Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Sila jaga rambut anda walaupun bertudung.


Previous Entry : BENANG by AzitaAdny

Dàjiā hǎo
Tadi ada customer datang,
Memang cantik bak kat ang
Tapi sayang agak busuk disitu. Eh?
Tetiba teringat kat office-mate dolu-dolu
Kakak tu dah kahwin and ada anak
Nak kata segak macam J.Lo tak la,
Tapi kira okeylah kana da ghope
Tapi sayang kepala tu agak berbau

Memanglah pakai tudung, tutup aurat sekalipun
Rambut tu kena jaga uols
Memang takde siapa pun nak tengok rambut kau
Tapi kebersihan kepala tu kena jaga
Jangan main bantai je

Pelik kan, ghope dah cantik tapi kepala busuk
Even kau tutup aurat sekalipun kesihatan kepala janganlah diabaikan
Rambut gugur pun satu masalah gak
Aku pon ada problem ni
Bila mandi je, cuci kepala
Mesti hampir segenggam gak rambut aku luruh
Hukhuk, sampai ibu aku dok bising
Dah macam baru lepas buat kimo jek -_-
#terpesong cerita lak

gambaq dari google
aku pakai yang ni
sebab aku ada masalah rambut gugur 

gambaq dari google
memandangkan aku jenis DIY je, beli jek natam ni
pi kat salon membazir jek
so DIY jek
buh kat kepala sebulan sekali dua #bajet sikit, bwahaha


Even kau pakai tudung pun
Even kau dah kawen pun
Jagalah penampilan sikit -_-
Bak kata orang 1st impression tu dah bagi berjuta makna
Mana orang tau kau ni baik ke hape
Orang akan judge penampilan kau dulu
Ni dok sakai jek -_-
Even pasal rambut sekali pun.

Kalau ada satu je sekop rambut tu,
Cucilah selang 2 3 hari
Taklah kepala berbau
Lagi satu kalau dah tau rambut tu panjang dan susah nak kering
Jangan lah cuci pepagi
Cubalah cuci waktu malam

Aku sendiri pun pepagi tak cuci kepala
Sebab nanti bila rambut basah susah nak pakai tudung
Sebab nanti kepala pening tambah pulak kalau rambut panjang 
Memanglah rasa nak pitam

Tak kan nak pakai hair-dryer setiap hari
Rosak rambut
Even aku pakai tudung pun
Even rambut aku tu takde sape nak nengok
Kena jaga juga

Kalau muka tu beratus ringgit boleh habis tak kan rambut atau kepala tak boleh
Bukan costing sangat pun
Cukup pakai shampoo dan conditioner.
CUKUP.
Bukannya setiap bulan kena beli shampoo pun
Beli yang besar tu 2-3bulan pun boleh tahan
(tapi kat rumah aku sebotol yang besar tu tahan sebulan je sebab ada 3 kepala)

Sedih kadang-kadang dengar statement
Wanita-wanita sinis macam ni
“Ala kau pakai tudung buat apa nak jaga rambut sangat”
“Ala kau pakai tudung, buat apa nak rebonding/perm semua”
“Ala kau pakai tudung, buat apa nak buat treatment”

Kenapa sempit sangat pemikiran tu?
Tak kan orang pakai tudung tak boleh jaga rambut?
Nanti dekat rumah tak kan nak pakai tudung 24 jam?
Tak kan kat rumah ko nak sakai
Rambut mengerbang je
Laki pon takut uols.
Tak kan tidur pun kau nak pakai tudung kan?
Nampak benor nipunya.

Tak kan nak biar orang pakai tudung rambut kusut
Tak kan nak biar orang pakai tudung rambut busuk masam
Tak kan nak biar orang pakai tudung rambut dia rosak

Tambah lagi kita ni perempuan
Orang lelaki pun mesti geli
Aku yang perempuan sendiri pun dah geli
Busuk tau tak!

Tengok aku dah merepek lagi.
Yang pakai tudung tu pakai tudunglah
Tapi jaga la sikit rambut tu
Jangan bagi masam
Aku sendiri pon jenuh dok tahan hidung tak nak termuntah bila bau kepala ni -_-
Nasib customer tu dah blah.
Kbai

Till then
-xoxo-
S

13 comments:

J.Syazwana said...

rambut kite pon banyak gugur. sedihhhhhhhhh. selalu mengadu kat akram. wakakaka.

dan masalah kelemumur jugak. tapi pantene tak sesuai lah dengan kite. macam makin banyak gugur. huhuhu

Wak Gelas™ said...

untungla masih ada rambuut..,, uhhUU

Tihara said...

betui2..tak suka rambut yg berbau..
rambut akak pn ske gugur..dulu pakai elipse tahan sikit..ni dah lama tak beli :)

cha said...

mcm i rambut tebal so kene selalu basuhla huhu sehari tak basuh pun dah rimas

Cik Ezy said...

kite pon bergugur rambut..
eh? haha..
tensen sgt bila mndi rmbot berguguran..
sobs..
kite gune syampu safi limau purut..
sgt sesuai utk yg bertudung..
terasa segarrrrrrr dan wangiiiii~

fazrulnoor said...

btl3x

NA said...

Betul tu jaga rambut. Lagi yang bertudung sebab rambut terkurung dalam serkup.
Samalah rambut gugur tengah cari vitamin untuk kurangkan keguguran rambut.

-wina1979-

Lady said...

Setuju , tapi sy xpakai pntene :)

M Fizan said...

eh, tak pernah pulak terbau rambut pompuan. hehe. teringin nak cuba.

Sarah Mohd Saleh said...

yealaa betul lahh tu, takkan kt uma nak pakai tudung 87 jam ye dakk.pejagaan rmbutmesti kene jaga

Mohd Lokman Bin Ramli said...

haha.. betul2.. kami pun takut kalau rambut tu kembang macam orang tak betul

Eryn Edrina said...

betul2, pnmpilan utk wanita yg bertudung ni bukn shja pd pmakaian tudungnya, tp rmbut pn mainkn prann yg pntg :)

Ash Give said...

ya lohh rambut kan mahkota wanita.. bertudung ke tak ia perlu di jaga..
pengotor adlh sesuatu yg menjijikan..

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org