Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Kuku Panjang ke Kuku Pendek?

previous entry : Makan and Masak


Hye stalker's. Again. Btw, harini takde hot story sangat. Kalau hari-hari cerita pasal office aku yang agak kelam kabut tu mesti kauorang boring nak dengar pulak kan..huehue. So, aku nak share sikit something yang agak berilmiah dengan kauorang semua..hihi. Yelah asyik mengamuk, gossip, and mengata orang pun tak elok juga kan..ekeke.

So aku nak share pasal kuku. hihi. Kuku yang bersih mencerminkan keperibadian seseorang tu. Kalau kuku tu pendek sudah tentulah orang tu pembersih. Apa pandangan kauorang terhadap orang yang berkuku panjang dan hitam. YUCKS. mesti geli kan? Lepas tu  ada tak sekali kauorang terpikir, how come diaorang yang berkuku panjang ni nak makan? How come diaorang nak mencuci berak..haha gelikan? YUCKS and EUWWWWW.

 erk macam mana lah makcik nak cuci nantikan? ahaha


Kalau menurut apa yang aku bacalah kan, amalan memotong kuku tangan dan kuku kaki membantu mencegah kuman dan cacing daripada membiak di bawah kuku serta mencegah keracunan makanan dan jangkitan cacing. haa Dengar tu, kuman dan cacing pun boleh membiak kat kuku kauorang tu..huehue. So keratlah kuku-kuku yang panjang tu.

kuku pendek yang kemas :)

Aku ada dengar, orang cakap keburukan menyimpan kuku panjang ni nanti anak-anak akan degil. At first aku macam pelik, apa kena mengena pulak kan, then bila baca sampai habis baru faham rupanya bila kita berkuku panjang, segala habuk-habuk makanan akan masuk ke dalam makanan yg dimasak untuk anak-anak kita. Then habuk-habuk tu tak baik untuk anak-anak sebab kotor dan akan menyebabkan congested in our child brain, so terus menyebabkan mereka ni degil utk men'digest'kan arahan-arahan kita sbg mak budak ni. See, anak pun jadi degil, so kalau sesiapa rasa nak melahirkan generasi yang patuh kepada arahan, keratlah kuku tu..agaga xP

Lagi satu, kalau ikut sunah nabi la kan, nak potong kuku pun ada hari-hari yang tertentu tau, jangan ingat pakai main kerat je.hehehe See below :)

Hari Sabtu : Keluar dari tubuhnya ubat, masuk kepadanya penyakit

Hari Ahad : keluar kekayaan masuk kemiskinan

Hari Isnin : keluar daripadanya gila dan masuknya sihat

Hari Selasa : keluar daripadanya sihat dan masuknya penyakit

Hari Rabu : keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan

Hari Khamis : keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit

Hari Jumaat : keluar daripadanya dosa-dosanya spt pd hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya Rahmat daripada Allah Taala









-xoxo-
S

14 comments:

NA said...

Makcik tu pakai tisu jer untuk lap.

Aha kuku pendek ni senang takdelah tercakar orang atau tercakar diri sendiri. Lagipun kuku panjang susah nak jaga, mudah rosak kuku yang panjang.

Apapan terima kasih kongsi maklumat. Ada maklumat baru macam maklumat tentang mencegah kuman dan cacing daripada membiak di bawah kuku tu :)

-wina1979-

Cik Ezy said...

cane la die nk mkn kalo kuku pjg rupe gitu..
haha

schaze zainn said...

@ NA
tapi cara makcik tu still jijik..YUCKS.haha

Most welcome! Sharing is caring! xP





@ cik ezy
ade orang suap die kot..kehkeh xP

syrupmasin said...

oke nk ptong kuku ari kamis lah :D

schaze zainn said...

@ syrupmasin
potong hari-harilah..haha

Fathiah Hamim said...

hehe tak tau pulak setiap hari ada je maksud dia kalo potong kuku. =D

jeBateja said...

errr....kawe pilih jumaat....ahakz....errrr...malam jumaat.....ahakz

myhatiku said...

wah..nice sharing..mekasih:)
1st time denga ank degil tuh..
slalu org ckp kuku pnjng setan duduk..he:D

Ibnushukran said...

ada jgk baca sal kuku ni.. mmng kuku ni ada special kuman y mmbiak klu kita tak ptong kuku.. kuman tu la y akn mnybbkan ssiapa y makn makann y ada kuman ni akn jadi degil..

muhamad hanif said...

waaahh !,


nasiblah mak aku suruh potong kuku hari isnin dgn jumaat je ;)

GaRy™ said...

memang tersangat2 x selesa la kalau kuku panjang... macamana la makcik tuh nak makan ngan buang air besar..??.. hahahaha XD

jeBateja said...

hari ni selasa....emm...tak leh potong gamaknya....ahakz

Shawn Razaleigh said...

boleh luka weh nak cuci berak..hahahah

ieka said...

kuku pnjg,kotor lak tuw..EWWWW.
geli mak...hehe

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org