Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

Bukan Blog Pok Pek dari Ashgive.com

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

Currently my internet is so horrible.

So just leave your comments down below,

and I will track you back after my internet connection are okay.

love you guys!

-xoxo-

S

Review | The Raid 2 : Berandal





Title: THE RAID 2 | Berandal
Director: Gareth Evans
Running time: 150 minutes
Prequel: The Raid
Cast     :- Iko Uwais
            :- Arifin Putra
            :- Oka Antara
            :- Tio Pakusadewo
:- Alex Abbad
            :- Julie Estelle
            :- Ryuhei Matsuda
:- Kenichi Endo
            :- Kazuki Kitamura
Country: Indonesia
Rate: 4.8/5



Source | Google



Plot

Opening bermula bila Andi (abang Rama) kena bunuh di ladang tebu dengan Bejo iaitu ketua samseng yang baru nak up.

Rama kemudiannya direkrut oleh Bunawar (ketua polis yang anti korupsi) untuk melakukan penyamaran masuk ke dalam geng samseng Bangun tapi dengan syarat dia kena rapat dengan Uco anak Bangun di dalam penjara.

Scene dalam penjara memang banyak mencemaskan, bagaimana Rama berlawan dengan banduan lain, darah terpercik sana sini, muka pecah, otak bersepai, kaki tangan terkepak, memang sangat ngeri. Memang agak exaggerate bila otak bersepai tu, macam menonton filem Ong-Bak tapi versi Indonesia.

Setiap perincian dalam filem ini memang sangat cantik dan teliti, even scene paku terjatuh, syiling berputar atau darah menitik pun memang cantik dan kemas.

Selepas Rama menyelamatkan Uco dari dibunuh ketika di penjara, Bangun telah merekrut Rama untuk jadi anak buahnya kerana ingin balas budi Rama yang menyelamatkan anaknya.

Scene bergaduh/berlawan dalam filem ini memang sangat baik, memang exaggerate but this is The Raid punya markable. IMHO, I rather to watch The Raid dari tengok KL Gangster. LOL

Tapi ada satu spoiler yang agak pelik tapi tidaklah sampai mencacatkan jalan cerita filem ini, iaitu ketika Pak Koso (assassin Bangun yang paling setia) telah diserang dan dibunuh oleh geng Bejo. Ia pelik kerana ketika di luar club tempat Pak Koso dibunuh ada salji. Memang scene tu cantik, tapi macam pelik. IDK whether scene ini konon-konon Pak Koso ada kat luar negara ke apa but then, kat luar club tu ada banner dalam bahasa Indonesia. So for me it’s kinda funny and weird. But then still doesn’t give any effects to this film.

But bila menonton filem ini 2x, jalan ceritanya macam lebih kurang dengan filem dari Hong Kong, Infernal Affairs, polis yang kena undercover masuk geng samseng macam ni, tapi mereka taklah buat scene fighting macam The Raid.

Babak fighting, The Hammer Girl dan The Baseball Bat Man (adik beradik assassin Bejo) pun cool juga, guna hammer dengan baseball bat je pun bunuh orang, I’m really impressed.

Overall, The Raid 2 memang banyak adegan ganas melampau dan tidak sesuai untuk remaja bawah 18 tahun. Tapi kalau atas 18 tahun yang waras nak tengok ok je. Actually I wanna give 5 star to rate this movie, tapi bila fikir scene salji pelik tu I changed it to 4.8 star.

So make sure bila tengok filem ni jangan rasa loya, sebab darah, otak bersepai, muka pecah, badan berlubang-lubang or bunyi kaki tangan patah memang banyak.


Spoiler

↔ Eka (penasihat Bangun) rupanya seorang polis undercover tapi dituduh belot kerana terbagi maklumat palsu pada Bunawar

↔ Uco nanti mati di tangan Rama.

↔ Bangun mati ditangan Uco. Bejo juga mati ditangan Uco kerana Uco ingat Bejo nak belot dia.


p.s: Uco (Arifin Putra) sangat kacak. Sekian :p


Till then,
-xoxo-
S

S Thought | Remaja OKU dikurung Ibu



Previous Entry: Startwalk Ipoh 2014

Assalamualaikum w.b.t
Hey guys, what’s up?
Since semalam a lil bit kecoh mengenai remaja OKU (Orang Kelainan Upaya) yang berusia 15 tahun yang telah dikurung ibunya.
Mengucap panjang saya baca artikel tu
It’s really hurt me a lot.  

Saya tak boleh dengar atau lihat orang memperlakukan sebegini pada anak OKU
sebabnya saya pun ada adik OKU
Dan Alhamdulillah, kami sekeluarga sememangnya sangat menyayanginya
Marah sikit-sikit tu biasalah kan
Saya sakit ahti sangat dengan issue ini 
 

Seremban: “Semua orang salahkan saya dan tuding jari ke arah saya menuduh saya tidak tahu menjaga anak dengan baik, tetapi mereka tidak tahu kesempitan hidup dan kesengsaraan yang saya alami.

“Saya sayangkan anak saya tetapi saya perlu bekerja dan menyara kehidupan dia, saya dan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun,” kata ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) yang ditemui dalam keadaan menyayat hati oleh Jabatan Imigresen Negeri Sembilan dalam sebuah bilik di Flat Semarak, Taman Semarak Fasa 2 di Nilai, semalam.  Remaja malang itu, Muhammad Firdaus Dullah, 15, ditemui Pengarah Imigresen Negeri Sembilan Faizal Fazri Othman dalam operasi 6P bersepadu di kawasan flat berkenaan selepas melakukan pemeriksaan di rumah itu.

Ibu remaja itu yang kini isteri kedua dan mahu dikenali sebagai Lola, 40, berkata, dia bukan meninggalkan anak sulungnya yang menghidap penyakit celebral palsy itu tanpa jagaan dan tidak diberi makan, sebaliknya dia mendakwa meninggalkan makanan dalam bekas polisterin sebelum ke tempat kerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Katanya, waktu kerjanya yang tidak menentu menyebabkan dia tiada masa menguruskan Muhammad Firdaus dengan baik dan mahu anak lelakinya itu berdikari.  Apabila orang lihat keadaan dia, semua orang salahkan saya, tetapi adakah mereka mahu menjaganya sepanjang ketiadaan saya di rumah. Tiada siapa yang sanggup menjaganya kerana dia cacat,” katanya sedih ketika tampil di pejabat The New Straits Times Press (M) Berhad, di sini, semalam.

Dia yang berasal dari Sabah berkata, Muhammad Firdaus adalah anak sulung hasil perkongsian hidup dengan bekas suaminya berusia 53 tahun dan berpisah sejak 14 tahun lalu sebelum berkahwin lain pada 2004 dan dikurniakan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun. 

Menurutnya, sejak berpisah dengan bekas suami yang berasal dari Tawau, Sabah, dia tidak lagi berhubung dan tidak tahu di mana bekas suaminya itu tinggal dan bekerja.
“Saya tidak pernah mendaftar anak saya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana tidak tahu caranya dan terpaksa meninggalkannya sendirian kerana bekerja mencari wang,” katanya.  Apabila ditanya mengenai nasib anaknya selepas ini, Lola berkata, dia sudah membuat keputusan untuk menyerahkan anaknya itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).  “Bukan saya tidak sayangkan dia, sebab saya sayangkan dia saya membuat keputusan itu. Saya fikir apa akan jadi pada Muhammad Firdaus jika saya mati nanti. Ajal maut di tangan Allah SWT, saya tidak tahu jadi saya perlu bersedia,” katanya.


Keratan akhbar, tulis mak dia kata dia mengalami kesempitan hidup dan sibuk bekerja.
I can’t stop laughing. LOL
What on earth that you’ve been living lah makcik?
I know, I can’t judge her.
But referring to her statement, seriously really ridiculous and STUPID.
Yeah, it is stupid. S-T-U-P-I-D

How could – a mother do this to her own child?
Anak sendiri tu, darah daging. Tak kan sekelumit pun tak terasa sedih buat anak macam tu?
Anak OKU ke atau anak normal still, still anak sendiri
Mereka tetap anugerah Tuhan.
Macam mana boleh kata tak tahu prosedur memohon bantuan kat JKM?
For me, bukannya tak tahu, tapi memang tak berusaha.

Hairan saya bila mak nya cakap mereka tak mampu.
Tinggalkan anaknya diatas faktor kemiskinan.
Ini bukan Somalia atau mana-mana negara kat Afrika tu
Tapi kenapa anak yang lagi seorang elok, bersih dan kemas terjaga?
Kenapa yang anak OKU dibiarkan?
Update facebook boleh pula, ada masa. Kemain gambar mak nya. (ada orang sebarkan facebook emaknya)



Yeah we don’t know what happen to her
Sebab few years ago dia memang jaga anak dia dengan baik
Looking at all her caption pictures looks like she care at her son
Tiba-tiba sahaja dia tinggalkan anak dia, yeah mungkin ada sesuatu terjadi
Mungkin suami barunya tak suka anaknya ke kan
Tapi bagi saya, whatever is she trying to say and defense herself
I don’t believe at all. Its all rubbish and crap
Anak anugerah tuhan, sebagai ibu dia kena jaga anaknya sebaiknya
Bukan biarkan begitu saja.
Untuk issue macam ni, saya tak dapat nak ber hudznuzon
Tell me, celah mana perlu saya hudznuzon?

Sepatutnya, sebagai emak yang mempunyai anak oku
Dia patut bangga sebab dia insan yang dipilih Allah S.W.T untuk diuji
Allah bagi peluang nak dapat pahala free.
Btw, bukan emaknya sahaja yang kena dihadapkan ke muka pengadilan
Bapaknya pun sama.

Memang bukan mudah nak jaga anak OKU ni,
Ia memang betul.
Memang memerlukan kesabaran yang tinggi. --- SANGAT TINGGI
Tapi if tinggalkan anak OKU sebegitu atas alas an nak bagi dia berdikari
Ia memang alasan paling bodoh yang mampu saya katakan
Semoga JKM dapat membantu anak ini dan nasibnya lebih terbela.

Till then,
-xoxo-
S 

Cakap-cakap / Disclaimer

Saya cumalah seorang bloger picisan yang tak pemes langsung.Blog ini cuma mengandungi catatan luahan perasaan, peribadi dan merapu sahaja. Writing short stories (cerpen) is my new passion. Disamping itu ada juga tips dan tutorial sedikit. Bagi yang jelak dan bosan dengan blog saya, silalah cepat-cepat klik CTRL + W untuk close tab ok :) Saya tak rugi apa-apa pun ;p

Maaf terhadap penggunaan ganti nama "AKU, GWA" dan sebagainya kepada pembaca yang lebih berusia. Saya lebih selesa menggunakan ganti diri sedemikian kerana lebih santai dan ringan :)

Dialu-alukan segala komen-komen yang positif dan membina, CIK ANON please get outta here. BOOO :p

Sila jangan copy dan paste sebarang artikeltanpa meminta kebenaran dari saya. I HATE COPYCATE person.Semua gambar didalam blog ini adalah HAK MILIK SAYA. Sebarang pengambilan gambar dari blog ini adalah tidak dibenarkan sama sekalimelainkan anda meminta KEBENARAN.

Oh ya, sebelum terlupa, kalau nak suruh saya follow kamu, PLEASE lah pastikan URL korang tu ada, kalau tak jangan haraplah saya nak follow.

Tapi tolong jangan menipu, kata dah follow tapi HARAM tak follow. Orang macam ni memang confirm saya tak akan layan.

Senang sahaja T&C di dalam blog saya ni. Kalau kamu baik saya sayang kamu. Thank you

I Love Stalker !

Busuk.Org