Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Tips| Hilangkan bau badan busuk


 hye, selamat petang.

tadi aku keluar jap pi kedai runcit.

tiba-tiba ramai giler bangla kat kedai ni.

pesal ntah, dorang nak buat kenduri kot.

beli bawang berkati-kati aku tengok.


then, lepas diorang selesai membayar, diorang lalu sebelah aku.

serious. pergh! bau busuk nak mampus kot.

hampir nak temuntah oke.

grrrr. terus aku terbersin sampai nak tercabut hidung.

kauorang pernah alami tak macam ni?

lalu sebelah orang busuk.

yucks!

macam kat office aku banyak expertrade dari India

nama je engineer, tapi badan busuk nak mati.

tapi bukan setakat orang dari India / Bangla je mengalami masalah badan busuk ni
rakyat malaysia pun sama je

(p/s: aku tak busuk)

kaorang tau tak apa punca badan busuk ni?

sila scroll ke bawah lagi oke.

:)

=====


Bau badan merupakan masalah yang dapat menurunkan tingkat kepercayaan diri seseorang. Bau tidak sedap yang dikeluarkan dari tubuh adalah disebabkan kerena banyak hal. Salah satu faktor yang menyebabkan bau badan adalah MAKANAN. Contohnya seperti bawang-bawangan, kunyit, daging merah dan makanan pedas, merupakan makanan pemicu aroma yang tidak sedap. Untuk itu, anda perlu mencegah makanan yang disebutkan tadi, kalau nak juga makan setidaknya perlu mengurangkan makanan-makanan tersebut. 

So kauorang kena yakin dengan diri sendiri, jangan stress sangat. Then pasal nak makan tu kena memilih juga, jangan pakai bantai je. p/s: kalau nak kurangkan bau badan tu, pakai la deodorant. sekurangnya bau busuk kamu tu kurang sikit..hihi tapi ibu aku cakap ada satu bedak yang bernama hibka tu bagus untuk orang yang ber'ketiak' busuk ni.hihi pernah tengok tak? dulu adik aku ada masalah ni juga, tapi lepas dia pakai bedak ni dah hilang bau ketiak..kahkah. ala murah je semua orang mampu beli.

ni contoh bedak hibka tu.

Btw, ada juga makanan yang dapat mencegah bau badan. Nak tau tak? So aku senaraikan tiga (3) jenis makanan yang dapat mengurangkan aroma tubuh yang kurang sedap.

Tomato

Tomato merupakan antiseptik yang dapat membunuh berbagai jenis bakteria, termasuk bakteria yang membuatkan tubuh badan beraroma kurang sedap ataupun BUSUK. Bau badan boleh hilang dengan sering minum jus tomato. Disarankan minum jus tomato sebanyak tiga kali sehari. Jus tomato tidak hanya diminum, tapi boleh juga dicampurkan dalam bathtub, sebagai penambah ritual mandi anda. Tapi aku lagi suka makan tomato yang kecik-kecik tu,..hihi pehtu cicah dengan serbuk asam..ekeke memang sedap oke.
Teh hijau

Bau badan mungkin disebabkan oleh faktor pencemaran, matahari dan debu. Bau badan disebabkan faktor lingkungan dapat diatasi dengan bahan yang mengandungi antioksidan. Antioksidan yang baik untuk mengalahkan aroma tidak sedap pada tubuh adalah teh hijau. Teh hijau juga memiliki aroma khas. Bila rajin meminumnya, maka bau segar dari teh hijau dapat keluar dari dalam tubuh. Tapi teh hijau memang sedap pun. hihi

Saderi

Daun saderi dapat melawan bau badan. Kandungannya dapat melawan racun yang ada di dalam tubuh penyebab bau badan. Jadi, jangan lupa memasukkan seledri dalam makanan sehat anda, contohnya bila kauorang masak sup sayur, bila letak daun ni memang sedap oke. Bau dia pun best. Sometimes, ibu aku masak tomyam pun dia bubuh daun saderi.hihi jangan ingat wonderpets je boleh makan daun saderi ni..huahua

p/s: yang penting kauorang cuba, dah cuba baru tau berhasil atau tak.
:)

sekian

bye. nak pi basuh kete pulak..ekeke




-xoxo-
S

12 comments:

Cik Ezy said...

schaze mucuk xmndi..
ekeke..
ampun2..

niena shopping2u said...

bau badan bangla mmg busuk gila tahap membunuh.. hehehe, pening ngan bau badan diorang ni. mcm2 ada.. kalo naik bas dok sebelah dia, mak aih.. sesak nafas

syrupmasin said...

wuahaha..dyorg mmg bao macam tuh..trade mark tuh :D

schaze zainn said...

@ cik ezy
mana ade schaze busuk.. grrr
tak mandi pon tetap wangi oke..agaga


@ niena shopping2u
tau takpe. bau dorang memang tak dapat di gambarkan dengan kata2..uweekkk. memang bsuukkkk.


@ syrupmasin
haish trademark apekah? ahaha

nik lan nik mat said...

tu bau bawang ler...hang jgn slhkan dorng plak..bkn ke awek2 skrg minat kat mamat bangla ke?sampai gua sndr pon ssh nak cr mkn..he3

Ibnushukran said...

sian bangla 2.. haha.. p mmng klu naik bas ngan dorang pun , mmng mnangis la nk sampai ke tmpat kita.. bagtaw la tips ni kt depa, baru la okay kot... :)

Akim Iqbal said...

Busuk !!! hik3.

~~Ticer Wann~~ said...

Masa belajar dulu Ticer naik bas yang penuh foreigner.. dorang wat Malaysia macam negara dorang..i mean kalau tak cuci baju pun tak berbau..kalau tak mandi pun takpe... sebab negara dorang panas dan kering... negara kita panas dan lembab.. sekali dorang angkat tangan mau pegang pemegang atas tu baunya ya Allah...Ticer almost pitam... seb baik member tolong kipas.. :D panjangnya komennn

schaze zainn said...

@ nik lan nik mat
ekeke. tak semua suke bangla k..


@ ibnushukran
kamu tolong la bg tips ni kat dorang..hihi


@ Akim Iqbal
memang bsuuk! =D


@ ~~Ticer Wann~~
tu la. bukan setakat leh pitam. leh muntah darah kot kalau terbau..wakakaka

pena rozie said...

Tak pe die org ambik pic tak lekat bucuk ek.hi..hi...hi...

nik lan nik mat said...

suke i x?ekeke

afzan said...

hehe.. geng-geng yg disebutkan dalam entri jangan kiala dia punya "wangi" macam mana

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org