Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Kelantan Trip - Day 1 :)



Previous Entry : Experience kerja pertama selepas SPM

Hi uols,
14/12 – 16/12 baru-baru ni aku pi Kelantan
Cousin aku nak engage denge oghe sano.hihi
Frankly to say, this is the 1st time aku pi sana. Haha
Aku gerak dari ipoh dengan incik tunang dan adik aku malam khamis
(Jumaat sampai Sabtu aku cuti ooiii) :D
Parents aku dengan adik aku yang no .2 tu dah gerak awal lagi
Sebab incik tunang aku ni balik keje lambat sikit.
Sambil tunggu beliau sampai aku tengok bola.
Puihhh dekat reff yang macam laha tu.
Serious aku geram.
Kacau betul emosi aku dengan tindakan reff bias tu.grrr
Rosak mood holiday aku. #tetiba
Memandangkan Malaysia tewas dengan Thai aku tak jadi pi Thai. Bwekkk
Ok sambung balik cerita pasal kelate ni.

Day 1 (Jumaat 14/12/12)

So kitorang semua berkumpul kat umah tok aku kat To’kun Bukit Mertajam
14/12 (Jumaat) seawal 7 atau 8 pagi kitorang bertolak untuk ke kelate ni.
Perghhh makcik-makcik aku ni masak banyak giler lauk untuk dibuat bekal nanti
Untuk pengetahuan korang kitorang berkonvoi sebanyak 6 buah kereta :D
Ada Rush, Avanza, Viva, Alza, Myvi dan Pesona
Group aku ada 5 oghe dalam Pesona
Dalam kereta incik tunang aku ada budak-budak saiko tiga orang kat belakang.haha
Ada adik aku yang kecik tu dan adik sedara aku 2 orang tu
Then of course kat sebelah drebar, aku lewwww :p

inside AHT XOXO
Amin + Syaze
Aiman + Baby + Irfan
Our 1st picture 

Kitorang guna jalan Kulim-Baling-Grik-Jeli-Kota Bharu
Serious, giler punya lama -_-
Aku sampai tidur dan bangun banyak kali masih tak sampai-sampai okey.
Tensi jek.
Tips Jalan Jauh : Make sure kalau korang nak drive tu kena pastikan petrol tu FULL TANK ok
Sebab KURANG dan HAMPIR TIADA  stesen minyak di sepanjang jalan Kulim-Baling-Grik ni
Jenuh nak kena tunggu sampai ke Jeli nak isi minyak -_-

Dalam pukul 10 lebih tu kitorang stop dekat Grik kejap
Kat area Hutan Belum tu, nak mentekedarah jap.
:D
Duduk-duduk, telan-telan, cam-whoring lagi mau amek masa sejam lebih.hihi
So dalam pukul doblas tu kitorang meneruskan perjalanan ke Kota Bharu.

Serious penantian itu satu penyeksaan
Giler lama dalam kereta
Badan, kaki, bontot sampai jadi kram.hewhew
Nasib la ada tiga budak saiko kat belakang
Bolehlah ketawa tak hengat.haha
Kitorang stop kejap kat Banjaran Titiwangsa
Semata nak tangkap gambar dan menikmati permandangan. puihhh haha

maybe hobi kot tangkap gambar lompat-lompat ni.haha
pedulikan mata-mata yang memandang bweekkk :p
dari kiri : aiman, irfan, pojan, iffah, baby, ainil dan GWA. haha

outfit for the day
shawl : beli kat greentown mall waktu jualan murah
tops : peplum - Cute Muslimah
tapered pant : Hadeel Collection
shoes : vincci 
gwa kan bajet retis :D


Tapi serious, jalan nak ke sana senang je
Straight je Kulim-Baling-Grik-Jeli-Kota Bharu
Takde bengkok-bengkok.
Tapi agak creepy juga
Sebab jalan tu hutan je kiri kanan. -.-
Dah nak masuk jeli kot ada roadblock
Cousin aku cakap memang selalu ada roadblock sebab dah sempadan siam kan
Serious aku cuak je kalau nampak pak polisi ni
walaupun aku tak buat salah tapi nebes tu selalu ada.haha :p

Dalam pukul 2 ke 3 ntah sampai jugak Kota Bharu ni.hewhew
Kitorang stay kat Hotel MGU Firdaus,
Owner hotel ni kira macam sedara kepada arwah tok wan aku jugak la.
Kitorang panggil dia Ayah Mi
So kitorang dapatlah diskaun. gyahaha
Hotel ni betul-betul dekat depan Mydin KB yang terbakar tu
Tempat hotel kitorang ni strategic gak
Sebab dekat dengan Pasaraya Pantai Timur, kedai makan ada kat depan,
Pehtu jalan kaki sikit ada kedai cool blog.haha :D
Then dekat gak dengan KBTC (Kota Bharu Trade Centre)

ni la tempat kitorang stay
MGU tu stand for Majlis Guru Ugama 
ni adik sedara aku yang cakap la.haha
:D

Duduk-duduk kat hotel kejap
Pukul 6 macam tu kitorang gerak nak pi bercam-whoring dan jenjalan
Pi jalan kaki jek.haha
Kat sepanjang jalan ada macam pasar malam
Setiap hari bukak
Ada jual makan-makan, baju-baju dan banyak lagi la.
Tapi tak beli pun hihi, sebab nak usha-usha dulu
At first aku ingat KBTC ni KB Mall.haha bila dah tawaf KBTC ni baru sedar bukan KB Mall
Rupanya KB Mall jauh lagi dari tempat kitorang.hewhew
Takde benda sangat pun kat KBTC ni
Macam kat Ipoh Parade je pun, kalau kat KL lebih kurang macam Sg. Wang Plaza.


buat sakai kat depan KBTC.haha
semua orang dok usha budak-budak sakit ni :D

Masa tu hujan lebat gak, tak best betul jenjalan
So kitorang balik hotel dulu
Sambil jalan nak balik hotel  tu ternampak kedai cool blog
(ala yang heliza helmi jadi duta tu)
Kitorang pun beli la. Mau kaya tokey kedai cool blog tu.haha
Sebab ramai giler customer.
Kitorang tak dinner kat luar
Sebab dinner pihak hotel dah provide

Masa ni gwa saiko, gwa sorang je tunggu kat dewan makan tu.pftt
yang lain masih sibuk nak mekap-mekap bagai -_-

Serious aku tak leh makan lauk oghe kelate ni sebab manis giler
T_T
Serba serbi manis dari sup sampai ke sayur.hewhew
Tapi sebab dah lapar bagai setahun tak makan
Telan je lah.haha

ececece.. masa ni dah kenyang so gwa tak lokek la senyuman.haha
p/s: gwa rasa takut lak tgk mata gwa. :p

Lepas dah kenyang dalam sesi telan menelan
Kitorang yang cousin’s ni plan nak pi Wakaf Che Yeh
Cousin aku yang nak tunang tu Ikhwan yang jadi pemandu pelancong
Sebab dia memang belajar kat UMK (Universiti Malaysia Kelantan)
Tapi malang betul, masa kitorang pi WCY hujan lebat
Tapi kisah apa jalan je la,
Serious letih ooo jalan, sebab wakaf che yeh ni agak besar gak
Banyak gerai yang boleh kita tawar menawar.
Aku sampai beli kain pasang dua set ok.haha giler betul
Sepasang RM15 je, dah la cantik
Nak usha lebih-lebih tak best sebab hujan kan.hewhew
Tapi ada gak gerai yang jual mahal-mahal sebab tau kitorang ni orang luar kan
Well, stended la kan kat mana-mana pun mesti ada peniaga macam ni

Balik dari WCY
Terus rasa letih sampai nak pengsan.haha
Balik tidor la
Sebab esok tu ada benda penting.haha
Akan bersambung di entry seterusnya :D







with love
-xoxo-
S

14 comments:

J.Syazwana said...

tak pernah lagik sampai kelantan.
teringin nak pergi. huhu.

ade member kerja kat umk asyik je dok sopink kat sane. geram ! haha

Syazana Zainn said...

syazwana :

tau takpe, bawak seribu pon tak cukup.haha :D

rambang mata, semua murah je kat WCY tu :D

Jajas said...

amboi...

the malay male said...

lebih kurang cuti cuti Malaysia gak la ni kan.. Huhu

jeBateja said...

den suko bona gambar lompat2 tu....lawa jerk nampak.....

Syazana Zainn said...

@jajas:

amboi amboi :D



@malay male

boleh dikatakan cuti jugak la ni :D



@jebateja

kan! view belakang tu pon cantik :D

Hazmin said...

Terbaik la gambar lompat2 tu.. Hehe.. Susunan pun menarikk

Wak Gelas™ said...

wahhh sonoknyer uools.. ehHHe

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

secara jujur, tak pernah jejak kaki ke kelantan

miss fatihah said...

saya org kelantan!hehe

pha is said...

gambar lompat2 tu style.. hehehe

fufu said...

thank for wearing...from hadeel collection....

aien hermionie said...

best nyer jejalan..

xila dot said...

kami tak pernah pi sana lg ><"

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org