Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Kelantan Trip - Day 2 (Part 1)



Previous Entry : READY STOCK - RIBBON WATCH


"Maka pada saya, hukum menghebahkan pertunangan adalah harus. Buat tak mengapa, tak buat pun tak ada masalah. Ikut keadaan orang. Ada orang, dia perlu hebahkan pertunangannya. Takut ada orang lain mengorat, takut ada kawan pendam perasaan pada tunangnya lama sangat nanti sampai mereng bunuh diri ke apa ke bila tahu rupanya dia pendam perasaan lama-lama dekat tunang kawan dia, dan macam-macam lagi. Ada orang pula, dia rasa dia perlu sembunyikan pertunangannya, kerana takut hasad dengki orang dan sebagainya. Jadi, benda ini(sebar pertunangan) adalah muhtamalah(optional, pilihan).Jangan kita selar yang hebah. Jangan kita selar yang tidak hebah."
 via : Hilal Asyraf Monumen for more details; http://www.facebook.com/notes/hilal-asyraf-monumen/hukum-menghebahkan-pertunangan-sekadar-ilmu-saya-/2320509657609 
sambungan dari Kelantan Trip - Day 1 :D



Morning uols.
Pagi ni nak sambung pasal Kelantan Trip :D
Kali ni Day-2.hihi
Day 2 pada hari Sabtu 15/12/12

Mak Teh (mak Ikhwan) habaq kat kami semua
dalam pukul 11pagi  sharp dah nak gerak dah pi Pasir Pekan
Pi mana lagi,
Pi umah bakal tunang cousin aku tu la.haha

Tapi before nak pi tu kitorang pi breakfast kat depan hotel
Kedai tu nama Cari-Cari Lauk (something like this nama dia)
Orang kata kat kedai ni pemes dengan roti canai
Serious, roti canai dia memang sedap
Lembut giler, tapi sayang kuah kari dia manis sangat :(
Aku try tanya mintak sambal
Tapi malangnya, abe tu cakap dia tak provide sambal.hewhew
Cousin aku cakap dari 1st day sampai, kita asyik makan manis je dari pagi sampai ke malam
Nanti balik ke penang mau kena potong kaki.haha

So lepas breakfast, kitorang siap-siap nak ke umah orang yang nak betunang tu.
YEAH!
Umah dia dekat Kampung Pasir Pekan.
Aku selalu kompius samada Pekan Pasir atau Pasir Pekan.haha
Wah meriah betul.haha
Serious rombongan kitorang ramai gilak.kuikui

Lepas dah bincang-bincang antara orang tua
bincang pasal hantaran
bincang pasal mas kahwin
nasihat-nasihat
baca doa
Barulah sarung-sarung cincin ni
Sekejap je upacara sarung-sarung cincin ni,
Nak tangkap gambaq pun tak sempat
Sebab tempat terhad

Btw, rupanya dekat kelantan ni duit hantaran tu sama dengan duit mas kahwin
Rasanya kalau kat negeri lain, duit hantaran dan duit mas kahwin tu asing. 
Tapi takpelah, soal tu biar orang-orang tua yang setel.hihi

Pihak kami (lelaki) bawa 10 dulang (plus cincin)
dan
Pihak di sana (perempuan) 7 dulang
eh?
bukan ke sepatutnya perempuan kena bagi lebih? 
actually pihak kitorang terlebih barang sebab banyak sangat orang bagi
yelah kalau tak letak atas semerit (dulang hantaran) tu
nanti kecik ahti pulak kan. 
so bawak je semua.hahaha
hantaran tunang dorang lebih kepada makanan :)



Then majlis terus skip ke acara makan-makan
Serious banyak gak lauk pauk
Memandangkan lapar dan kebulur
Tak tengok dah orang kiri kanan
Yumyumyum haha

p/s: klik NI jap :) tq

Well lauk orang Kelantan macam biasalah, ada BUDU.hahaha
Tapi aku agak kurang sikit makan budu ni
Agak hairan adik sepupu aku yang Aiman tu
makan budu macam buat sup jek.haha
Nasib baik ada sambal belacan
Serious sambal dia sedap.
Pedas, pedas manis gitu
Ada ulam-ulaman lagi
Nasik dah la panas.haha
Tak terkata lah :D
Lepas kenyang kitorang pun meminta diri nak pulang. Haha

ni la si paat tu. aik? haha sorry ni gambaq dia waktu kecik.kuikui

ni gambaq waktu besaq.hikhik
amboih dah besaq pun ang kan
dah nak menikah dah pun. :)
- gambaq dari pesbuk beliau-

rombongan cik midah dari To'kun :D
yang baju biru semua team kitorang.eh?haha





































Actually banyak lagi gambaq
Tapi buat masa ni tu je aku nak share.hihi
Btw, nanti aku sambung Day-2 part 2
ahhahaha




with love
-xoxo-
S

9 comments:

Lady said...

Nampak kebiruan di situ :)selamat bertunang kepada cousin eh?

Jajas said...

mcm ni tunang eh...

bln 2 ni kita plk...haha

ieda said...

alhamdulillah selamat sudah bertunang .. semoga sampai ke jinjang pelamin ! ...

dik suke ngan nasihat ustaz tuu , banyak benarnya .. hebahan pertunangan bukan lah wajib tetapi haram meminang diatas pinangan org ;)

Wak Gelas™ said...

wahh sonoknyer nak kawen kann.. ehHHe

Ash Give said...

Wah meriah meriah..haha adaka banyak makan manis terus kaki nak kena potong haha sengal

Budu aku pun makan gak..tapi tak tahan makan banyak..sikit sikit boleh la :)

Ezy Chiaki said...

nk tunang gak!!!
haha..
comel je si tunang tu..

Yasmin Aris said...

wahh tunang pun dah ginii bestnyee :D

NA said...

Memang seronok melancong ke Kelantan. Hehe. Amboi waktu tunang dah siap tentukan pakai warna sedondon :)

-wina1979-

aien hermionie said...

merah nye baju si tunang.. comel..

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org