Donate Me :)

Paid Ads

Hye blogshop owner.
Needs my review or advertisement?
Email me at thesyazanazainn@gmail.com :)

Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Makan and Masak

previous entry : Kawan itu Friend
 
Hye stalkers, homaigod. Dah dua hari tak hapdate. Hehe
Amacam ada rindu aku tak?
Ekceli aku tak la busy sangat.
Rasa macam malas nak menaip jek.hihi

Chapter 1

Btw, sekarang my mom dah terer ooo bukak tenet segala bagai ni..agaga

my mom xP

Asyik melayari internet sampai kitarang susah nak online oke.sobsob =,=”
Sekarang ibu aku suka bukak you tube pulak. Haish.
Asyik mencari resipi untuk kek, muffin and blablabla.. agaga
So emak kauorang macam mana pulak? Haha
Kalau ibu aku buat belog macam mana?
Kaurang rasa sesuai tak? Kikiki
Ibu pun dah jeles asyik tengok aku dok update entry je.
Nanti boleh lah ibu update pasal bisnes piza, kek and muffin dia lak..muahaha

Chapter 2
Ekceli aku nak story pasal semalam dan juga hari ni, hihi
Semalam aku teringin nak makan cendol..

Cendol Silibin

So keluar la dengan enchek amin.
Kitaorang makan cendol kat tepi jalan, dekat silibin.

Muka PUAS HATI..agaga

Terpaksa follow..muahaha. Kalau tak ai nak majok xP

Siapa duduk kat ipoh ni mesti tau kat mana silibin tu..lalala
Memang TERBAIK la cendol makcik tu..lalala
Kalau kauorang tak percaya pi la rasa..
Setiap hari makcik tu ada.
Lokasi cendol makcik tu kat area Billion, Silibin.
Makcik tu bawa lori ;p
Aku tak ingat nama gerai dia apa,
Tapi dia seorang jek meniaga cendol kat situ. xP

Chapter 3
Aku teringin nak makan agar-agar. Hihi
Kebetulan, nata-de-coco still ada lagi.
Beli dari bulan satu haritu lagi, tapi tak buka-buka lagi,
Takut expired, terus harini buat juga.
Ekceli expired date dia september 2012..agagaga
So tadi tengahari pun ibu buatkan.. xP
Memang best!
Agar-agar the plus laici and nata-de-coco plus limau xP
Senang je buatnya.
How to make it?
Bahan-bahan
25 gram agar-agar kering
12 cawan air
1 uncang the LIPTON
7 biji limau kasturi
1 tin laici
Nata-de-coco ikut suka hati kauorang
Cara-cara
1)     Masak agar-agar tu dengan 12 cawan air (campuran TEH, LAICI, LIMAU)
2)     Sebelum tu buat air teh, aku guna LIPTON je, then campur air laici sikit dengan perahan limau kasturi, lepas tu baru masuk dalam periuk untuk dimasak dengan agar-agar.
3)     Then, kacau-kacau la dia. 
          Lepas tu baru masukkan nata-de-coco dengan laici. Nak bubuh apa-apa pun suka hati kauorang la kan, sebab kauorang jugak yang nak makan nanti..agaga 
       Bila nampak dah pekat tu, baru boleh sejukkan dia. Jangan terus bubuh dalam peti ais. Ni pesan ibu aku. Ekceli aku pun kurang pasti kenapa..haha

 
ni waktu tengah sejuk
6)     Lepas dah sejuk dalam 3-5 minit, baru tuang dalam bekas yang kaurang suka.
7)     Lepas tu baru letak dalam peti ais. Letak la dalam sejam dua.
8)     Kalau macam aku letak setengah jam je, sebab aku tak sabar nak makan..agagaga

 
 taraa. dah siap and boleh sumbat dalam mulut..lalala


Sekian, terima kasih.


Adios, amigos


xP


 
  


-xoxo-
S

23 comments:

Bigdaddyz said...

dah pandai online...tak takut terbabas kemana2 ke...

syrupmasin said...

cendol kuale kangsor pon terbaekkk :D

najihah sahami said...

aik..xpenah makan pun agar2 mcm tu...boleh la try lepas ni.:)

NA said...

Ok ape mak Syaza buat blog. Bolehlah berniaga macam ada blog tu buat jualan kek/biskut raya. Salah satu cara untuk promosi. Takpun Syaza promosi hasil tangan mak Syaza, mana tahu ada blogger yang tercari-cari biskut/kek ke berkenan boleh tempah. Lagipun sekarang masa yang sesuai sebab dah hampir puasa.

-wina1979-

muhamad hanif said...

amboi, ada resepi u..


mak i ada fesbuk


AHAHAHAHHAHAHAHAH

jeBateja said...

alamak....mmg sedap aaa..laici ko...nanti aku nak try buat aaa....ahakz

schaze zainn said...

@ bigdaddyz
haha, tak la my mom guna untuk resipe je..haha xP




@ syrupmasin
really ke?
haha kene try nanti!
xP

schaze zainn said...

@ najihah sahami
try la!
memang BEST!
xP




@ NA
haha, thanks
nanti schaze bg tau ibu..
muahaha
xP

schaze zainn said...

@ muhammad hanif
OMG, mak yu ade fesbuk?
hebat!
haha
xP




@ jebateja
memang SEDAP oke!
erk, ko nak try buat or ko suruh nini ko yg buat?hahah xP

myhatiku said...

wah..mcm2 teringin nak mkn neyh..bahaye2..aha:D
btw,kalo aunty buat blog,myhatiku follow..hee:)

schaze zainn said...

@ myhatiku
haha. sekali sekali makan-makan xP

orait nnt follow my mom kalo die jadi buat belog..kikiki

xP

Cik Ezy said...

umi cik ezy bz menjahit je..
xde mase nk online..
hihikk

ieka said...

cewah,padan la komen ada kena mengena ngn memasak..hehehe. wt segmen masak memasak rupanya :P

ingt nk ajr cara nk wt cendol td..bwu nk g amek buku kaki 5...hikhik.
rndu nk makan cendol lor...huuuu

WidadCutieyGirlZ StorY said...

kalau mak dah pandai online ni..bahaya ni..kena berhati2 jela..heheh..

z a z a said...

eh, cari resepi kat youtube best ape! gerenti akan jadi OK! bagus mak awak. bagus!! - saye pon cari resepi kat youtube tau! esp klu nak buat kek.

mr.syazwan said...

ayunyeee

pose ur mom

hehehe

ermm silibin tu area mana erk???

>.<

schaze zainn said...

@ cik ezy
wahh nnt bleh le tempah2..
hihi xP




@ ieka
meh dtg ipoh makan cendol..agaga xP

schaze zainn said...

@ widad
tu la kena hati2..
ekeke takut kantoi pulak.. xP




@ zaza
hihi thanks zaza!

schaze zainn said...

@ mr.syazwan
haha really aaa?

thanks!

Hans said...

walawehhh
rindu cendol makcik dkt alor gajah
haihhh

Fathiah Hamim said...

wahh ada resepiii. nak terai nak terai!

schaze zainn said...

@ Hans
haha, pi balik makan cendol tu..

xP



@ Fathiah Hamim
try la!
memang BEST!
XP

♛ Azie Azra ♛ said...

haha. mak moden. mak azie mana la reti. duk kampung kan. masak tu pakar la. nak msg nset pun tak reti taw. hehehe. kimslm mak ea :D

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org