Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Terengganu Trip : Rombongan Pak Jenol


Previous Entry : My cousin Ikhwan wedding :)


Assalamualaikum w.b.t
Hey guys!
Okay, this time I wanna shared bout my cousin 
from my dad side getting engaged with Terengganu girl.


P.s: Why all my cousin’s love Pantai Timur girls? Hahaha
Because last year, my cousin from my mom side 
also getting engaged with Kelantan girl. Hewhew 
Btw they already married last month 
(check out my previous entry!)  :3


So kitorang bertolak ke Dungun, Terengganu on 
Friday night via bus persiaran giteww.
So bergerak dalam pukul 11 malam  and sampai 
Kuala Terengganu (KT) dalam pukul 5 pagi macam tu
After solat subuh di masjid KT baru bergerak ke home-stay Pak Aziz.
FTS, most of home-stay kat sini semuanya besar-besar.
In my mind -- eh orang Terengganu ni banyak orang senang-senang!  


Home-stay Pak Aziz Kuala Terengganu
Address: 473, Kg. Banggol, Jalan Kamaruddin,
20400 Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia
Phone:+60 19-387 7191


About few hours kat homestay KT ni, 
kitorang siap-siapkan hantaran sikit-sikit.
Agenda pagi tu nak pergi jalan-jalan kat area KT
Yelah, sebab majlis tu disebelah petang, 
so boleh la nak sightseeing KT :3


Our first place to visit is at Masjid Kristal.
Memang cantik sangat Masjid tu
Then kitorang ingat nak masuk ke Taman Tamadun Islam 
dan Museum Terengganu
But then, hujan pula. Heh.


 via fazrain cam


via fazrain cam
segala makcik-pakcik-tok-wan-dan-cousins


 via fazrain cam
the cousins


via aina cam


 source : Visit Terengganu



Harga tiket ke Taman Tamadun Islam, Terengganu;-

Dewasa : RM10.00
Kanak-kanak dan warga emas berusia lebih 60 tahun : RM5.00
Bukan warganegara Malaysia : RM20.00


 source : Museum Terengganu


Harga tiket ke Museum Terengganu;-

Dewasa : RM5.00
Kanak-kanak berumur 7 hingga 15 tahun : RM2.00
Kanak-kanak sekolah berpakaian seragam: RM1.00
Kanak-kanak bawah 7 tahun : PERCUMA


So change of plan, terus ke Pasar Payang
Actually okay la Pasar Payang tu but 
I still love shopping at Wakaf Che Yeh. Mihmih
Barang pun tak lah mahal sangat


TBH, I can resist to eat their food. Heh
Because everything are sweets!
I ordered laksa, guess what, kuah laksanya manis giler
Tambah sambal pun masih tak jadi pape.
Hewhew, sorry rakyat pantai timur
I really can’t eat your foodstuff :(
And automatically I remembered our trip to Kelantan last year
Semuanya maneh-maneh belako, walaupun tomyam. LOL
Btw memang lapar sangat masa tu,
Tapi nak buat guano so telan juga la laksa yang manis tu -_-


Laksa Terengganu yang manis sekali hewhew
Gerai ni kat dalam Pasar Payang, kedai dia kedua dari tepi


Macam biasa bila datang belah Pantai Timur ni 
keropok lekor dan keropok goreng tu harus lah dibeli kannn :D
Then, I’m buying ‘baju kelawar’ for my mom. Bahahaha
And I also wanna find seluar mambang for myself but tak sempat!
Sedih betul tau sebab tak jumpa barang yang kita nak. Heh
But then, sempat juga beli something untuk GA ni. Mihmih


With the cousins at Pasar Payang
via fazrain cam


After shopping, kami terus ke homestay kedua 
which is located at Dungun --
Home-stay Teratak Bayu Kasih



berdekatan dengan UiTM Dungun (sorry I don't have the address)
Contact No: +6019-2044221 / email: shahrizam2000@gmail.com


Rupanya jauhnya Dungun dari KT ni.
I was like “eh tak sampai-sampai lagi, rasanya macam lama sangat tidur ni”
Bila tengok homestay baru rasa lega,
Dah lah homestay tu dekat dengan pantai. Cantik benar!
Jalan kaki tak sampai seminit pun dah sampai pantai
Tapi rugi sangat, sebab masa tu hujan
So tak dapat nak jalan ke pantai. Sobsob :(


Dalam pukul 5pm tu kami terus bersiap-siap 
untuk ke rumah bakal tunangan my cousin.
Mujur dekat juga dari homestay tu
Alhamdulillah everything went well.
So Terengganu Trip ini just for one day je
I hope that I can go there again and
can go to Tamadun Islam and walk at the beach!
Terengganu such beautiful place to go.
TRUST ME

Eh eh pasaipa comey sangat ni? Kihkih
Ni iols dengan cousin yang dah tunang tu. mihmih 
Muka still ada sama lagi tak?? teehee


So this is my cousin :- Aezal Mohd Faim :p
So now he's already taken :3


 Wey dok elok-elok siket hahaha

















 His fiance ;- Hafizah 
Hello Fizah ;)










 Biasalah kami memang cemni :p
HAVOC. HAVOC














P.s: Will update this entry :D


Till then,
-xoxo-
S


15 comments:

NA said...

Seronoknya pergi beramai-ramai naik bas.
Yup suka pergi Terengganu sebab keropok lekor. Kak Wina bernasib baik tak pernah lagi makan makanan dorang yang manis.
Hehe Schaze kena pandai pilih tempat nak makan.

-wina1979-

Azlan Strider said...

congratulation on the engagement....hehe..nanti turn u ngan org pantai timur plak...hahaha

Rwgards
-Strider-

Nor Azimah said...

gi tganu memang lama, kalu dok sabo rasa takmboh gi doh, tapi bila sapa di nung, tengok pata come, kepuk leko goreng, hmmm, mesti nok gi lagi.. ( faham tak? hi hi )

J.Syazwana said...

bagusnya korang ni. kazen tunang semua kazen pergi. macam family akram. family kite kureng sikit. huhuhu

Pha Is said...

meriahnya family..

Puan Ezy said...

yg pkai tudung biru gelap 2 aezal farra ' ain kn? die 2 kwn kpde kwn saye.. saye xknl pon.. tp bse tgk dlm fb kwn saye.. haha.. rupenye cousin awk ek..

Tihara said...

bestnya..rasa nak gi ganu sekarang jugak

veesandy said...

tahniah kpd yg bertunang . meriah sungguh suasananya .

syuk shusuke said...

whoa holiday bersama majlis merisik ya. :D

fadh leyanie said...

view gambar sangat cantik,..loike..dah lama xkumpul ramai2 mcm family korang :P

ezyra daniel said...

meriah betul tengok korang semua hehhe...

Muhammad Syazwan Norhalik said...

bilo la den dapat nak jejak ke sana.. ehh ingat kome yang kawin :p

Sya Mimie said...

waaaahhh, seronoknya berjalan ke sana.. kalau xde tujuan, kadang2 tak smpai ke negeri orang kan? :)
makanan sana maneh2?? oohhh, tak tertelan juga dgn my tekak..

QasehnyaRania said...

gi tganu mmg best sbb dpt makan kopok yg sdap sdap tu kn. hihi
meriahnya suasa a majlis

hainom OKje said...

Zana tak makan kopok leko ke? Rugi tau sampai Ganu tak pekena kopok leko...
Come zana sampai sekarang ...muka tak berubah

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org