Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.


So just leave your comments down below,

and I will track you back.


love you guys!

-xoxo-

S

KRABI | Day 2 - Island Hoping ( 4 Island Tour )

Day 2 - Island Hoping

eyyy! jumping!
Aonang Beach
via: @itsmesyazana

Pepagi aku dah bangun untuk next trip 
kitorang dah book pakej tour 4 island
mula-mula nak book tour ke 7 island
tapi fikir-fikir balik rasa letih pula nanti
mujur pilih 4 island je
tu pun rasa dah koyak -_-

memula ingat naik speed boat
boleh lah nak merasa macam james bond ke apa
kekeke ^^
rupanya long tail boat tu je pun


trip kitorang ni campur dengan tourist lain
ada dari France (wuhuuuu hensem-hensem uols)
ada couple dari Aussie, Korea, China dan Brazil
dan juga kitorang
adalah dalam 20 orang kot.

le' petit ami mihmih :3
via: @itsmesyazana

Mula-mula awkward juga
Lama-lama boleh ngam pula dengan derang
Rasanya budak-budak dalam boat kitorang paling kepoh
kekeke ^^

Btw untuk pakej tour 4 island ni
kitorang bayar 450THB je
actually boleh je dapat lagi murah
kalau korang rajin pi tanya-tanya kat agent
bersepah-sepah tau
so dalam pakej ni
kitorang dapat makan lunch, buah tembikai, mineral water

untuk 4 island tour
kitorang pergi ke pulau 
Koh Gai (Chicken Island), 
Koh Tup & Koh Mawr, 
Koh Poda and Phranang Cave

menurut guide kitorang
koh gai tu pulau bentuk kepala ayam kekeke
adalah nampak bentuk kepala ayam sikit

ada nampak macam kepala ayam tak?
aku nampak macam kepala dinosaur brontosaurus je kekeke
ke mata aku yang rabun? hahaha

close-up kepala ayam?? Hahaha

tentera ikan-ikan meeting


aktiviti kat sini korang boleh snorkeling atau kayak
harga untuk kayak ni lain
takde dalam pakej yang kitorang ambil

koh tup dengan koh mawr ni pula
pulau yang bersambung
means korang boleh jalan kaki je bila nak seberang
cool kan
merentasi koh mawr dan koh tup
jalan kaki je




pasal kat koh poda ni memang buat aku panas sikit. pftt
so make sure korang bayar 400THB untuk government tax
(sampai sekarang aku dok simpan tiket dia tau!)
kalau korang nak masuk pulau tu
ada booth untuk bayar
tapi kalau tak nak bayar
korang just boleh jenjalan kat tempat korang stop tu je la
rasa menyesal je bayar
sebab bukan ada aktiviti sangat pun heh

 kemain budak dari China ni
ada je aktiviti dia nak buat
bebudak france layan je dia haha

 koh poda view
absolutely amazing!

lepas tu kitorang bergerak ke phranang cave
actually dalam banyak-banyak tempat
pranang cave la aku rasa paling kelakar kahkahkah
hairan betul takde blogger malaysia update pasal ni
BAHAHAHA
actually nak update gambar kat phranang cave 
pun dah rasa malu
sebab banyak sangat objek lelaki. mihmih :3
tapi just respect their culture sudah la kan  kihkih

tutup muka sebab I is malu LOLOLO

The Legend of Phranang
1)   Menurut orang-orang kat sini, Phra Nang (puteri) cave ni tempat nelayan menjamu spirit dalam bentuk kemenyan dan kalung bunga-bunga (Phallus of Shiva atau lebih dikenali sebagai Siwaleung or Palad Khik) di Thai. 
Jadi sebelum nelayan turun ke laut mereka akan menjamu spirit untuk mendapat tuah ataupun elak dari malang dan juga untuk keselamatan perjalanan mereka pergi dan balik. ie: ikan dapat banyak atau takde kapal karam macam tu.
Sampai sekarang amalan menjamu spirit ni mereka masih buat lagi, tapi tak ramai lah. Mungkin yang masih amalkan ni orang-orang lama (tua) la kot kan.        

2)   Legend ke 2 pula, ada yang kata Puteri Phra Nang ni seorang dewi, waktu hari jadi dia ramai orang bagi hadiah mewah-mewah tapi dia tak suka, dah boring katanya. Jadi ada satu dewa ni bagi objek lelaki tu kat dia, kenkonon simbol kesuburan la katanya. Hahahahaha  

3)   Ada banyak lagi legend pasal gua dan pulau ni, kalau nak baca boleh check out website ni, bagus juga baca pasal culture negara orang ni.

ahli kelab pencinta haiwan. kekeke

So lepas dari Phranang kitorang terus balik hostel
memang koyak rabak jiwa
sebab letih tak ingat haha

Dalam pukul 8 malam
baru kitorang keluar cari makan kat area Krabi Town
Jalan kaki je sebab dekat dengan hostel
Ada orang tanya which one much more better for stay
Krabi Town or Aonang,
as for me sama je mana-mana
Kalau kat Aonang, pukul 9 malam pun dah start sunyi
except for bar atau lounge ada la open

 letih berjalan, berhenti rehat seketika kekeke ^^

tapi kalau kat Krabi town banyak la pasar malam semua
waktu kitorang pergi ada festival apa ntah kat sana
so sampai ke tengah malam la ada orang menjual
kau nak beli emas macam zhulian tu pun ada haha

makan lagilah tak payah cakap
bersepah oiii
sedap-sedap lagi
kerabu mangga derang pergh pergh pergh
mengancam sangat
*drooling*

balik hostel packing barang
dan tidur
esok pagi nak gerak ke hatyai pula
:)

till then 
-xoxo-
S


KRABI | Day 1 : Part 3 ( Sightseeing Aonang )

p/s: berkurun lama dah balik holiday, baru nak update cerita dah basi haha

Day 1 : Part 3

Sightseeing Aonang at night.

Kitorang ingat nak jelajah Pekan Aonang waktu malam
Tetiba hujan lebat
Frust betul rasanya
Tak dapat nak rasa makan-makan street food

So kitorang dinner kat Restaurant Rakan (Halal) betul-betul depan
Pasar street food Aonang, sebelah Restaurant Namastei (Halal)
Frankly to say, makanan dia biasa je
Sudahlah tu mahal nak mampus.
Memang ralat sangat
Makan tomyam sotong + nasi putih + juice kiwi = 210 THB
Mahal kan, mujur lapar sangat, so malas nak fikir

Elok habis makan, hujan pun reda
Pasar street food pun buka
Ya ampun, lazat-lazat makannya, dah la murah-murah!
Terus rasa sesal makan kat Restaurant Rakan datang balik.
Menyesal sangat-sangat. Haha

Oh ya, jangan risau sangat bab makan kat sini
Kalau nak makan cari je orang yang meniaga tu pakai tudung
Memang confirm orang Islam.
Tapi kalau korang was-was, hmm tak tahulah
Bawa saja maggi dari Malaysia, haha

Oh ya, lagi satu kalau dating Aonang silalah rasa Pancake Banana Chocolate ke
Pancake Nutella, Pancake Peanut Butter --- semua sedap!
Perghhhhhhhhhh!!!! Memang sedap tak ingat!!
Terharu sangat sebab dapat makan
Kalau baca blog-blog lain ramai yang suggest suruh makan kat Gerai Yaminlah Pancake
Actually mana-mana gerai pun sama je.
Sedap je aku rasa. Hiks

Lepas tour kat pasar street food
Kitorang jalan-jalan kat kaki lima Aonang
Kalau nak cari souvenir, IMO jangan shopping kat Aonang
Sebab mahal dan tak boleh nak tawar harga sangat
So before beli compare lah dulu harganya.

Hmm, lupa nak bagi tahu
Kitorang ke Aonang naik tuktuk
Normally driver tuk-tuk buat pakej pergi dan balik
Dia akan bagi masa kat kita untuk jalan-jalan
Nanti nak balik dia pickup la
tambang tuk-tuk pergi balik 800THB
So korang boleh tong-tong dengan kengkawan
Tapi kalau tak ramai kawan boleh je sewa motor
Rate sewa motor selalunya dalam 250THB/ sehari
Tapi hostel kitorang bagi 150THB/ sehari je

Lepas habis jalan-jalan kat Aonang
Baru kitorang balik ke Krabi Town
Teringin nak rasa Thai Massage
Rate untuk Massage full body selalunya dari 250THB ke 300THB
Tapi mujur sebelah hostel punya pakej 250THB
Siap bagi diskaun 10% after kitorang paksa hahaha

Actually this is my first time trying massage
Tipulah kalau cakap tak sakit kihkih
Siap tukang urut tu kilas-kilas tangan, kaki, kepala, badan iols yang kecik ni kahkah
Biasalah orang tak pernah kena urut
So terjerit-jerit tu biasalah hahaha
Tapi after dah setel
Rasa lega, tidur pun nyenyak je. Mihmih



“The world is a book, and those who do not travel read only one page.” – Saint Augustine

Till then,
-xoxo-

S

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org