Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Tutorial | How to wear Niqab from Simple Shawl




Assalamualaikum uols :)
Hari Rabu tu kan ada upload gambar iols pakai niqab dari shawl tu kan
Btw, ada orang PM tanya acane pakai gitu
Actually senang je

Btw, kalau tengok dengan youtube ke hape
Tuto deme bagi macam susah sikit
So tuto yang iols buat ni simple giler
giler pun tak simple, eh? :p


So, item yang diperlukan ada 3-5 benda je

  1. Shawl
  2. Inner
  3. Inner Neck (Option)
  4. Jarum Peniti
  5.  Clip (Ni untuk effect bagi omey-omey macam iteww haha :p)


So, ni step nya
senang je
:)



Penjelasannya :3



1) Letak shawl tu atas kepala (of course la kan. bwahaha)

Biar sebelah panjang sebelah pendek. 
Macam iols suka belah kanan pendek dan belah kiri panjang

2) Amik belah kanan tu tarik bawa ke belah kiri, penitikan kat tepi 

3) Tarik yang belah kiri ada 2 option. 
i: Tarik ke belakang terus dan penikan balik ke belah kiri (macam pakai shawl biasa tu)
ii. Tarik separuh je, penitikan kat belah kanan.
so suka hati korang la, kalau shawl jenis panjang dan besar boleh tarik ke belakang terus,
kalau shawl pendek tarik ke tepi kanan jek. 
Sebab bila pakai niqab kan kena labuh-labuh sikit kenn ;)

4) Dah jadi macam pakai shawl biasa tu -

5) So kan ada yang merambu / lebihan (tak jumpa ayat yang seumpamanya) 
kat bawah tu, so tarik dia ke muka -- lihat gambar ke 6

6) Penitikan di belah kiri dan kanan --- buat macam jahit jelujur tu. hihi

7) Dah siap! Nak effect comel, bubuh la clip ke apa :p

8) Kalau nak makan ke minum boleh selak yang tadi kita penitikan td tu.

 

Pandangan sisi :)


Pandangan depan :)



 Err, harap faham la tutorial ni hihi
Kbai
Chiaw



p/s: actually iols belum lagi berniqab / berpurdah ye
Sebab tak bestlah berniqab sebab trend ke hape kan
Sebab nak berubah ke arah tu memang 
iols kena berubah dengan betul-betul
Baik dari segi perangai, sikap, perbuatan, dan serba serbi




Till then,
-xoxo-
S


20 comments:

zeera lily said...

thanks for the tutorial..
kena tekad kn niat nk berniqab & sentiasa istiqamah~

Puan Ezy said...

comel..
tp kite ni dh xpkai shawl..
pkai bawal je skrg..
ehehehe

cha said...

nice. i tak berapa pandai pakai shawl. kalau pakai confirm sehari byk kali pg toilet ngadap cermin haha

M Fizan said...

amboi.. dah maju akak. siap ada pandangan depan dan sisi lagi. pandangan atas takde? hehe. nanti buat video pulak :)

Mel said...

wahh..kot2 nak berniqab lepas ni, boleh le guna tuto ni..mudah pula tu..Thumbs up!

Tihara said...

nice tuto,comel lah syazana :)

hainom OKje said...

ooooooo gitu rupanya hehe....Takut org kat taman ni terkejut pulak OKje pakai niqab hehe

Zana...bila tengok sekali imbas zana ni mcm Liyana Jasmay pun ada hehe...ada tak org cakap gitu?

dear xila said...

aik senang nau...hehe tapi kalo duduk arab boleh praktik ni hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik..btol tu..jgn sekdar berniqab sbb trend plak..

ieda immi said...

aduhaii , kalau akak rimas nie ekeke .. TQ dear ;)

ros_reeza said...

bagus buat tutorial.. simple je nampak..tapi bila nak buat, alamat susah.. hihihi

Jajas said...

buat video pease kt youtube...hehe

Pykaa Pdott said...

Tringin nak pkai shawl tapi takot tak sesuai dgn muka plak .

hainom OKje said...

Singgah sini Zana...

hainom OKje said...

Singgah sini Zana...

Cho Zila said...

ramai akak tengok berniqabni yerk.. harap menjadi trend yang baik... teruskan kalau dah bersedia...

pha is said...

nice...

Ash Give said...

Nijab? Hijab la tu kan.. haha
Wacccaaa! Mcm ninja sudah..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

duta! :O

Sya Mimie said...

lawanya dia pakai.. =)

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org