Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Tips | Memilih Jenis Movie sebelum DOWNLOAD



Previous Entry : Lagi BURGER BAKAR - IPOH!!

Hi chuollss!
Tadi ada bebeberapa member tanya pasal mana 
Tempat download filem yang best-best
Siap private meset kat aku. Hikhik
Dah macam aku ni tempat stock pirate lak. Hahaha
Actually banyak tempat aku suka download
Tapi tempat kat mana nanti-nanti aku cerita
Sebab sekarang fokus benda lain dulu
 sebab dia ada tanya macam mana nak tau movie 
yang baru dia nak download tu gambar cantik ke idak

p/s: tips ni untuk newbie yang baru nak berjinak-jinak dalam download-mendownload ni ok
kalau dah tau sila DIAM
kalau nak baca SILAKAN
kalau taknak ADAAKUKISAH?
Mihmihmih :3

Contoh yang aku cuba download 
:D


So bagi yang pendownload tegar macam aku ni 
Mesti la tau kan perbezaannya #poyo lak :3
Sebenarnya sebelum nak download tu mesti korang
Akan nampak CAM / TS / PDVD / SCR / DVDSCR / DVDR / HDTV / BRRIP 
dan macam-macam lagilah
Sebenarnya ada banyak beza diantara semua-semua ni
So mari ahkak jelaskan serba sedikit-sebanyak kepada ahdik-ahdik, ahkak-ahkak, ahbang-ahbang :D 





CAM
Kalau nampak ayat ni di belakang nama movie yang korang nak di download tu, sila  jangan download sebab quality gambar sangat tak best lepas tu gambar senget-benget. Sebabnya movie diambil dengan menggunakan video camera dalam cinema. Dah la nanti korang boleh tengok orang lalu-lalang, orang sembang, orang ketawa, even korang juga boleh dengar orang BATOK!

TS, TELESYNC, PDVD
Sebenarnya kualiti gambar sama je macam CAM just apa yang berbeza ialah kualiti suara. So ingat, jangan download ni.hihi

WP, Workprint
Yang ni selalunya dari versi yang tak siap lagi ataupun dalam proses editing. Kenkadang tu korang boleh nampak ada masa kat sudut atau kat bahagian atas. Tapi versi ni macam kelakar juga. Contohnya kalau ada efek CGI tengah terbang, korang boleh ter’nampak’ tali yang kena gantung kat belakang watak tu. HAHAHA

SCR, SCREENER, DVDSCR, DVDSCREENER, BDSCR
Yang ni pula versi awal DVD yang dikeluarkan dari versi teater, selalunya dihantar ke peninjau filem untuk tujuan ulasan. Dan biasanya mesti ada mesej overlay pada gambar seperti “The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.” Selain itu, beberapa filem keluaran screeners, ia mempunyai adegan yang dipaparkan dalam hitam-putih. Screeners biasanya mempunyai kualiti sedikit lebih rendah dari DVD-Rip.

Digital Distribution Copy - DDC
DDC sama juga macam Screener, tapi dihantar secara digital (email / ftp / http / dll.) untuk syarikat. Mutunya lebih rendah daripada R5 namun lebih tinggi dari Cam atau Telesync.

DVDrip
Ni biasanya gambar bolehlah tahan sebab ia menggantikan salinan/versi yang telah keluar.

HDTV/DS Rip TVRip, DSR,STV, PDTV, HDTV, DVBRip
Kualiti gambarnya jauh lebih daripada PPVRIP malah kadang-kadang jauh lebih lawa daripada DVD okei. Kenkadang je lah hihi :p Selalu aku download drama omputeh je kalau dari kualiti ni sebab nak jimat kapasiti hard-disk. Mihmihmih :3

BDRIP, BRRIP, BDRIP.XVID, 1080P.BLU-RAY.X264/720P.BLU-RAY.X264, BDR, BLU-RAY, BD5/BD9
Ini adalah kualiti video yang paling BAIK!!! Serious gambar cantik giler, tak pecah, tak goyang, kaler pun cerah jek. Makin besar saiz kapasiti kualiti makin AWESOME lah kan. Aku suka download yang ni lah.hikhik

Sumber :- Wikipedia

  
 Contoh-contoh Screen-shot

1) CAM

credit : smokeymovie.com




2) TS, TELESYNC, PDVD

credit : smokeymovie.com




3) WP, Workprint
-tak jumpa screen-shot- 
:3

4)SCR, SCREENER, DVDSCR, DVDSCREENER, BDSCR

credit : smokeymovie.com




5) Digital Distribution Copy - DDC
-tak jumpa screen-shot- 
:3


6) DVDrip






7) HDTV/DS Rip TVRip, DSR,STV, PDTV, HDTV, DVBRip





8)BDRIP, BRRIP, BDRIP.XVID, 1080P.BLU-RAY.X264/720P.BLU-RAY.X264, BDR, BLU-RAY, BD5/BD9

 credit : http://ganool.com/





So faham tak perbezaan semua ni?
Dah tau lah kan, yang mana boleh di download kan :D
Kalau aku, aku suggest kalau nak download drama tv better download yang ada HDTV tu
Gambar pun cantik juga
Nak download movie boleh cari yang ada Blu-Ray tu
Puas ahti kau tengok sensorang nanti

Tips : Kalau nak download movie versi Blu-Ray korang kena tunggu lama sikit mungkin setelah sebula dua selepas movie tu ditayangkan
Kalau format lain sekejap je boleh cari. 
So it's up to you guys!
p/s: nak tengok cepat - pergi je panggung wayang yang terdekat! :3

Harap dapat membantu
Kalau nak tanya pape
Tanya je lah, aku aku cuba membantu.
:3


p/s: sumber dari wiki / ganool / smokeymovie



##reminder : tolong ye, jangan semakkan shoutbox aku kata "hi dah follow, please follow me back" blablabla.. aku TAK SUKA, kau nak follow aku silakan, tapi jangan MENIPU. jangan harap aku nak follow orang yang MENIPU tu nanti. 




Till then
-xoxo-
S


12 comments:

cha said...

selalu bab download movie husband i la. lg plak skrg dh ada unifi lg laju la dia download haha

btw i dh update resepi pizza macaroni tu. nnti tgkla :)

ieda immi said...

akak bab2 nie adik akak lah huhuh

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

tgk wayang je, x dwnld :P

Tihara said...

wow bagus info ni terim kasih,,,akak sekali pun tak penah sbb tak pandai.. :)

jeBateja said...

Uikkk..ko pakar dlm mendonlod jugak erk...erk....hebatttt

AmalinaLee said...

Thanks kongsi akak :) Saya dah lama cari ni hehe,

Hans said...

sama la
ku suka download format Brrip

pha is said...

pha si tak pandai download. keje copy dari member je.. tapi paham jugak la sikit2 pasal smua ni.. hehehe

Cho Zila said...

akakni kalau bab downloadni ku serahkan pada suami dan adik akak...

mycahayacinta@gmail.com said...

wah sungguh ini mmg kaki sedot movie ni hwiii

NA said...

Dah lama tak download.
Kak Wina baru tahu jenis-jenis. Selama ni tak ambil berat.
Terima kasih sbb kongsi maklumat.

-wina1979-

J.Syazwana said...

hahaha zaman2 donlod ni dah abes dh. dulu mase kat U memang tiap2 hari nak donlod. now retired. kekeke

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org