Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

ITINERARY | Seoul & Busan for 10 days!


Salam and hey guys!
Kindly check-out my itinerary for my backpacking trip to Seoul & Busan 
from 22-August-2016 until 31-August-2016
Guess what, we can manage to use only RM2K for 10days plus include buying the souvenirs and I did have sikit baki duit okay :p!
p.s: not included bus ticket (Ipoh-LCCT2) and also flight tickets (KL-PUS / PUS-KL)


Actually, we suppose to fly on Monday, 22-August-2016 at early morning (0115 AM) but our flight gettin' delayed to 0530AM :(
So, kalau kami tiba ke Busan dalam tengahari, means that we will arrive to Seoul at night!
Sebab flight delay, banyak juga aktiviti kitorang kena ubah sebab tak cukup masa :(


Actually I think the best itinerary is just plan and list down wherever you want to go,
lepas tu terpulanglah kat korang samada larat nak pergi ke tidak.
Macam kitorang, beria je nak pergi ke macam-macam tempat, tetiba just pergi yang mana mampu je
sebab Allahu azabnya naik turun subway ni hiks 


Btw, why I said our budget tak sampai RM 2K
mungkin sebab kami tak banyak habiskan duit pada makanan, 
Kitorang memang peruntukan 1 luggage for our food stuff
dari biskut, roti, jam, peanut butter, coklat, sardin. maggi and everything.
lagipun kat area Seoul ni senang nak cari refill air, so kat situ pun korang dah boleh jimat untuk minum, just bawa botol kosong je pun.
Yelah, kalau kau jalan sikit nak makan, jalan sikit nak beli air minum
jalan sikit nak beli itu ini, memang bajet RM 2K bukan untuk kauorang lah huhu


Kitorang banyak perabis duit untuk top-up T-Money
sebab kitorang banyak guna public transportation like subway, bus and taxi
Senang je guna public transportation mereka
dan tak perlu risau nak sesat ke apa, sebab insyaallah senang je hadam 
Ramai orang cakap untuk subway better guna apps untuk check how/which train that we can use
tapi as for us, kitorang hanya guna map yang berbekalkan dari tourism guide center je
serious tak tipu. sampai lunyai jugalah maps tu kitorang buat haha

Daehan Minguk!

Kronologi

Tiket flight : Beli masa promo Air Asia pada bulan January 2016, beli return flight tickets (KL-PUS, PUS-KL) without insurance and luggage for RM542.41

Adds-on : Tambah insurance and luggage for 20kg lagi 3 weeks (July 2016) before fly :- 
Insurance : RM50
Luggage: RM204/4pax (return) so sorang just bayar RM51 seorang

Ticket bus : Ipoh to KL beli lagi 2 minggu before fly (August 2016) for RM45

Mungkin sebab kitorang bayar sikit-sikit macam ni takdelah terasa banyak sangat duit keluar.

Notes: Kadar tukaran mata wang Malaysia (RM) to Korea (Won) = RM36.50 to 10,000W (as for August 2016), jadi aku hanya tukar RM1996.55 so dapat 547,000W je. huuu


With 547,000W, we paid our hostel, transportation, entrance fee and etc for 10days. So far okay je, tak perlu guna wang kecemasan langsung. (p.s: I bring another extra RM700 for my backup money) in case kalau ada apa-apa jadi ke kan. Mujur everything was fine sepanjang kat sana. Alhamdulillah. :)



Date / Day
Places that we PLAN to go
Places that we go
22/08/2016
Monday

Arrive Busan
To Seoul by Express Bus at Daegu
Check-in Hostel at Sunrise Inn Dongdaemun


23/08/2016
Tuesday

Nami Island
Petite France
The Garden of Morning Calm
Yangpyeong Rail Bike

Nami Island
Petite France

24/08/2016
Wednesday

Renting Hanbok for 1 day
Gyeongbokgung Palace with Royal Changing Guard
Gwanghamun Square
Bukchon Hanok Village
Changdeokgung Palace
Changgyeonggung Palace
Deuksugung Palace
Gyeonghuigung Palace
Namsangol Hanok Village
Jongmyo Shire
Seochon Village
Insadong
Jogno & Myeondong

Gyeongbokgung Palace with Royal Changing Guard
Gwanghamun Square
Namsangol Hanok Village and rent hanbok for taking picture
Namsan Tower (Cable Car)
25/08/2016
Thursday

Korean Folk Village
MBC Daejangeum Park
Hwaseong Fotress
Itaewon
Masjid Itaewon

Korean Folk Village
Itaewon
Masjid Itaewon
Myeondong
26/08/2016
Friday

Bukhansan
Bukhansan Fotress
KBS Station Yeouido
YG Entertainment
Hongdae visit HaHa restaurant, Hello Kitty Restaurant, Eat Your Kimchee Studio, & Hongik University
Digital Media City (SBS/MBC/Star Park/Korean Film Archive/ CJ E&M)
Haneul (Sky) Park
Han-gang
Seoul 63 Square Building

YG Entertainment
Digital Media City (SBS/MBC/Star Park/ CJ E&M/Lucky Romance drama set)
World Cup Stadium
Haneul (Sky) Park
From Haneul Park can saw Bukhansan and
Han-gang
Namdaemun
27/08/2016
Saturday

Apguejong/Cheongdamdong/Gangnam
SM Entertainment
JYP Entertainment
FNC Entertainment
Cube Entertainment
AOMG (Café Dudart)
Itaewon
Myeondong @ Dongdaemun

Cheongdamdong/Gangnam/Apguejong/
JYP Entertainment
SM Entertainment
FNC Entertainment
AOMG (Café Dudart)
Dongdaemun  Gate (Heunginjimun Gate)
Dongdaemun Market
Cheonggyecheon Stream
28/08/2016
Sunday

Check-out at Seoul
To Busan by Mugunghwa Train
Arrive at Haeundae Station
Check-in Jjimjilbang Haeundae Spa


29/08/2016
Monday

Check-out Jjimjilbang Haeundae Spa
Check-in Popcorn Guesthouse Busan Station
Jagalchi Market
BIFF Square
Busan Gamcheon Culture Village
Songdo Beach
Taejongdae Park

Yeongdodaegyo Bridge
Taejongdae Park
Gwangbokdong Fashion Street
Gukje Market
Yongdusan Park (Busan Tower)
30/08/2016
Tuesday
Beomeosa Temple
Geumjeongsanseong Fotress
Pusan University’s Street of Youth
Bosudong Book Street

Gwangali Beach
Gwangan Bridge
Haeundae Beach
Haeundae Aquarium
Centum City (Shinsegae & Lotte Department Store)
Busan Cinema Centre
BEXCO (Busan Exhibition and Convention Center)
Busan Gamcheon Culture Village
Gwangbokdong Fashion Street

31/08/2016
Wednesday

Check-out hostel




Cost in Korean Won ;-

Day 1
T-Money Card = 2,500
Reload T-Money = 10,000
Bus Ticket - Gimhae International Airport to Daegu Terminal Bus = 10,400
(p.s: got the cheapest at 7,400W but the bus a lil bit late)
Bus Ticket - Daegu Terminal Bus to Seoul Station = 25,200
From Seoul St. we takes subway to our Hostel at Sinseoldong Subway St. using the T-Money 
Hostel - 288,000/ 4pax = 72,000

Total Day 1 = 120,100W

Day 2
To Nami Island by Subway = use T-Money
Turun kat Gapyeong St, takes bus to Nami = 1,000
Taking Zipwire to Nami = 38,000
To Petite France by taxi = 18,500/ 4pax = 4,625
Entrance fee Petite France = 8,000 discount coupon 2,000 = 6,000
To Gapyeong St by taxi = 18,200/4pax = 4,550
Misc;- Mineral water 2 bottles = 1,400 (tak jumpa refill air di area Gapyeong, so have to buy water)
From Gapyeong St to Sinseoldong St = use T-Money

Total Day 2 = 55,575W

Day 3
To Gwanghamun Square by Subway = use T-Money
Entrance Fee for Gyeongbokgung Palace = 3,000
To Namsangol Hanok Village by Subway = use T-Money
Namsangol Hanok Village Fee Entrace = FREE
Rental Hanbok = 5,000
To Namsan Tower by Taxi = 4,000/4pax = 1,000
Cable Car one way trip = 6,000
from Namsan Tower to Chungmuro St by Bus = use T-Money
from Chungmuro St to Sinseoldong St = use T-Money
Misc;- 
Ice Americano at Namsan Tower = 4,500
Reload T-Money = 5,000
Mask Pack Nature Republic = 9,600/4pax = 2,400
Banana Uyu = 1,300

Total Day 3 = 28,200W

Day 4
To Korean Folk Village by subway = use T-Money
Turun kat Sanggal St, and takes Free Shuttle Bus to KFV = FREE
Fee Entrance for Free Pass Ticket = 24,000 discount coupon 25% off =18,000
From KFV to Sanggal St. take the Free Shuttle Bus = FREE
From Sanggal St to Itaewon by subway =  use T-Money
Makan at Muree Muslim Restaurant = 53,000/4pax = 13,250
From Itaewon St to Myeondong St by subway = use T-Money
From Myeondong St to Sinseoldong St = use T-Money
Misc;-
Korean Traditional Crackers = 50,000/2pax = 25,000
Mask Pack Beauty Credit = 7,500
Reload T-Money =8,000

Total Day 4 = 71,750W

Day 5
To YG Entertainment takes subway
Turun kat Hapjeong St = use T-Money
From Hapjeong St to Digital Media City St  takes subway = use T-Money
Misc;- Shop at DMC ada flea market
Tumbler and Bowl for kids = 15,000
Sweatshirt = 5,000
To World Cup Stadium by bus = use T-Money
To Haneul (Sky) Park = Jalan Kaki 5 minit dari Stadium 
Fee Entrance for Haneul Park = FREE
Ride buggy bus to top of Haneul Park = 3,000
From Haneul Park to Namdaemun by bus = use T-Money
Misc:- 
Necktie for abah = 5,000
T-shirt Daehan Minguk = 20,000 for 6 helai
Spoon and Chopstick for baby = 5,000
Fridge Magnet = 15,000
Instant Rice = 1,300
Dalgi Uyu = 1,300

Total Day 5 = 70,600W

Day 6
To Cheongdamdong-Gangnam-Apguejong by subway = use T-Money
Turun kat Cheongdam untuk ke JYP, SM, FNC.
jalan kaki ke Gangnam untuk K-Star Road
Naik bus ke Apguejong Rodeo Road to find AoMG = use T-Money
from Apguejong St to Seongsu St = use T-Money
Misc;-
buy Biscuits from Malaysia at Seongsu St = 4,000
Bagi duit makan kat Wahida untuk beli kat Itaewon = 5,000
Seongsu St to Sinseoldong St = use T-Money
Sinseoldong St to Dongdaemun = use T-Money
Misc;-
Nail Clipper = 9,000
Blusher = 4,000
Reload T-Money = 7,000

Total Day 6 = 29,000W

Day 7
Sinseoldong St to Seoul St = use T-Money
Misc;-
Ice Americano = 4,500
Seoul to Busan by Mugunghwa Train = 28,600
Busan St to Haeundae Jjimjilbbang Spa by taxi = 3700/3pax = 1,300
Fee Entrance Jjimjilbbang = 10,000

Total Day 7 = 44,400W

Day 8
From Jangsan St to Busan St hostel by taxi = 16,700/3pax = 5,600
Popcorn Busan Guesthouse = 40,000
To Taejongdae by bus 
Entrance Taejongdae Park = FREE
Ride Danubi Train Course = 2,000
From Taejongdae to Nampo-dong St by bus
Jalan kaki ke Gukje Market. Yongdusan Park & Gwangbokdong Fashion Street
Misc;-
Tripod & Bluetooth Remote = 15,000
Bag = 20,000

Total Day 8 = 82,600W

Day 9
To Gwangali beach by subway
from Gwangan St to Haeundae Beach by subway
misc;-
instant rice = 3,950
dalgi uyu = 1,300
kebab = 4,000
To Centum City by subway
To Gamcheon Village, turun kat Toseong St by subway
Misc;-
Ice Americano = 3,500
From Gamchon to Nampo-dong by bus = 1,300 
From Nampo to Choryang by subway
misc;- 
Reload T-Money = 5,000

Total Day 9 = 19,050W

Day 10
Choryang St to Gimhae International Airport by taxi = 15,000/3pax = 5,000

Total Day 10 = 5,000W

Total bersih untuk 10 hari = 526,275W


Awesome tak? Siap ada baki cash dan t-money lagi tau. Siapa cakap tak cukup untuk 10hari under 2K di Seoul dan Busan? Siap boleh bawa balik banyak souvenir dan juga barang kecantikan.kekeke. Kalau kitorang boleh, korang pun mesti boleh juga. Kalau korang yang kurang gemar shopping, bajet ni pun dah memadai, siap boleh cover 2 buah negeri dan juga hotspot Seoul dan Busan. Yang penting kena fit badan, mental dan fizikal hiks :p


Btw will elaborate the hotspot in new entry, kalau I rajin nanti hiks :3 

Till then,
-xoxo-
S


KRABI | Day 2 - Island Hoping ( 4 Island Tour )

Day 2 - Island Hoping

eyyy! jumping!
Aonang Beach
via: @itsmesyazana

Pepagi aku dah bangun untuk next trip 
kitorang dah book pakej tour 4 island
mula-mula nak book tour ke 7 island
tapi fikir-fikir balik rasa letih pula nanti
mujur pilih 4 island je
tu pun rasa dah koyak -_-

memula ingat naik speed boat
boleh lah nak merasa macam james bond ke apa
kekeke ^^
rupanya long tail boat tu je pun


trip kitorang ni campur dengan tourist lain
ada dari France (wuhuuuu hensem-hensem uols)
ada couple dari Aussie, Korea, China dan Brazil
dan juga kitorang
adalah dalam 20 orang kot.

le' petit ami mihmih :3
via: @itsmesyazana

Mula-mula awkward juga
Lama-lama boleh ngam pula dengan derang
Rasanya budak-budak dalam boat kitorang paling kepoh
kekeke ^^

Btw untuk pakej tour 4 island ni
kitorang bayar 450THB je
actually boleh je dapat lagi murah
kalau korang rajin pi tanya-tanya kat agent
bersepah-sepah tau
so dalam pakej ni
kitorang dapat makan lunch, buah tembikai, mineral water

untuk 4 island tour
kitorang pergi ke pulau 
Koh Gai (Chicken Island), 
Koh Tup & Koh Mawr, 
Koh Poda and Phranang Cave

menurut guide kitorang
koh gai tu pulau bentuk kepala ayam kekeke
adalah nampak bentuk kepala ayam sikit

ada nampak macam kepala ayam tak?
aku nampak macam kepala dinosaur brontosaurus je kekeke
ke mata aku yang rabun? hahaha

close-up kepala ayam?? Hahaha

tentera ikan-ikan meeting


aktiviti kat sini korang boleh snorkeling atau kayak
harga untuk kayak ni lain
takde dalam pakej yang kitorang ambil

koh tup dengan koh mawr ni pula
pulau yang bersambung
means korang boleh jalan kaki je bila nak seberang
cool kan
merentasi koh mawr dan koh tup
jalan kaki je




pasal kat koh poda ni memang buat aku panas sikit. pftt
so make sure korang bayar 400THB untuk government tax
(sampai sekarang aku dok simpan tiket dia tau!)
kalau korang nak masuk pulau tu
ada booth untuk bayar
tapi kalau tak nak bayar
korang just boleh jenjalan kat tempat korang stop tu je la
rasa menyesal je bayar
sebab bukan ada aktiviti sangat pun heh

 kemain budak dari China ni
ada je aktiviti dia nak buat
bebudak france layan je dia haha

 koh poda view
absolutely amazing!

lepas tu kitorang bergerak ke phranang cave
actually dalam banyak-banyak tempat
pranang cave la aku rasa paling kelakar kahkahkah
hairan betul takde blogger malaysia update pasal ni
BAHAHAHA
actually nak update gambar kat phranang cave 
pun dah rasa malu
sebab banyak sangat objek lelaki. mihmih :3
tapi just respect their culture sudah la kan  kihkih

tutup muka sebab I is malu LOLOLO

The Legend of Phranang
1)   Menurut orang-orang kat sini, Phra Nang (puteri) cave ni tempat nelayan menjamu spirit dalam bentuk kemenyan dan kalung bunga-bunga (Phallus of Shiva atau lebih dikenali sebagai Siwaleung or Palad Khik) di Thai. 
Jadi sebelum nelayan turun ke laut mereka akan menjamu spirit untuk mendapat tuah ataupun elak dari malang dan juga untuk keselamatan perjalanan mereka pergi dan balik. ie: ikan dapat banyak atau takde kapal karam macam tu.
Sampai sekarang amalan menjamu spirit ni mereka masih buat lagi, tapi tak ramai lah. Mungkin yang masih amalkan ni orang-orang lama (tua) la kot kan.        

2)   Legend ke 2 pula, ada yang kata Puteri Phra Nang ni seorang dewi, waktu hari jadi dia ramai orang bagi hadiah mewah-mewah tapi dia tak suka, dah boring katanya. Jadi ada satu dewa ni bagi objek lelaki tu kat dia, kenkonon simbol kesuburan la katanya. Hahahahaha  

3)   Ada banyak lagi legend pasal gua dan pulau ni, kalau nak baca boleh check out website ni, bagus juga baca pasal culture negara orang ni.

ahli kelab pencinta haiwan. kekeke

So lepas dari Phranang kitorang terus balik hostel
memang koyak rabak jiwa
sebab letih tak ingat haha

Dalam pukul 8 malam
baru kitorang keluar cari makan kat area Krabi Town
Jalan kaki je sebab dekat dengan hostel
Ada orang tanya which one much more better for stay
Krabi Town or Aonang,
as for me sama je mana-mana
Kalau kat Aonang, pukul 9 malam pun dah start sunyi
except for bar atau lounge ada la open

 letih berjalan, berhenti rehat seketika kekeke ^^

tapi kalau kat Krabi town banyak la pasar malam semua
waktu kitorang pergi ada festival apa ntah kat sana
so sampai ke tengah malam la ada orang menjual
kau nak beli emas macam zhulian tu pun ada haha

makan lagilah tak payah cakap
bersepah oiii
sedap-sedap lagi
kerabu mangga derang pergh pergh pergh
mengancam sangat
*drooling*

balik hostel packing barang
dan tidur
esok pagi nak gerak ke hatyai pula
:)

till then 
-xoxo-
S


Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org