Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Risik-Berbisik

previous entry : annoying then holiday

assalamualaikum :)
permulaan tahun baru dengan baik sekali
harap sampai ke penghujungnya lebih baik
alhamdulillah semuanya selamat 

mesti korang heran, ape yang selamat ye dak?haha
bagi siapa yang bukan dalam frenlist FB aku mesti tak tau right
ekceli yesterday bersamaan hari isnin 23.01.2012 (23 Januari 2012)
aku telah dirisik. 
dirisik oleh siapa?
dengan siapa lagi kalau bukan dengan encik amin muncet :p agaga
#bajet macam tak kenal langsung kan..haha

oke-oke, kauorang tau dak apanya risik-merisik tu?

#Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Dalam budaya Melayu, adat ini merupakan tahap awal menjodohkan teruna dan dara, yang melibatkan pertemuan antara wakil keluarga teruna dengan orang tua pihak dara. Pertemuan tersebut dianggap penting untuk menghormati keluarga pihak dara, sebagaimana ungkapan dalam adat Melayu kalau hendak meminang anaknya, pinanglah ibu bapanya terlebih dahulu. Ungkapan tersebut menjelaskan bahawa pandangan dan restu orang tua perlu diperoleh terlebih dahulu dalam membuat keputusan yang besar seperti perkawinan. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya. Proses merisik dilakukan dengan tertib dan sopan untuk menjaga dan memelihara nama baik kedua belah pihak.

kalau diikutkan releven masa sekarang ni selalunya pasangan yang ingin dijodohkan tu sebenarnya banyak yang dah kenal-mengenali antara satu sama lain, jadi selalunya setengah pasangan takde buat risik-merisik ni mereka terus skip ke bertunang :)

tapi untuk family aku
diatas persetujuan family belah abah dan ibu
proses merisik ni mesti dibuat
bagi mengikut adat :)
dan sebab yang paling penting
aku ni ialah anak FIRST dan anak perempuan seorang je 
then jika di sebelah ibu aku juga cucu yang PERTAMA
so mestilah nak buat elok-elok kan :p
#adik-adik sedaraku sila jangan jeles yeee =D

selalunya masa merisik ni pihak lelaki hanya akan beri cincin merisik
selalunya cincin tu cincin belah rotan ye
jangan pulak bagi cincin dari rotan =="
dan majlis merisik ni dihadiri oleh kaum keluarga sahaja

cincin yang diberi oleh encik amin :)


tapi untuk situasi aku 
tiba-tiba dah jadi macam kelam kabut sikit
sebabnya pihak lelaki ada bawa buah tangan
#grrr.. encik amin tak habaq kat aku yang dia bawa barang 
dah macam hantaran pulak =="
inilah pentingnya COMMUNICATION between pasangan 
so agak kelam kabut bila nak cari barang balasan untuk pihak lelaki
nasib baiklah aku dikurniakan makcik-makcik yang pantas berfikir dan juga KREATIF.kehkeh
#thanks to ALL makcik-makcik sedara, baik disebelah abah dan juga ibu sebab membantu di saat-saat akhir :)
even pihak lelaki cakap itu just hadiah 
and dorang tak minta balasan
TAPI tak manis la kan orang bagi barang, 
tapi kita just tangan kosong
ye dak?
so bagi siapa yang belum lagi dalam proses ni, 
and will be in this position
please make sure korang ada communication dengan partner korang
tanya betul-betul whether ada tak barang untuk ditukar balik nanti

:- tips penting : selalunya waktu merisik, barang yang ditukar tu berupa manisan. so korang bagilah, chocolate, kuih-muih blablablabla dan juga buah-buahan =D


hadiah tukaran dari pihak lelaki dan perempuan


 cewahhh.. sarung-sarung cincin pun ado oke :p

so lepas tu proses merisik pun berjalan dengan  lancar 
masa proses ni,
kedua-dua belah pihak akan menentukan bila step seterusnya akan berlangsung
step kedua ialah bertunang
so tentang tarikh bertunang tu biarlah aku rahsiakan dulu #bajet retis pulekk =P
bukan apa, nanti takut tak jadi, aku gak yang malu kan 
so just hoping that semuanya akan berlangsung dengan lancar
insyaallah :)

 adik lelaki aku dengan adik sedara aku
dua-dua ni sebaya
#macam dorang pulak yang nak kawen =="
Muhammad Qharumi feat. Aini Wajihah


 with my cousin #anis waheeda


 #bajet




ooppss tersilap orang lak..ekeke
#beliau pun nak jugak :p


dari kiri : yong, makteh, inas (kakak encik amin), mira (adik encik amin), makngah, and cousin encikamin =="

 
pencuci pinggan mangkuk :)
thanks korang!

p/s: semoga dengan tips yang aku bagi tadi tu dapat manfaat bersama :)

p/s: semoga our next step berlangsung dengan lebih baik :)



-xoxo-
S

17 comments:

Ezy Chiaki said...

dh mcm bertunang je ni..
ngape xwat risik ngn tunang skali?
lg sng kot.. hihi

schaze zainn said...

@ ezy
ikot kate orang tua :)
kene buat step by step.
ehek
:p

anamizu kaito said...

wahhhhh best3!! moge2 nti bertunang smue lancar :)






luv,
cik ana

Jasman said...

kiranya banyak cincin la dpt ek...cukup ke jari tu nak pakai cincin...hehe

schaze zainn said...

@ anamizu
thanks cik ana :)




@ jasman
ekeke 3 je kot cincin =="
jari ade 10 kompem cukup..haha

ABU said...

dirisik orng dah..ciss!! terlepas aku..hahahaha

wah.. tahniah, semoga semua baik2 sahaja sehingga kejinjang pelamin soon..

adat.. lama tak dengr perkataan ni..:D

Cho Zila said...

komunikasi memang penting... selalu terjadi gitu... tahniah dik...

syafiqakarim said...

amboii amboiiii.hihi.tak lama lagi da ni :D cis cis.

semoga kekal.

schaze zainn said...

@ ABU
tu la ko lambat cakap nape?HAHA

thanks :)



@ cho zila
betul tu kak, komunikasi tu mmg penting :)
btw thanks :)



@ syafiqakarim
hihi :)
thanks dear :)

Run Away said...

wah.....best nyer...;d...semuga berbahagia ye...;d

Daddylicious said...

tahniah!

tapi cokelat tu mmg mencairkan lah...hehe

M Fizan said...

wowww .. tak sabar nak hadapi saat nie.. nak buat jugak lar adat merisik kat marikh.. haha.. semoga pertunangan juga berjalan lancar.. nak bagi makan nasik minyak nanti hantar kad jemputan vvip untuk blogger tau.. :D

Juliet_iRa~" said...

wahh tahniah!heee..dah 1 step ke dpn dah ni..hee..;p..umur bape?

pss : ooh yeke..adik kategori mslh apa?sek x?hee

schaze zainn said...

@ run away
thanks yana :)


@ daddylicious
thanks daddy! :)
chocolate tu cepat jek habis haha


@ m fizan
i.allah, kalo rezeki lebih, mmg nak jemput bloggers :)


@ juliet ira
thanks :)
umur?? =="
erk masih dalam kategori muda remaja lg..hikhik

adik schaze kategori masalah pembelajaran,
die baru abis sekolah jek :)

amna said...

assalam..

alhamdulillah.. tumpang gembira :)
semoga berbahagia sampai ke akhirat. insyaAllah :)

L said...

seronoknyer, huhu, tuan blog bila lg/

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

J.Syazwana said...

tahniah honey !!
kawen boleh lah jemput.
kikikikiki

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org