Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

ITINERARY KRABI


“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” – Mark Twain.



Sawadikap :)


Hey guys!
Ahemm. I just came back from Krabi Backpacking Trip
(dah nak dekat 2 minggu baru update, LOL)
Who said tiada duit tak boleh jenjalan. Haha
Guess what, with RM 699 (5500THB) siap ada baki lagi tau
As 19/11/15; 1 MYR = 8.1 THB
korang boleh survive kat Krabi dan Hatyai untuk 4 hari 3 malam.

Btw, ticket flight to Krabi kitorang beli awal-awal
Tak salah beli bulan August kot
Masa tu tiket AirAsia cuma RM79/sehala kot, flight pagi pukul 7.15am
Memandangkan nak rasa backpacking trip
Kitorang pilih waktu nak travel balik dengan train

Dari Ipoh ke KLIA2 aku naik bas YOYO je cuma RM45
Lepas tu tiket train ETS pula dari Padang Besar ke Ipoh RM54
Tiket bus dan train aku beli lagi seminggu nak fly
Tu pun nyaris-nyaris full house sebab musim cuti kan

Boleh cek itinerary kitorang
Apa yang kitorang buat sepanjang 4 hari 3 malam kat sana




Reminder: bajet ni tak termasuk tiket bus ke KLIA2, flight ke Krabi, dan juga tiket train Padang Besar ke Ipoh.

p.s 1: kalau korang jenis yang jalan sikit nak makan, jalan sikit nak shopping, mungkin bajet RM699 ni tak cukup untuk korang :/

p.s 2: kalau korang jenis yang tak boleh nak stay hotel murah @ hostel mungkin bajet korang akan lebih sikit. :/

ITINERARY KRABI
DESCRIPTION
as 19/11/15; 1 MYR = 8.1 THB (money changer Malaysia)
THB
MYR
(approx)
19 Nov 2015 ; Kuala Lumpur : 07.15 am
19 Nov 2015 ; Krabi : 07.30 am
p.s: waktu Thailand 1 jam lewat dari Malaysia

Perkhidmatan van ke Krabi Town ni under pakej sekali tour dengan Emerald Pool dan Hot Spring.

Option;
Shuttle bus : 150THB @ RM18.52
Taxi : 600 @ 74.07

Approx ke Krabi Town: 30 – 40 minit.
Van :
150
18.52
TOTAL :
150
18.52
DAY 1
8.30 a.m
Arrive Hostel @ Pak-Up Hostel
p.s: (nanti duit towel mereka pulangkan after check-out)
Rest

Recommendation : Pak-Up Hostel booking via Booking.com

9.00 a.m
Emerald Pool (Sa Morakot) & Air terjun Hot Spring (Namtok Ron):
Activities: Sightseeing tours for half day trips 

1.30 p.m
Arrived Hostel
Rest

7.00 p.m
Sightseeing Aonang
p.s: jangan makan kat Restaurant Rakan depan Aonang, sebab mahal nak mampus :(

10.00 p.m
Krabi Town (Massage kat kedai sebelah hostel)
Bilik untuk 2 hari :
+ towel :
















Tuk-tuk :
800THB pergi balik share 6org
Makan malam :



Thai Massage (Full Body) :
(dapat diskaun 10%)
720
200








700







130


210




225
88.88
24.69








86.42







16.05


25.93




27.78
DAY 1 TOTAL :
2335
288.27
DAY 2
8.00 a.m :
4 Island Tour; include with longtail boat and lunch (Halal) and watermelon + mineral water
(nanti sampai Poda Island korang kena bayar 400 THB untuk government tax, tapi rasa menyesal bayar sebab takde aktiviti sangat)

Activities:
Sightseeing, snorkeling etc. 
Koh Gai (Chicken Island), Koh Tup & Koh Mawr, Koh Poda and Pranang Cave

5.00 p.m :
Arrived Hostel
Rest

8.00 p.m :
Night Market at Krabi Town + Festival at Krabi Town
Jalan Kaki sebab dekat dari Hostel

By Pakej :
Government Tax :















Makan :
Shopping T-Shirt :
Keychain :

450
400















70
550
60

55.55
49.38















8.64
67.90
7.41
DAY 2 TOTAL :
1530
188.88
DAY 3
10.30 a.m :
To Hatyai
(Van pakej sekali Hatyai dan Padang Besar)

Approx: 3 – 4 jam

Option :
Mini van : 240THB @ 26.38
Bus : 150THB @ 16.48

12.30 p.m :
Stop at R&R before sampai Hatyai (Tak sure nama tempat)

2.30 p.m :
Arrived Hatyai
Baru cari hotel murah di area Lee Gardens Plaza Hotel
Tong Nam Hotel (Share 4 orang)
Rest

4.00 p.m
Floating Market

8.00 p.m :
Sightseeing Hatyai

10.00 p.m :
Balik Hotel

Van :









Makan :





Hotel :





Tuk-tuk (pergi / balik) :
Makan :


Tuk-tuk (pergi / balik) :

550









42





200





60
60


40

67.90









5.19





24.69





7.41
7.41


4.94
DAY 3 TOTAL :
952
117.54
DAY 4
8.00 a.m :
Jalan-jalan ke Pasar Tingkat


11.00 a.m
Arrived Hotel
Packing barang

1.00 p.m
Check-out dan ke Padang Besar dengan Van

4.00 p.m
Arrived Padang Besar
Clear Imigresen

5.00 p.m
Naik train ETS ke Ipoh (Tiket dah beli awal-awal)

8.55 p.m
Arrived Ipoh

Tuk-tuk (pergi / balik) :
Makan :
Kacang :

40
60
120

4.94
7.41
14.81

DAY 4 TOTAL :
220
27.16
TOTAL FOR 4 DAY & 3 NIGHTS @
KRABI + HATYAI
DAY 1 :
2335
288.27
DAY 2 :
1530
188.88
DAY 3 :
952
117.54
DAY 4 :
220
27.16
TOTAL :
5037
621.85


p.s: Short Notes
23/11/15 – 30/11/15: Air Asia tengah buat promo lagi, cepat-cepat sambar tiket!
Selamat bercuti! 


Not all those who wander are lost. – J.R.R. Tolkien



-xoxo-

S

2 comments:

fadh leyanie said...

Amboii..berjalan sakan dia..:D

Pha Is said...

teddia bajet...

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org