previous entry : Kawan itu Friend
Hye stalkers, homaigod. Dah dua hari tak hapdate. Hehe
Amacam ada rindu aku tak?
Ekceli aku tak la busy sangat.
Rasa macam malas nak menaip jek.hihi
Chapter 1
Btw, sekarang my mom dah terer ooo bukak tenet segala bagai ni..agaga
my mom xP |
Asyik melayari internet sampai kitarang susah nak online oke.sobsob =,=”
Sekarang ibu aku suka bukak you tube pulak. Haish.
Asyik mencari resipi untuk kek, muffin and blablabla.. agaga
So emak kauorang macam mana pulak? Haha
Kalau ibu aku buat belog macam mana?
Kaurang rasa sesuai tak? Kikiki
Ibu pun dah jeles asyik tengok aku dok update entry je.
Nanti boleh lah ibu update pasal bisnes piza, kek and muffin dia lak..muahaha
Chapter 2
Ekceli aku nak story pasal semalam dan juga hari ni, hihi
Semalam aku teringin nak makan cendol..
Cendol Silibin |
So keluar la dengan enchek amin.
Kitaorang makan cendol kat tepi jalan, dekat silibin.
Muka PUAS HATI..agaga |
Terpaksa follow..muahaha. Kalau tak ai nak majok xP |
Siapa duduk kat ipoh ni mesti tau kat mana silibin tu..lalala
Memang TERBAIK la cendol makcik tu..lalala
Kalau kauorang tak percaya pi la rasa..
Setiap hari makcik tu ada.
Lokasi cendol makcik tu kat area Billion, Silibin.
Makcik tu bawa lori ;p
Aku tak ingat nama gerai dia apa,
Tapi dia seorang jek meniaga cendol kat situ. xP
Chapter 3
Aku teringin nak makan agar-agar. Hihi
Kebetulan, nata-de-coco still ada lagi.
Beli dari bulan satu haritu lagi, tapi tak buka-buka lagi,
Takut expired, terus harini buat juga.
Ekceli expired date dia september 2012..agagaga
So tadi tengahari pun ibu buatkan.. xP
Memang best!
Agar-agar the plus laici and nata-de-coco plus limau xP
Senang je buatnya.
How to make it?
Bahan-bahan
25 gram agar-agar kering
12 cawan air
1 uncang the LIPTON
7 biji limau kasturi
1 tin laici
Nata-de-coco ikut suka hati kauorang
Cara-cara
1) Masak agar-agar tu dengan 12 cawan air (campuran TEH, LAICI, LIMAU)
2) Sebelum tu buat air teh, aku guna LIPTON je, then campur air laici sikit dengan perahan limau kasturi, lepas tu baru masuk dalam periuk untuk dimasak dengan agar-agar.
3) Then, kacau-kacau la dia.
Lepas tu baru masukkan nata-de-coco dengan laici. Nak bubuh apa-apa pun suka hati kauorang la kan, sebab kauorang jugak yang nak makan nanti..agaga
Bila nampak dah pekat tu, baru boleh sejukkan dia. Jangan terus bubuh dalam peti ais. Ni pesan ibu aku. Ekceli aku pun kurang pasti kenapa..haha
ni waktu tengah sejuk
6) Lepas dah sejuk dalam 3-5 minit, baru tuang dalam bekas yang kaurang suka.
7) Lepas tu baru letak dalam peti ais. Letak la dalam sejam dua.
8) Kalau macam aku letak setengah jam je, sebab aku tak sabar nak makan..agagaga
taraa. dah siap and boleh sumbat dalam mulut..lalala
Sekian, terima kasih.
Adios, amigos
xP
-xoxo-
S
23 comments:
dah pandai online...tak takut terbabas kemana2 ke...
cendol kuale kangsor pon terbaekkk :D
aik..xpenah makan pun agar2 mcm tu...boleh la try lepas ni.:)
Ok ape mak Syaza buat blog. Bolehlah berniaga macam ada blog tu buat jualan kek/biskut raya. Salah satu cara untuk promosi. Takpun Syaza promosi hasil tangan mak Syaza, mana tahu ada blogger yang tercari-cari biskut/kek ke berkenan boleh tempah. Lagipun sekarang masa yang sesuai sebab dah hampir puasa.
-wina1979-
amboi, ada resepi u..
mak i ada fesbuk
AHAHAHAHHAHAHAHAH
alamak....mmg sedap aaa..laici ko...nanti aku nak try buat aaa....ahakz
@ bigdaddyz
haha, tak la my mom guna untuk resipe je..haha xP
@ syrupmasin
really ke?
haha kene try nanti!
xP
@ najihah sahami
try la!
memang BEST!
xP
@ NA
haha, thanks
nanti schaze bg tau ibu..
muahaha
xP
@ muhammad hanif
OMG, mak yu ade fesbuk?
hebat!
haha
xP
@ jebateja
memang SEDAP oke!
erk, ko nak try buat or ko suruh nini ko yg buat?hahah xP
wah..mcm2 teringin nak mkn neyh..bahaye2..aha:D
btw,kalo aunty buat blog,myhatiku follow..hee:)
@ myhatiku
haha. sekali sekali makan-makan xP
orait nnt follow my mom kalo die jadi buat belog..kikiki
xP
umi cik ezy bz menjahit je..
xde mase nk online..
hihikk
cewah,padan la komen ada kena mengena ngn memasak..hehehe. wt segmen masak memasak rupanya :P
ingt nk ajr cara nk wt cendol td..bwu nk g amek buku kaki 5...hikhik.
rndu nk makan cendol lor...huuuu
kalau mak dah pandai online ni..bahaya ni..kena berhati2 jela..heheh..
eh, cari resepi kat youtube best ape! gerenti akan jadi OK! bagus mak awak. bagus!! - saye pon cari resepi kat youtube tau! esp klu nak buat kek.
ayunyeee
pose ur mom
hehehe
ermm silibin tu area mana erk???
>.<
@ cik ezy
wahh nnt bleh le tempah2..
hihi xP
@ ieka
meh dtg ipoh makan cendol..agaga xP
@ widad
tu la kena hati2..
ekeke takut kantoi pulak.. xP
@ zaza
hihi thanks zaza!
@ mr.syazwan
haha really aaa?
thanks!
walawehhh
rindu cendol makcik dkt alor gajah
haihhh
wahh ada resepiii. nak terai nak terai!
@ Hans
haha, pi balik makan cendol tu..
xP
@ Fathiah Hamim
try la!
memang BEST!
XP
haha. mak moden. mak azie mana la reti. duk kampung kan. masak tu pakar la. nak msg nset pun tak reti taw. hehehe. kimslm mak ea :D
Post a Comment