Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Tips | Interview (Swasta / Private)

previous entry



hye alls

malam ni aku nak bagi sikit tips interview kat kauorang semua

manalah tau, kot-kot kauorang nak pi interview pula kan.

btw, ni base from my experience juga. heh

gerun weh.haha

=====

7 Soalan Lazim Temuduga

1. Ceritakan tentang diri anda? - Sediakan jawapan untuk dua (2) minit, yang memperkenalkan diri anda, sedikit pengalaman bekerja anda yang terakhir.

eg: hello and good morning to all of you. first of all, my name is Tipah binti Talib, i am 24 years old, now i'm staying at Jalan Pokok Nyok with my family. I am the eldest / youngest in my siblings. Currently i'm working at Kilang Kuaci. My job scope is bungkus-bungkus kuaci.  (tulisan hijau tu kauorang ganti la..ahaha kalau interview in english guna la ayat ni. simple and easy and padat. tak payah la kauorang nak susahkan hati memikirkan ayat-ayat power. yang penting konfiden bila bercerita oke, then tak payah la nak merapu cerita pasal kauorang punya kucing ke itik ke atau ayam oke.)

2. Mengapa anda berminat untuk bekerja dengan syarikat ini? - Mereka ingin tahu motivasi anda untuk menyertai mereka.

Cari sedikit maklumat tentang syarikat tersebut, budaya kerja dan pasaran. Terangkan bagaimana anda mampu menyumbang ke arah objektif syarikat. Internet kan ada, apa kata kauorang google saje website company yang kauorang nak pi interview tu, zaman dah moden tak payah la kauorang nak kelam kabut nak cari orang dalam dalam company tu..kuikui
eg : Why i interested to work with this company is because this company is well known and already established within 10 years and i want to take an opportunity to show my ability and capability. (kauorang buat la sikit research pasal company tu, kauorang puji la melambung-lambung pun takpe..hahak. tapi jangan nampak over sangat lak)

3. Mengapa anda mencari kerja baru? - Sentiasa tumpukan ke arah yang positif. Walaupun anda dibuang kerja, bergaduh dengan bos lama. Tolong pastikan bagaimana anda boleh memanipulasi alasan itu dari segi yang positif.

Sampel jawapan yang boleh digunakan ialah, mahu meneruskan karier ke arah yang baru (terangkan). Penstrukturan semula syarikat berlaku dan anda mengambil keputusan mencari peluang kerja di tempat lain.
eg: actually i want to look another opportunity in my career and i want to seek an experience at new place. (kauorang tambah la lagi apa yang patut..describe banyak-banyak pun takpe)

4. Apakah kelebihan dan kekurangan kamu? - Saya tidak menggalakkan anda menceritakan kekurangan anda, tetapi cuba fikirkan kekurangan yang positif.
Contohnya seorang yang kurang sabar, mungkin katakan anda suka memulakan sesuatu idea itu serta-merta.

eg: i am highly motivated person and also a fast learner. beside im also willing to work overtime and can meet time deadlines.

5. Apa yang anda tahu tentang syarikat ini? - Kaji tentang syarikat itu. Jangan mengulang-ulang atau menggunakan fakta yang terlalu menunjukkan anda menghafal. (guna enchek google je)
6. Apakah tugas yang anda lakukan dalam pekerjaan anda dahulu? - Jujurlah. Kerana soalan sampingan daripada mereka akan memerangkap anda nanti jika anda menipu.
eg: now my job scope is "bungkus kuaci", sometimes i also "sapu sampah" (ingat jangan menipu, sebab kalau kauorang tipu, nanti pihak interviewer ni akan tanya berlebih-lebih pulak, nanti tak ke naya je kauorang)

7. Apabila anda mendapat kerja baru, bagaimana anda memulakan hubungan baru dengan rakan sejawatan dan penyelia anda? - Tunjukkan yang anda sangat teruja dan positif. Terangkan yang anda mudah bergaul dengan semua orang.


kauorang tidak semestinya akan disoal dengan semua soalan di atas. Setiap soalan yang dijawab akan menghasilkan soalan-soalan yang baru. ni contoh yang aku selalu kena la..hikhik 

nak lagi tips? haha nanti aku bagi tips minta kerja dengan gomen ok.




-xoxo-
S

9 comments:

syrupmasin said...

haha..2x dah kene interview..tapi bukan interview keje lah :D

Siti Mashitah Saidin said...

bgus tips nih... boleh pakai time interview~

Siti Mashitah Saidin said...

bgus tips nih... boleh pakai time interview~

HonEyBuNNy said...

bagus tips neh...

boleh apply bila nak kerja tahun depan..heheh

Shamsuddin Amin said...

best2...
info yg best...^^

schaze zainn said...

@syrupmasin

takpe, nanti bile nak interview ti, bleh gune juga kan :D

schaze zainn said...

@Siti Mashitah Saidin

guna la tips ni nnt. semoga berjaya :D

schaze zainn said...

@HonEyBuNNy

hihi. nanti guna la :D

schaze zainn said...

@Shamsuddin Amin

thanks :D

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org