Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Review | The Raid 2 : Berandal





Title: THE RAID 2 | Berandal
Director: Gareth Evans
Running time: 150 minutes
Prequel: The Raid
Cast     :- Iko Uwais
            :- Arifin Putra
            :- Oka Antara
            :- Tio Pakusadewo
:- Alex Abbad
            :- Julie Estelle
            :- Ryuhei Matsuda
:- Kenichi Endo
            :- Kazuki Kitamura
Country: Indonesia
Rate: 4.8/5



Source | Google



Plot

Opening bermula bila Andi (abang Rama) kena bunuh di ladang tebu dengan Bejo iaitu ketua samseng yang baru nak up.

Rama kemudiannya direkrut oleh Bunawar (ketua polis yang anti korupsi) untuk melakukan penyamaran masuk ke dalam geng samseng Bangun tapi dengan syarat dia kena rapat dengan Uco anak Bangun di dalam penjara.

Scene dalam penjara memang banyak mencemaskan, bagaimana Rama berlawan dengan banduan lain, darah terpercik sana sini, muka pecah, otak bersepai, kaki tangan terkepak, memang sangat ngeri. Memang agak exaggerate bila otak bersepai tu, macam menonton filem Ong-Bak tapi versi Indonesia.

Setiap perincian dalam filem ini memang sangat cantik dan teliti, even scene paku terjatuh, syiling berputar atau darah menitik pun memang cantik dan kemas.

Selepas Rama menyelamatkan Uco dari dibunuh ketika di penjara, Bangun telah merekrut Rama untuk jadi anak buahnya kerana ingin balas budi Rama yang menyelamatkan anaknya.

Scene bergaduh/berlawan dalam filem ini memang sangat baik, memang exaggerate but this is The Raid punya markable. IMHO, I rather to watch The Raid dari tengok KL Gangster. LOL

Tapi ada satu spoiler yang agak pelik tapi tidaklah sampai mencacatkan jalan cerita filem ini, iaitu ketika Pak Koso (assassin Bangun yang paling setia) telah diserang dan dibunuh oleh geng Bejo. Ia pelik kerana ketika di luar club tempat Pak Koso dibunuh ada salji. Memang scene tu cantik, tapi macam pelik. IDK whether scene ini konon-konon Pak Koso ada kat luar negara ke apa but then, kat luar club tu ada banner dalam bahasa Indonesia. So for me it’s kinda funny and weird. But then still doesn’t give any effects to this film.

But bila menonton filem ini 2x, jalan ceritanya macam lebih kurang dengan filem dari Hong Kong, Infernal Affairs, polis yang kena undercover masuk geng samseng macam ni, tapi mereka taklah buat scene fighting macam The Raid.

Babak fighting, The Hammer Girl dan The Baseball Bat Man (adik beradik assassin Bejo) pun cool juga, guna hammer dengan baseball bat je pun bunuh orang, I’m really impressed.

Overall, The Raid 2 memang banyak adegan ganas melampau dan tidak sesuai untuk remaja bawah 18 tahun. Tapi kalau atas 18 tahun yang waras nak tengok ok je. Actually I wanna give 5 star to rate this movie, tapi bila fikir scene salji pelik tu I changed it to 4.8 star.

So make sure bila tengok filem ni jangan rasa loya, sebab darah, otak bersepai, muka pecah, badan berlubang-lubang or bunyi kaki tangan patah memang banyak.


Spoiler

↔ Eka (penasihat Bangun) rupanya seorang polis undercover tapi dituduh belot kerana terbagi maklumat palsu pada Bunawar

↔ Uco nanti mati di tangan Rama.

↔ Bangun mati ditangan Uco. Bejo juga mati ditangan Uco kerana Uco ingat Bejo nak belot dia.


p.s: Uco (Arifin Putra) sangat kacak. Sekian :p


Till then,
-xoxo-
S

18 comments:

Mimi Azirah said...

kalo citer mcm nih memg xla akak nk tgk...ngerii

Hans said...

belum tgok lagi
tapi kalau no 1 dulu best
yang 2nd nih lagi best lah kan

QasehnyaRania said...

jalan cerita macam menarik..tp ciksu jarang nengok la..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui xminat lak citer cmni..ekeke

Eiqa Almond said...

Scene dalam jail tuuu..
Errrghhh.!!!
Eiqa memang suka tgok cite gini
Tp dok bce entry akak nie..
Trbayang pulak darah mercik2x..

Kat internet xde ke kak cte nie, kalau ade nak tngokkkk

Khai♥Rin : anies said...

menarik jg ni

Yousof Ngadi said...

Filem ni sangkut dekat lembaga penapisan filem malaysia sebab banyak scene ganas yang dahsyat buanget. So cha nonton secara percuma la ni ek? Untunglah dapat tengok salji di indonesia hehe


Tihara said...

ni cerita indon ey sya ?
sinopsis macam menarik :)

Muhammad Syazwan Norhalik said...

cambest jew~

ros_reeza said...

alamak, ROs tak minat genre macam ni..

Amanina Mads said...

ohh movie indon.. hehe. takutnya nk tgk kalau ad scene ngeri

Kesuma Angsana said...

Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga

Khai♥Rin : anies said...

p/s SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN SEPANJANG PERKENALAN & PERSAHABATAN KITA MESKIPUN HANYA BERLEGAR DI ALAM MAYA. JEMPUTLAH DATANG KE RUMAH YA...

Pykaa Pdott said...

Pyka blum tgk lagi . Tapi mcm best jee .

Cho Zila said...

oh ganasker ceritanyer.. best gaknni kalau layan..

Pha Is said...

dah tengok cter ni.. tapi rasanya macam boring sikit kalau nk dibandingkan dengan the raid 1 dulu.. yg tu baru pack dengan action.. yg berandal ni macam banyak drama sikit.. hehehe

Muhammad Syazwan Norhalik said...

update plz

anamizu said...

woahh yg 1st dulu ada tgk sbb adik donload.. yg 2nd nih knfem lagi padu scene dia ek ?

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org