Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

Bukan Blog Pok Pek dari Ashgive.com

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

Currently my internet is so horrible.

So just leave your comments down below,

and I will track you back after my internet connection are okay.

love you guys!

-xoxo-

S

Annabelle - The Real Story




Hey guys! Whaddup!
It's 11.30p.m (while typing this entry)
Annabelle, kinda trending all over the world up to now. 
So, while googling there and here
I found few cool articles bout it.

Source : Google


FYI, Annabelle ni based on true story.
Creepy kan.
Dan sebenarnya filem Annabelle ini adalah spin-off dari The Conjuring
(kalau belum tengok, sila tengok dulu)


Source : Google
Annabelle spin-off dari The Conjuring



Dalam Annabelle ini lebih memfokuskan kepada anak patung (doll) yang bernama Annabelle --- bagaimana hantu satan ni boleh attached dengan patung tu.
Selain itu kan, dalam filem ni juga akan bagi tahu macam mana nama dia Annabelle (nama budak kecil yang dah mati – Annabelle Higgins)


Actually, patung yang sebenarnya tak lah creepy macam dalam filem tu
Comel je rupanya iaitu patung Raggedy Ann. HAHA
Well biasalah orang buat filem ni exaggerate lebih LOL


Source : Google
Yang buruk belah kanan tu patung versi filem, 
yang belah kiri yang comel sikit tu adalah patung yang real.


Part 1

Btw, kisahnya bermula bila seorang ibu ni belikan hadiah patung Annabelle ni untuk anak perempuan dia yang bernama Donna --- seorang nursing student sempena harijadinya. Emak Donna ni beli patung Raggedy Ann tu kat sebuah kedai antic pada tahun 1970.


So, Donna ni memang sayang sangat dengan patung tu jadi dia letak kat katil dia, tapi masa tu dia tak fakir apa-apa langsung pasal patung tu. Tapi dah beberapa hari selepas tu Donna dan Angie (kawan baik Donna) rasa pelik dan creepy dengan patung tu sebabnya patung tu macam bergerak sendiri, padahal takde sesiapa pun yang usik atau sentuh. Contohnya macam bertukar kedudukan atau tempat.


Satu hari, Donna dan Angie perasan yang patung tu bertukar tempat ke bilik lain padahal masa tu mereka letak di tempat lain. Kadang-kadang patung tu duduk bersilang kaki dan tangan, kadang-kadang patung tu duduk atas kerusi kat dapur ataupun tetiba dalam bilik dengan pintu tertutup. Tak ke pelik, padahal takde siapa yang sentuh. Btw, kalau aku lah, dah lama kot aku buang patung tu. Hahaha creepy oiii.


Part 2

Satu malam, Donna balik rumah dia nampak patung tu bertukar tempat lagi, tapi kali ni kat atas katil dia. Kali ni Donna ras atak sedap hati dan dia rasa takut sebab dia ternampak macam ada cecair yang macam darah kat tangan dan dada patung tu. Dengan perasaan takut dan terdesak Donna dan Angie nak cari orang yang expert pasal roh/hantu ni iaitu Ed dan Lorraine Warren.


Masa terdesak tu mereka berhubung dengan orang yang boleh berhubung dengan roh-hantu ni dan masa tu lah baru Donna tahu pasal roh budak perempuan yang bernama Annabella Higgins. Sebenarnya budak Annabelle tu tinggal di area tu sebelum apartment mereka dibina. DIa berumur 7 tahun ketika mayatnya dijumpai di kawasan apartment mereka yang ketika itu baru nak dirikan. Roh budak tu konon-kononnya rasa seronok dan selesa tinggal dengan mereka sebab Donna dengan Angie ni baik sebab tu roh tu tinggal dalam patung tu.


Donna rasa kesian bila dengar cerita roh/hantu budak tu, jadi dia biarkan roh tu tinggal dalam patung tu. Tapi langit tak selalunya cerah, Annabella bukan seperti yang sepatutnya. Seminggu selepas tu, patung Annabella ditemui dikoyakkan dan satu malam, Donna terjaga dari tidur dia terdengar ada suara budak perempuan menyanyi dan akhirnya Donna ternampak mayat Angie dalam bilik air dengan ayat “wanna play” dan ia ditulis dengan darah. Perghhh seram kan.


Part 3

Lou ni tunang pada Angie dan kawan baik pada Donna, sejak dari mula adanya patung tu, dia tak pernah suka patung tu sebab dia rasa macam patung tu ada aura jahat. Kiranya waktu tu Lou ni selalu suruh Donna buang patung tu, tapi Donna tak nak.


Satu malam, Lou mimpi buruk, dan dia dapat rasa something bad. Dia dapat sleep paralysis (is a phenomenon in which a person, either when falling asleep or awakening, temporarily experiences an inability to move) yang macam real --- dalam bilik tu dia nampak patung tu, Annabelle. Annabelle cuba nak cekik dia. Bila dia tersedar dari mimpi tu, Lou yakin itu bukan mimpi biasa, mesti roh tu yang rasuk patung tu.


Keesokan harinya Lou dan Angie planning nak pergi road trip, tetiba Lou terdengar bunyi sesuatu dari bilik Donna seperti ada orang ceroboh, tapi bila buka lampu takde apa pun cuma yang ada patung Annabelle yang berdiri di tepi bilik.


Lou geledah bilik tu tapi takde apa kat situ, bila dia berdekatan dengan patung tu Lou dapat rasa macam ada orang kat belakang dia, jadi bila dia toleh ke belakang cuma ada dia dan patung je. Sepantas kilat tiba-tiba Lou berasa sakit dengan darah yang menitik-nitik dari dadanya. Bila dia buka baju rupanya ada 7 garisan kesan cakaran.


Museum

Source : Google
Ed dan Lorraine Warren
Paranormal Investigators yang mengendalikan kes hantu Annabelle ni


Oh ya, kalau engkaurang nak melawat patung ni boleh lah ke Ed and Lorraine Occult Museum di Monroe, Connecticut, US. Tapi buat masa sekarang tempoh waktu lawatan limited.

 Source : Google
Keadaan dalam musium Occult


Source : Google
Pelakon utama filem Annabelle - Patrick Wilson bergambar kenangan dengan Annabelle :3


Well, as for me kalau patung macam tu baik toksah lah simpan bukannya comel pun, creepy okay! So, terpulanglah pada anda nak tengok ke tidak filem ni. Mihmih :3


Till then,
-xoxo-
S


Review | Miracle in Cell No. 7


Previous Entry: 20 Facts About Me


Assalamualaikum w.b.t
Hey guys, what's up!
Selamat bercuti dan selamat Hari Malaysia :)


Btw, nak share satu filem best dari Korea
yang pasti boleh bikin engkorang semua nangis-nangis. 
:)


Title: Miracle in Cell No. 7
Director: Lee Hwan-Kyung
Running Time: 127 Minutes
Cast: 
- Ryu Seung-Ryong
- Kal So-Won
- Park Shin-Hye
Country: Korea
Rate: 10/10! Daebak!


Source ; Google


Sinopsis;

Lee Yong-go is a mentally impaired father with the intellect of a six-year-old, who lives in a run-down house along with his daughter of the same age, Ye-sung. One day, he gets into a physical altercation with the police commissioner, who has just purchased the last Sailor Moon backpack for his daughter, a gift Yong-go was saving up to buy for Ye-sung. Soon after, the police commissioner's daughter dies in a freak accident, in which she slips on ice and suffers a fatal blow to the back of her head while she is taking Yong-go to another store that sells the same backpack. When he tries to resuscitate her, a woman witnesses him and mistakes him to be molesting her. Yong-go is falsely accused of the abduction, murder, and rape of a minor. The police quickly take advantage of his disability and force him to admit to committing the crimes, while ignoring exonerating evidence. Yong-go, who is sentenced to death, is imprisoned and assigned to Cell No. 7, the harshest cell in a maximum security prison. At first, the other men in the cell, lead by gang leader Jang Min-hwan, do not take kindly to Yong-go after reading in his file that he murdered and molested a child, but when Yong-go saves Min-hwan from being fatally stabbed by a rival gang leader, Min-hwan repays the favor by smuggling Ye-sung into Cell No. 7. Over time, they come to believe in his innocence, and make it their goal to help reverse the verdict at Yong-go's retrial.

Review;


Dah lama aku mencari satu filem yang boleh buat aku menangis-nangis. Tertanya tak salah bila adik aku si baby tu rekemenkan filem ini. Filem ni ada banyak flashback, jalan ceritanya ringkas tapi memang meninggalkan kesan. Bagi siapa yang pernanh tengok filem "I am Sam" lakonan Sean Penn mesti boleh faham filem ni. Actually kedua-dua filem ini mengangkat "hero" yang serba kekurangan namun penuh kasih sayang. Namun jangan salah anggap walaupun MICN7 juga memaparkan seorang ayah yang kekurangan upaya dari segi intelektual seperti kanak-kanak yang berusia 6 tahun, namun percayalah jalan ceritanya memang berbeza.


Kagum dengan semangat Ye-Sung, demi ayahnya Yong-Go yang telah dibicara tanpa ada bahan bukti yang kukuh setelah beberapa tahun dia menjadi peguam untuk membela dan membersihkan nama ayahnya.


Permulaan plot memaparkan seorang peguam (Ye-Sung dewasa) muda ingin membuka kembali kes Lee Yong-Go yang telah dituduh membunuh dan merogol seorang kanak-kanak dengan kejam tanpa ada perbicaraan yang adil. Yang buat kes bertambah rumit rupanya mangsa ialah anak kepada ketua polis. Jadi tanpa ada pembelaan, Yong-Go terus dijatuh hukum. 


Ketika dipenjara, dimana penghuninya rata-rata adalah penjenayah yang sangat berbahaya dari ketua gangster dan penipu yang hebat, Yong-Go yang "kurang cerdik" ini menimbulkan banyak perhatian. Mulanya, dia telah dibuli/pukul kerana kes nya agak kejam, namun setelah satu indisen berlaku rakan-rakan cell nya berusaha membantu termasuklah membantu menyeludup anaknya Ye-Sung yang ketika itu berumur 6 tahun masuk kedalam cell. 


Banyak momen-momen yang cantik dan sedih serta kelakar berlaku sepanjang Ye-Sung diseludup masuk. Rakan-rakan cell Yong-Go yang lain turut berubah sedikit demi sedikit. Malah ketua warden juga telah melonggarkan syarat untuk Yong-Go dan Ye-Sung untuk berjumpa. 


Walaupun ada beberapa scene yang tidak masuk akal, bagaimana seorang pesalah yang menghidapi mentally intellectual tidak diberi peluang untuk dibicarakan kerana mangsanya adalah anak seorang ketua polis, ini menunjukkan bahawa hak bersuara dan peluang membela diri tidak diberi. "Untuk mensabitkan jenayah, tertuduh mesti dibuktikan - melakukan tindakan jenayah (actus reus) dan mempunyai niat melakukannya (mens rea)" 


dan juga ketika scene hot air balloon menanti Yong-Go dan Ye-Sung untuk melarikan diri, walaupun scene itu agak pelik, namun bagi aku scene dan momen itu sangat cantik. Who cares tak masuk akal kan, sebab dengan adanya elemen komedi ni boleh buat penonton berubah mood seketika. 


The unconditional love between a handicap father with his daughter memang sangat-sangat cantik. Scene akhir ketika akhirnya Yong-Go dibawa ke bilik gantung memang membuat air mata menitik-nitik. Direktor memang pandai bermain dengan perasaan penonton, ada masanya rasa terhibur dengan gelagat dua beranak ni tetiba boleh bertukar menjadi sayu dan bikin hati pedih dan sebak. 


First class acting, superb casts, even some of scene got a lil bit cliche, who cares?  It's totally great, fresh and full delivered. Kal So-Won sangat adorable and she can act well. She already stole my heart with her innocent and adorable screen presence. Daebak!


Story: 10, 
Acting: 10, 
Emotion: 10,
Comedy: 10,
Overall: 10.


Till then,
-xoxo-
S


Cakap-cakap / Disclaimer

Saya cumalah seorang bloger picisan yang tak pemes langsung.Blog ini cuma mengandungi catatan luahan perasaan, peribadi dan merapu sahaja. Writing short stories (cerpen) is my new passion. Disamping itu ada juga tips dan tutorial sedikit. Bagi yang jelak dan bosan dengan blog saya, silalah cepat-cepat klik CTRL + W untuk close tab ok :) Saya tak rugi apa-apa pun ;p

Maaf terhadap penggunaan ganti nama "AKU, GWA" dan sebagainya kepada pembaca yang lebih berusia. Saya lebih selesa menggunakan ganti diri sedemikian kerana lebih santai dan ringan :)

Dialu-alukan segala komen-komen yang positif dan membina, CIK ANON please get outta here. BOOO :p

Sila jangan copy dan paste sebarang artikeltanpa meminta kebenaran dari saya. I HATE COPYCATE person.Semua gambar didalam blog ini adalah HAK MILIK SAYA. Sebarang pengambilan gambar dari blog ini adalah tidak dibenarkan sama sekalimelainkan anda meminta KEBENARAN.

Oh ya, sebelum terlupa, kalau nak suruh saya follow kamu, PLEASE lah pastikan URL korang tu ada, kalau tak jangan haraplah saya nak follow.

Tapi tolong jangan menipu, kata dah follow tapi HARAM tak follow. Orang macam ni memang confirm saya tak akan layan.

Senang sahaja T&C di dalam blog saya ni. Kalau kamu baik saya sayang kamu. Thank you

I Love Stalker !

Busuk.Org