Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

Bukan Blog Pok Pek dari Ashgive.com

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

Currently my internet is so horrible.

So just leave your comments down below,

and I will track you back after my internet connection are okay.

love you guys!

-xoxo-

S

Review | Miracle in Cell No. 7


Previous Entry: 20 Facts About Me


Assalamualaikum w.b.t
Hey guys, what's up!
Selamat bercuti dan selamat Hari Malaysia :)


Btw, nak share satu filem best dari Korea
yang pasti boleh bikin engkorang semua nangis-nangis. 
:)


Title: Miracle in Cell No. 7
Director: Lee Hwan-Kyung
Running Time: 127 Minutes
Cast: 
- Ryu Seung-Ryong
- Kal So-Won
- Park Shin-Hye
Country: Korea
Rate: 10/10! Daebak!


Source ; Google


Sinopsis;

Lee Yong-go is a mentally impaired father with the intellect of a six-year-old, who lives in a run-down house along with his daughter of the same age, Ye-sung. One day, he gets into a physical altercation with the police commissioner, who has just purchased the last Sailor Moon backpack for his daughter, a gift Yong-go was saving up to buy for Ye-sung. Soon after, the police commissioner's daughter dies in a freak accident, in which she slips on ice and suffers a fatal blow to the back of her head while she is taking Yong-go to another store that sells the same backpack. When he tries to resuscitate her, a woman witnesses him and mistakes him to be molesting her. Yong-go is falsely accused of the abduction, murder, and rape of a minor. The police quickly take advantage of his disability and force him to admit to committing the crimes, while ignoring exonerating evidence. Yong-go, who is sentenced to death, is imprisoned and assigned to Cell No. 7, the harshest cell in a maximum security prison. At first, the other men in the cell, lead by gang leader Jang Min-hwan, do not take kindly to Yong-go after reading in his file that he murdered and molested a child, but when Yong-go saves Min-hwan from being fatally stabbed by a rival gang leader, Min-hwan repays the favor by smuggling Ye-sung into Cell No. 7. Over time, they come to believe in his innocence, and make it their goal to help reverse the verdict at Yong-go's retrial.

Review;


Dah lama aku mencari satu filem yang boleh buat aku menangis-nangis. Tertanya tak salah bila adik aku si baby tu rekemenkan filem ini. Filem ni ada banyak flashback, jalan ceritanya ringkas tapi memang meninggalkan kesan. Bagi siapa yang pernanh tengok filem "I am Sam" lakonan Sean Penn mesti boleh faham filem ni. Actually kedua-dua filem ini mengangkat "hero" yang serba kekurangan namun penuh kasih sayang. Namun jangan salah anggap walaupun MICN7 juga memaparkan seorang ayah yang kekurangan upaya dari segi intelektual seperti kanak-kanak yang berusia 6 tahun, namun percayalah jalan ceritanya memang berbeza.


Kagum dengan semangat Ye-Sung, demi ayahnya Yong-Go yang telah dibicara tanpa ada bahan bukti yang kukuh setelah beberapa tahun dia menjadi peguam untuk membela dan membersihkan nama ayahnya.


Permulaan plot memaparkan seorang peguam (Ye-Sung dewasa) muda ingin membuka kembali kes Lee Yong-Go yang telah dituduh membunuh dan merogol seorang kanak-kanak dengan kejam tanpa ada perbicaraan yang adil. Yang buat kes bertambah rumit rupanya mangsa ialah anak kepada ketua polis. Jadi tanpa ada pembelaan, Yong-Go terus dijatuh hukum. 


Ketika dipenjara, dimana penghuninya rata-rata adalah penjenayah yang sangat berbahaya dari ketua gangster dan penipu yang hebat, Yong-Go yang "kurang cerdik" ini menimbulkan banyak perhatian. Mulanya, dia telah dibuli/pukul kerana kes nya agak kejam, namun setelah satu indisen berlaku rakan-rakan cell nya berusaha membantu termasuklah membantu menyeludup anaknya Ye-Sung yang ketika itu berumur 6 tahun masuk kedalam cell. 


Banyak momen-momen yang cantik dan sedih serta kelakar berlaku sepanjang Ye-Sung diseludup masuk. Rakan-rakan cell Yong-Go yang lain turut berubah sedikit demi sedikit. Malah ketua warden juga telah melonggarkan syarat untuk Yong-Go dan Ye-Sung untuk berjumpa. 


Walaupun ada beberapa scene yang tidak masuk akal, bagaimana seorang pesalah yang menghidapi mentally intellectual tidak diberi peluang untuk dibicarakan kerana mangsanya adalah anak seorang ketua polis, ini menunjukkan bahawa hak bersuara dan peluang membela diri tidak diberi. "Untuk mensabitkan jenayah, tertuduh mesti dibuktikan - melakukan tindakan jenayah (actus reus) dan mempunyai niat melakukannya (mens rea)" 


dan juga ketika scene hot air balloon menanti Yong-Go dan Ye-Sung untuk melarikan diri, walaupun scene itu agak pelik, namun bagi aku scene dan momen itu sangat cantik. Who cares tak masuk akal kan, sebab dengan adanya elemen komedi ni boleh buat penonton berubah mood seketika. 


The unconditional love between a handicap father with his daughter memang sangat-sangat cantik. Scene akhir ketika akhirnya Yong-Go dibawa ke bilik gantung memang membuat air mata menitik-nitik. Direktor memang pandai bermain dengan perasaan penonton, ada masanya rasa terhibur dengan gelagat dua beranak ni tetiba boleh bertukar menjadi sayu dan bikin hati pedih dan sebak. 


First class acting, superb casts, even some of scene got a lil bit cliche, who cares?  It's totally great, fresh and full delivered. Kal So-Won sangat adorable and she can act well. She already stole my heart with her innocent and adorable screen presence. Daebak!


Story: 10, 
Acting: 10, 
Emotion: 10,
Comedy: 10,
Overall: 10.


Till then,
-xoxo-
S


20 Facts About Me


Previous Entry: Review | The Raid 2 : Berandal

Assalamualaikum w.b.t
Hey guys! Omooo dah 2 bulan aku tak buka blog ni
Bukan takde story, ada je 
tapi tu lah "MALAS"

Btw, ramai pula buat 20 Facts bout diri sendiri ni
so I guess, it's better I start to wrote something :)


Satu;
Anak pertama dari tiga beradik. Garang-super annoying-clumsy-pelupa-tapi kadang-kadang manja yang annoying. Lebih rapat dengan adik-beradik dan cousins dari kawan-kawan. TBH, aku memang ada ramai kawan, tapi setakat kawan macam tu la. 




Dua;
Susah nak percaya orang, but when I put trust on people I really mean it. First impression orang bila tengok aku; sombong, poyo, annoying. Tapi bila dah selesai warm-up, I can be the craziest one. Nanti sampai engkaurang tak larat nak layan dengan karenah aku ni ha. Macam ada split-personality sikit. Perangai dan mood boleh berubah tiba-tiba tanpa diduga. waktu tengah happy boleh tiba-tiba menangis atau nak marah-marah. Emo pun ada juga. Mudah tersentuh hati pun ada sikit. 

Tiga;
Ada "anxiety disorder" sikit. Sikit je. Tak tahu google lah. HAHA. Lepas tu ada masalah obsession dan addiction pada banyak benda. Tapi yang paling obvious is nescafe. Kalau tak dapat bau or minum sehari boleh menggeletar, menggigil, moody, passive, slow dan etc. But sekarang masih under rehab, dah berjaya free caffeine hampir 3 bulan, but tadi tengahari baru minum balik kat office sebab kelaparan sangat. -_-'  Benda yang lain-lain tu nantilah cerita, nanti engkaurang fikir aku ni psychopath pula. HAHA


via google

Empat;
Ada masalah imsomnia lately. Hari isnin lepas sampai selasa tu I can't sleep. Dapat tidur kejap-kejap macam tu je. I only can sleep at 6.30am but then masa tu dah nak siap pergi kerja pula so memang penat sangat. I'm not having any nightmare or else, just memang susah nak tidur. Hari rabu lepas baru dapat tidur nyenyak sebab ikut my cousin Waheeda tidur kat Heritage Hotel Ipoh, sebab ikut mak dia pergi kursus.

Lima;
Like I said kat nombor tiga, "obsession" yeah currently ter "obses" dengan "KOREA". Currently suka pula tengok cerita dan dengar musik dari korea. Dulu tak obsess pun, tetiba je sekarang suka. Aku boleh tengok series korea ni sehari sampai 10-12 episode sekali harung. Oh ya, I'm watching this series at my office while working. Betul-betul jatuh cinta dengan "KOREA" just name it, dari makanan, pakaian, tempat, musik, filem, bahasa, everything, I just fall in love with it. Now I'm learning a lil bit of Korean hihi 

**my secret wish - I intend to live there. Don't know why. 


via google
I love Jeju Island and Seoul


Enam;
Cita-cita waktu kecil dulu nak jadi pramugari sebab rasa cool, boleh naik kapal terbang. But end up jadi kuli kat syarikat swasta dalam bidang logistik. Sebenarnya ada banyak cita-cita, tapi tu lah setakat berangan je la. But I hope that, when the time comes, I can be a traveler. Nak berjalan tengok negara dan tempat orang. I'm looking forward for this. 

Tujuh;
Takut laut-swimming pool atau tempat yang ada air banyak. Kalau kolah kat rumah tak takut pun. Cepat panik maybe salah satu dari "anxiety disorder". 

Lapan;
Suka baking, tapi malas sebab tak suka nak mengemas dan cuci balik barang dapur.

Sembilan;
Currently interested to variasi warna untuk fashion. Masih lagi bereksperimental. 

Sepuluh;
Susah nak benci atau tak suka dekat orang, but once I do hate you, I'm sorry. Will takes times to heal it.

Sebelas;
Lebih suka duduk di rumah dari keluar merayap. Kalau keluar pun sebab ada tujuan yang penting. I wont go out untuk saja-saja nak lepak. Yeah, I'm kinda a bored person.

Dua belas;
Got my licence at 24 years old. Dah tua baru dapat lesen. Actually waktu umur 20 pernah buat lesen L, tapi fail ujian komputer 2x, then I give-up. Rasa loser giler bila 2x fail. So terus hilang minat nak buat lesen. But when dapat tempat kerja yang agak jauh dari rumah and I have to rent house near the company makes me realize, I can't keep relying on others. During that time, for the first year aku agak depressed. Aku pernah menangis balik ke rumah sewa dengan berjalan kaki, masa tu dah malam, after 8pm dah kot. Usually pergi dan balik kerja dengan member, ntah macam mana masa tu member aku ada hal, dia balik awal tak kabo kat aku, so aku yang bodoh ni jenuh menunggu, so faham-fahamlah what happen after that. Hmm Lepas tu terus nekad nak buat lesen. By hook or by crook I have too pass it. Lucky me, this time buat sekali je. Alhamdulillah. 

Tiga belas;
Tak popular dekat sekolah-sekolah dulu. Ada jiwa rebel sikit. Benci sangat-sangat dengan hostel life. Keep wondering why I was cast here at this hellish place. Tapi bila dah berusia baru faham sebab-sebabnya. Ada juga manisnya walaupun banyak pahit.

Empat belas;
Kalau diberi pilihan untuk patah balik ke 5-10 tahun lepas, I wanna fix something in my life. This things betul-betul bagi kesan yang mendalam dalam hidup yang buat aku menyesal sampai sekarang sangat-sangat. Well what to, this already happen kan. 

Lima belas;
Lebih tertarik pada orang yang hard to get. Haha. Tak berapa suka dengan orang yang suka mengikut kata. Mungkin sebab rasa lebih attractive bila gaduh macam tu. Lebih suka orang bermata sepet sebab aku dah mata bulat dan juga orang yang ada dimple sebab aku pun ada dimple. KAH. Btw ni bukan sebab terpengaruh dengan cerita korea tau. Tapi ada la sikit. Saranghae Jo In-Sung oppa :p


via google
In-Sung Oppa, Naega Saranghae 

Enam belas;
Berat badan jenis cepat naik dan cepat turun. Pernah depress sampai berat jadi 40kg. Lepas dah pulih berat badan terus naik -_-'

Tujuh belas; 
Teringin nak buat bungee jumping kat atas KLCC. Don't ask me why, I just wanna do it. Kalau ada sesiap kerja kat KLCC if boleh buat bungee kat situ let me know. I'm freaking eager to do it :3

Lapan belas;
Masih lagi pakai handphone Sony Z610i warna pink for the past 8 years. Outlook condition 4/10, memang dah buruk giler, tapi function tiptop, that's why I love Sony! Now jadi 2nd handphone je. Haha. 




Sembilan belas;
Suka buka peti ais walaupun takde barang nak ambil. Memang agak weirdo sikit.

Dua puluh;
Menulis 20 facts ni telah mengambil masa selama tiga hari. Taip-delete-taip-delete-save as draft, sambung balik -_-' 

So that's all bout me, nak tahu dengan lebih lagi, boleh request soalan, and I will try to answer it. HAHA

Annyeong!

Till then,
XOXO
-S-


Cakap-cakap / Disclaimer

Saya cumalah seorang bloger picisan yang tak pemes langsung.Blog ini cuma mengandungi catatan luahan perasaan, peribadi dan merapu sahaja. Writing short stories (cerpen) is my new passion. Disamping itu ada juga tips dan tutorial sedikit. Bagi yang jelak dan bosan dengan blog saya, silalah cepat-cepat klik CTRL + W untuk close tab ok :) Saya tak rugi apa-apa pun ;p

Maaf terhadap penggunaan ganti nama "AKU, GWA" dan sebagainya kepada pembaca yang lebih berusia. Saya lebih selesa menggunakan ganti diri sedemikian kerana lebih santai dan ringan :)

Dialu-alukan segala komen-komen yang positif dan membina, CIK ANON please get outta here. BOOO :p

Sila jangan copy dan paste sebarang artikeltanpa meminta kebenaran dari saya. I HATE COPYCATE person.Semua gambar didalam blog ini adalah HAK MILIK SAYA. Sebarang pengambilan gambar dari blog ini adalah tidak dibenarkan sama sekalimelainkan anda meminta KEBENARAN.

Oh ya, sebelum terlupa, kalau nak suruh saya follow kamu, PLEASE lah pastikan URL korang tu ada, kalau tak jangan haraplah saya nak follow.

Tapi tolong jangan menipu, kata dah follow tapi HARAM tak follow. Orang macam ni memang confirm saya tak akan layan.

Senang sahaja T&C di dalam blog saya ni. Kalau kamu baik saya sayang kamu. Thank you

I Love Stalker !

Busuk.Org