakan tapi buat orang keliru, signage kat jalan tak sama macam kat dinding. Jenuh kitorang berpusing-pusing dalam parking lot tu.
Rate: 3.5 (kalau parking lot dia okay dah bagi full marks)

Notes: Fees include cleaning services
RM 1020/7 pax = RM145.70

Total Day 4 = RM234.75

Day 5
Jalan-jalan KK
Atkinson clock tower
Fee Entrance: Free
Notes: Takde apa pun kat tower ni.


Lunch at Peppermint = RM13.30
Lot 82, Jalan Gaya, Kota Kinabalu 88000 Sabah
Notes: Highly recommended!
Sedap, harga okay la berbaloi, service cepat, cashier pun hensem hahaha.
Recommend dish: Try minum Viet coffee derang, Sedap oiiii. Tak kisah la campur susu ke creamer ke or kosong. Memang mabeles. Satu gelas sejuk cuma RM4.80 je Serious. 


KK Wetlands = RM5
Notes: Best dan adventure. Korang kena jalan dalam 1.5KM dalam hutan paya bakau lepas tu sampai check point 4, jambatan tu nanti dah takde korang kena redah paya tu. Mujur time kitorang pergi tu paya tengah surut, so tak la kotor sangat seluar dan kasut. Hati-hati sikit sebab maybe ada ular.
Lepas tu ingat nak singgah Signal Hill untuk sunset, tapi hujan pulak.


Makan Lokan dan minum air kelapa kat Jalan Sulaman = RM7.10
Notes: I suggest uols makan lokan bakar dan pudding kelapa dia. Perghhhh sedap sangat. Boleh nangis terharu sebab sedap sangat. Hahaha air kelapa tu biasalah rasa kelapa macam kat semenanjung.
Harga: Lokan bakar – besar (1 pinggan ada dalam 12 lokan) RM12 tak cukup 7 orang makan, yelah semua kuat makan kan. Puding pula RM5 (dalam kelapa), dalam bekas kecik RM2. Makan dalam kelapa la sedap sebab boleh korek isi kelapa tu. 

 Pasar Filipino = RM25
- Surga beli belah barang-barang pearl, kena pandai tawar menawar. Barang popular brooch, gelang dan accessories wanita, aku beli gelang je.

Dinner kat area Pasar Filipino = RM6
- ABC Mangga
Notes: not recommended, service slow, kotor, order lain dapat lain, mahal. Ni maybe time kitorang pergi tak best, korang try la mana tau nasib baik ke apa.


Total Day 5 = RM56.40

Day 6
Jesselton Point Ferry Terminal
- Island Hoping (2 Pulau - Pulau Sapi & Pulau Manukan) = RM59.80 
Notes: Cari booth no 10, nice deal dengan derang, kitorang siap semua orang dapat harga student padahal yang belajar sorang je
Kitorang cuma pergi pulau sapi dan manukan je, kalau korang nak pergi pulau lain tambah lagi RM 10,
Harga 2 pulau – RM33
Tambang Feri – RM3.80 (suppose RM7, kitorang dapat student price)
Life Jacket – RM10
*Snorkeling set – RM10 (aku tak ambil)
Locker – RM10
Entrance fees pulau – RM3 (ni bayar kat Pulau Sapi)
Zipline (Coral Flyer) – RM68 (nanti kat Pulau Sapi bayar then naik bot ke Pulau Gaya dan patah balik ke Pulau Sapi)
Kat Pulau Manukan, aku tido je sebab sedap tido bawah pokok kelapa.

Minum nescafe panas kat Jesselton Point = RM2


Dinner at Todak Waterfront = RM22
- Kitorang order seafood (lala, kepah, abalone, siakap) 
Notes: Highly recommended.


Pasar Filipino = RM30
- Beli gelang lagi 

Adds-on luggage 40kg = RM23.05


Total Day 6 = RM204.85

Day 7
Checkout Penthouse

Lunch KFC (I’m not feeling well at this time) = RM11.50


Pasar Filipino
Take photo at I <3 font="" kk="">


Tanjung Aru
- Time kitorang pergi ABC Gunung Kinabalu tutup.
Notes: I will not recommend the other gerai kat dalam food court tu. My cousin order coconut shake biasa tapi dapat yang ice-cream bila pulang balik derang tambah chocolate syrup. TF. Then order nasi goreng paprik tapi dapat nasi goring pe ntah. Sudah lah order benda lain dapat lain, rude, lepas tu paksa-paksa suruh order makanan kat gerai mereka. Tapi view beach memang cantik. Spoil je sebab kedai makan kat situ. 

Pulang kereta sewa tapi nak dekat pukul 7 baru owner dating pickup. Dapat duit deposit dan duit tayar balik.

Beli ubat kat farmasi = RM47


Tiket Bus = RM40
- KLIA2 to Ipoh 

Total Day 7 = RM98.50

Total Expenses
Day 1: 243.90
Day 2: 199.60
Day 3: 252.00
Day 4: 234.75
Day 5: 56.40
Day 6: 204.85
Day 7: 98.50

Total: RM1290.00

p.s: total budget ni TIDAK termasuk tiket flight dan tiket bas Ipoh to KLIA2. Tapi rasanya okay budget 1.2K untuk 7D6N kat KK dan Kundasang. Rasanya kalau tak main paragliding atau zipline atau shopping kat Pasar Filipina budget boleh kurang lagi tu. Tapi bagi aku berbaloi sebab kitorang tak rushing sangat sebab masa kami panjang. Cuma yang tak best tu waktu nak balik tu aku tetiba tak sihat padahal waktu pagi tu okay je. Agaknya jatuh sakit sebab tak mau tinggalkan KK kot. KAHKAH

p.s: Sorry la aku tak upload gambar banyak, nak tengok gambar KK atau Kundasang buka je instagram aku @itsmesyazana. Bukan apa lembab betul upload gambar kat blog ni. huh. BTW di saat aku menaip-delete-menaip ni aku tengah packing barang untuk travel lagi. hiks. Doakan aku selamat pergi dan balik ye. :)

Till Then,
-xoxo-
S


Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org