Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Review | Miracle in Cell No. 7


Previous Entry: 20 Facts About Me


Assalamualaikum w.b.t
Hey guys, what's up!
Selamat bercuti dan selamat Hari Malaysia :)


Btw, nak share satu filem best dari Korea
yang pasti boleh bikin engkorang semua nangis-nangis. 
:)


Title: Miracle in Cell No. 7
Director: Lee Hwan-Kyung
Running Time: 127 Minutes
Cast: 
- Ryu Seung-Ryong
- Kal So-Won
- Park Shin-Hye
Country: Korea
Rate: 10/10! Daebak!


Source ; Google


Sinopsis;

Lee Yong-go is a mentally impaired father with the intellect of a six-year-old, who lives in a run-down house along with his daughter of the same age, Ye-sung. One day, he gets into a physical altercation with the police commissioner, who has just purchased the last Sailor Moon backpack for his daughter, a gift Yong-go was saving up to buy for Ye-sung. Soon after, the police commissioner's daughter dies in a freak accident, in which she slips on ice and suffers a fatal blow to the back of her head while she is taking Yong-go to another store that sells the same backpack. When he tries to resuscitate her, a woman witnesses him and mistakes him to be molesting her. Yong-go is falsely accused of the abduction, murder, and rape of a minor. The police quickly take advantage of his disability and force him to admit to committing the crimes, while ignoring exonerating evidence. Yong-go, who is sentenced to death, is imprisoned and assigned to Cell No. 7, the harshest cell in a maximum security prison. At first, the other men in the cell, lead by gang leader Jang Min-hwan, do not take kindly to Yong-go after reading in his file that he murdered and molested a child, but when Yong-go saves Min-hwan from being fatally stabbed by a rival gang leader, Min-hwan repays the favor by smuggling Ye-sung into Cell No. 7. Over time, they come to believe in his innocence, and make it their goal to help reverse the verdict at Yong-go's retrial.

Review;


Dah lama aku mencari satu filem yang boleh buat aku menangis-nangis. Tertanya tak salah bila adik aku si baby tu rekemenkan filem ini. Filem ni ada banyak flashback, jalan ceritanya ringkas tapi memang meninggalkan kesan. Bagi siapa yang pernanh tengok filem "I am Sam" lakonan Sean Penn mesti boleh faham filem ni. Actually kedua-dua filem ini mengangkat "hero" yang serba kekurangan namun penuh kasih sayang. Namun jangan salah anggap walaupun MICN7 juga memaparkan seorang ayah yang kekurangan upaya dari segi intelektual seperti kanak-kanak yang berusia 6 tahun, namun percayalah jalan ceritanya memang berbeza.


Kagum dengan semangat Ye-Sung, demi ayahnya Yong-Go yang telah dibicara tanpa ada bahan bukti yang kukuh setelah beberapa tahun dia menjadi peguam untuk membela dan membersihkan nama ayahnya.


Permulaan plot memaparkan seorang peguam (Ye-Sung dewasa) muda ingin membuka kembali kes Lee Yong-Go yang telah dituduh membunuh dan merogol seorang kanak-kanak dengan kejam tanpa ada perbicaraan yang adil. Yang buat kes bertambah rumit rupanya mangsa ialah anak kepada ketua polis. Jadi tanpa ada pembelaan, Yong-Go terus dijatuh hukum. 


Ketika dipenjara, dimana penghuninya rata-rata adalah penjenayah yang sangat berbahaya dari ketua gangster dan penipu yang hebat, Yong-Go yang "kurang cerdik" ini menimbulkan banyak perhatian. Mulanya, dia telah dibuli/pukul kerana kes nya agak kejam, namun setelah satu indisen berlaku rakan-rakan cell nya berusaha membantu termasuklah membantu menyeludup anaknya Ye-Sung yang ketika itu berumur 6 tahun masuk kedalam cell. 


Banyak momen-momen yang cantik dan sedih serta kelakar berlaku sepanjang Ye-Sung diseludup masuk. Rakan-rakan cell Yong-Go yang lain turut berubah sedikit demi sedikit. Malah ketua warden juga telah melonggarkan syarat untuk Yong-Go dan Ye-Sung untuk berjumpa. 


Walaupun ada beberapa scene yang tidak masuk akal, bagaimana seorang pesalah yang menghidapi mentally intellectual tidak diberi peluang untuk dibicarakan kerana mangsanya adalah anak seorang ketua polis, ini menunjukkan bahawa hak bersuara dan peluang membela diri tidak diberi. "Untuk mensabitkan jenayah, tertuduh mesti dibuktikan - melakukan tindakan jenayah (actus reus) dan mempunyai niat melakukannya (mens rea)" 


dan juga ketika scene hot air balloon menanti Yong-Go dan Ye-Sung untuk melarikan diri, walaupun scene itu agak pelik, namun bagi aku scene dan momen itu sangat cantik. Who cares tak masuk akal kan, sebab dengan adanya elemen komedi ni boleh buat penonton berubah mood seketika. 


The unconditional love between a handicap father with his daughter memang sangat-sangat cantik. Scene akhir ketika akhirnya Yong-Go dibawa ke bilik gantung memang membuat air mata menitik-nitik. Direktor memang pandai bermain dengan perasaan penonton, ada masanya rasa terhibur dengan gelagat dua beranak ni tetiba boleh bertukar menjadi sayu dan bikin hati pedih dan sebak. 


First class acting, superb casts, even some of scene got a lil bit cliche, who cares?  It's totally great, fresh and full delivered. Kal So-Won sangat adorable and she can act well. She already stole my heart with her innocent and adorable screen presence. Daebak!


Story: 10, 
Acting: 10, 
Emotion: 10,
Comedy: 10,
Overall: 10.


Till then,
-xoxo-
S


14 comments:

Khai♥Rin : anies said...

Wahhh kira perfect 10 la ni yek

fadh leyanie said...

sy tgk cerita ni berulang kali..kesian dkt bapak dia,klakar part ank dia ttgal dalam cell dgn banduans..anda di tag :D
http://fadhleyanie.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

Ezy Loy said...

kalo kite tgk pon rsnye blh nangis jgk..
huhu..
bace sinopsis awk pon dh rase best..

anamizu said...

ni konfem kalo cik ana tengok merambu ayaq mata

Tihara said...

menarik cerita ni
akak kalau baca kisah dalam penjara teringat drama prison break tu
tapi akak tak tahu apa kesudahannya

QasehnyaRania said...

semua sepuluh konfem best ni..
dik, thanks tau singgah blog ciksu.
yup ciksu dah selamat lahirkan permata hati pd 10/8/2014.hri ni dh hri ke 40 dah..

gambo baby nanti akan muncul. hihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok x tau lak ni..

p/s: ok t kt ari citer tu..nak smbung tgk lepas hbs king 2 hearts..huhuh

hainom OKje said...

Cite ni dah lama dulu okje tengok Zana....Mmg best sungguh! Kiranya hujan turun lebatlah masa tu huhu

Detective Fiqa said...

boleh tak review DK yang kelakar dan takde nangis nangis sangatt huhuh

Ieta Mat Saad said...

Pernah tengok sinopsis cerita ni di mana entah tak ingat. Tapi memang best dan penuh warna warni dan elemen dalam cerita ni kan Syazana? Bagus review ni :)

Muhammad Syazwan Norhalik said...

lama sangat den tak tengok ctr korea

Kesuma Angsana said...

Salam jumaat yer ! best, KA tgk sampai habis sekotak tissue huhuhu

Faarihin said...

Baca review ni memang rasa best aje. Nak juga tengok.

Amanina Mads said...

mcm best je review.. tak tau la bila dpt tgk

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org