Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.


So just leave your comments down below,

and I will track you back.


love you guys!

-xoxo-

S

KRABI | Day 1 : Part 2 - Part 3 ( Emerald Pool & Hot Spring + Sightseeing Aonang)

Day 1 : Part 2


entrance before entering the pool

After we arrived hostel,
Around 9.00 a.m, kitorang terus ke Emerald Pool (Sa Morakot) & Waterfall Hot Spring (Namtok Ron)
Masya-Allah, lawa sangat Emerald Pool ni
Air dia jernih sangat
Siap boleh nampak ikan berenang-renang

Tapi yang seksa tu
Dari entrance nak ke pool bapak jauh giler
Letih tahu nak jalan
Ada la juga dalam 800m kot
Dah lah jalan hutan kan

Tapi bila sampai pool
Terus hilang penat
Sebab rasa takjub. LAWA SANGAT-SANGAT


Crystal Clear
via | @itsmesyazana

Kalau kolam belah bawah
Air nya warna hijau emerald tu


geng krabi trip 2015


Lepas tu kalau belah atas warna biru
Tapi kitorang dah tak larat nak naik kolam belah atas
Sebab kena jalan lagi dalam 800m
Tapi bila tengok gambar pool atas
Subhanallah, lagi lawa!
Warna biru jernih je

Credit | virtualtourist

Tak ke pelik,
Belah atas biru
Belah bawah dah warna hijau emerald.
Padahal 2-2 bersambung dengan anak sungai kecil ni.


Awesome kan :)

Kitorang kat Emerald Pool dalam sejam lebih
Lepas tu terus ke Waterfall Hot Spring (Namtok Ron)
Best juga kat sini
Sambil berendam dengan air panas, boleh tenangkan fikiran
Buang semua stress kat office tu. Hmphhh
Temperature kolam ni dalam 40-50c je
Jangan risau tak melecur pun badan tu haha
Kolam air panas ni kolam semulajadi dan dalam hutan.

entrance hot spring (namtok ron)






Kitorang cuma bayar 150THB (van dari airport ke hostel) + 700TBH untuk tour ke 2 tempat ni
(half day tour)
Kalau nak pergi elephant trekking of course kena tambah duit lagi
Hahaha

Day 1 : Part 3

Sightseeing Aonang at night.

Kitorang ingat nak jelajah Pekan Aonang waktu malam
Tetiba hujan lebat
Frust betul rasanya
Tak dapat nak rasa makan-makan street food

So kitorang dinner kat Restaurant Rakan (Halal) betul-betul depan
Pasar street food Aonang, sebelah Restaurant Namastei (Halal)
Frankly to say, makanan dia biasa je
Sudahlah tu mahal nak mampus.
Memang ralat sangat
Makan tomyam sotong + nasi putih + juice kiwi = 210 THB
Mahal kan, mujur lapar sangat, so malas nak fikir

Elok habis makan, hujan pun reda
Pasar street food pun buka
Ya ampun, lazat-lazat makannya, dah la murah-murah!
Terus rasa sesal makan kat Restaurant Rakan datang balik.
Menyesal sangat-sangat. Haha

Oh ya, jangan risau sangat bab makan kat sini
Kalau nak makan cari je orang yang meniaga tu pakai tudung
Memang confirm orang Islam.
Tapi kalau korang was-was, hmm tak tahulah
Bawa saja maggi dari Malaysia, haha

Oh ya, lagi satu kalau dating Aonang silalah rasa Pancake Banana Chocolate ke
Pancake Nutella, Pancake Peanut Butter --- semua sedap!
Perghhhhhhhhhh!!!! Memang sedap tak ingat!!
Terharu sangat sebab dapat makan
Kalau baca blog-blog lain ramai yang suggest suruh makan kat Gerai Yaminlah Pancake
Actually mana-mana gerai pun sama je.
Sedap je aku rasa. Hiks

Lepas tour kat pasar street food
Kitorang jalan-jalan kat kaki lima Aonang
Kalau nak cari souvenir, IMO jangan shopping kat Aonang
Sebab mahal dan tak boleh nak tawar harga sangat
So before beli compare lah dulu harganya.

Hmm, lupa nak bagi tahu
Kitorang ke Aonang naik tuktuk
Normally driver tuk-tuk buat pakej pergi dan balik
Dia akan bagi masa kat kita untuk jalan-jalan
Nanti nak balik dia pickup la
tambang tuk-tuk pergi balik 800THB
So korang boleh tong-tong dengan kengkawan
Tapi kalau tak ramai kawan boleh je sewa motor
Rate sewa motor selalunya dalam 250THB/ sehari
Tapi hostel kitorang bagi 150THB/ sehari je

Lepas habis jalan-jalan kat Aonang
Baru kitorang balik ke Krabi Town
Teringin nak rasa Thai Massage
Rate untuk Massage full body selalunya dari 250THB ke 300THB
Tapi mujur sebelah hostel punya pakej 250THB
Siap bagi diskaun 10% after kitorang paksa hahaha

Actually this is my first time trying massage
Tipulah kalau cakap tak sakit kihkih
Siap tukang urut tu kilas-kilas tangan, kaki, kepala, badan iols yang kecik ni kahkah
Biasalah orang tak pernah kena urut
So terjerit-jerit tu biasalah hahaha
Tapi after dah setel
Rasa lega, tidur pun nyenyak je. Mihmih


“The world is a book, and those who do not travel read only one page.” – Saint Augustine


Till then,
-xoxo-

S

KRABI | Day 1 : Part 1 ( Pak-Up Hostel )


Day 1 : Part 1

Cool. Affordable. Cozy.
via @itsmesyazana 


credit | Pak-Up Hostel



Dekat Krabi kitorang stay kat Pak-Up Hostel
Booking dengan Booking.com je, senang
Book dulu, bayar waktu check-in
Konsep tempat ni macam hostel dan bilik dia mix dorm
Actually boleh je pilih nak double room ke dorm 4 (alumni room) atau mix
Kitorang pilih mix dorm sebab murah
Dalam RM36/semalam
Mujur semua roommate perempuan mihmih
Bilik memang selesa


credit | Pak-Up Hostel


Lepas tu kalau korang nak pakai tuala derang atau pegang kunci bilik
Korang kena bagi deposit, tapi nanti waktu nak check-out derang akan pulang balik duit korang
Tuala – 200 THB
Kunci – 100 THB

Lokasi hostel pun senang
Dekat dengan pasar malam Krabi Town
Nak cari 7e pun dekat
Nak cari tuk-tuk pun senang

Facilities kat hostel pun bagus
  • Free WiFi throughout the whole building
  • Currency exchange
  • Internet corner
  • Locker rental
  • Self service laundry 
  • Loads of chill out space all over the hostel 
  • 24 hour reception
  • Tour desk 
  •  Cctv 
  • Huge under-bed locker
  • Motorbike rental 
  • Pool table 
  • Key card floor access

Connection untuk wi-fi pun boleh tahan.
Seluruh bagunan boleh access wi-fi
Ada internet corner, so kalau nak update pesbuk ke twitter ke
Boleh surf kat pc derang
Btw, ada juga self-service laundry, kalau nak guna mesin basuh bubuh je syiling 30THB
Haa lepas tu tunggu la sejam ke setengah jam lepas tu terus sidai kain kat ampaian.

Oh ya, kalau nak sewa motor dengan Hostel pun boleh
150 THB untuk sehari
Derang tak buat sewa ikut jam atau setengah hari tau
Semuanya untuk sehari

So far, as for me
Staying here really worth it
Affordable, cozy and relaxing
Highly recommendation untuk solo dan groupie backpackers.


Website : Pak-Up Hostel
Facebook : Pak-Up Hostel


“Travel makes one modest. You see what a tiny place you occupy in the world.” – Gustave Flaubert


-xoxo-

S

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org