Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Lipas Mungkin Punca Asma Di Kalangan Kanak-kanak



good morning semua :)

sementara bos belum masuk lagi aku nak share info sikit..

nguahaha.

heaven pepagi macam ni.

lalala

so back to the topic.

kenal tak lipas ni?

frankly to say

I HATE LIPAS.

yucks and euwww..

btw. kemungkinan besar lipas mungkin salah satu punca asma untuk kanak-kanak.

ni bukan aku yang cakap la.heh~

===

jangan tertipu dengan lipas "comel" macam ni..haha
*pinjam atok G*


New York: Lipas dikenal pasti sebagai kemungkinan punca peningkatan kadar asma di kalangan kanak-kanak Bandaraya New York.

Di kebanyakan kejiranan di bandaraya itu, 19 peratus atau hampir seorang daripada lima kanak-kanak mengalami asma manakala kadar di tempat lain adalah serendah tiga peratus.

Sebelum ini, kesibukan trafik, insinerator perindustrian dan sumber pencemaran udara luar lain dikatakan punca penyakit itu.

Namun penyelidik di Universiti Columbia mendapati kanak-kanak yang tinggal di kejiranan dengan kadar tinggi asma adalah dua kali ganda berkemunkinan membawa antibodi terhadap protin lipas dalam darah mereka, petunjuk bahawa mereka terdedah dan alah kepada serangga perosak itu.

Malah, kediaman di kejiranan dengan kadar tinggi asma mengandungi lebih alergen yang dihasilkan lipas dalam habuk rumah. - Reuters


p/s: so pastikan rumah ataupun tempat tinggal kauorang semua bersih dari gangguan LIPAS yang busuk ni.hehe





-xoxo-
S

10 comments:

halila Ibrahim said...

o.. ye ke.. akak ingat haiwan berbulu macam kucing ke punca asma...

Shamsuddin Amin said...

wah...
kene hati2 la klo mcm ni...
ak ni dah la x takut lipas... hehe

syrupmasin said...

comel lipas :D

Bigdaddyz said...

lipas itu mengelikan ....

Budak Botak said...

Cian kat sapa2 yg kena asma nie...

Entry terbaru -> Summer Solstice Di Muka Depan Google.com... (",)

AyieOthman said...

geli je lipas. LOL
=,= Aku rasa aku laki yg tak cool. haha

ke guana? ada ramai lg laki geli lipas? hehe


LATEST ENTRY : Kali Ini Nak Cerita Personal sikit

.m y z. said...

eyarrks! tak suka lipas! +__+

schaze zainn said...

@ halila ibrahim
sekarang ni kan kak macam-macam boleh di jadikan punca penyakit, so kena pastikan kebersihan kat rumah betul2 terjamin. =,="


@ Shamsuddin Amin
tu la kena berhati-hati..ekeke
bukan setakat lipas je sekarang.
dah macam2 haiwan menyebabkan penyakit ni..


@ syrupmasin
ekeke. adeke lipas comel. :D


@ Bigdaddyz
yup. memang geli dan jijik..


@ Budak Botak
memang kesian. :(


@ AyieOthman
memang lipas tu geli. :P
it's normal kalo geli lipas oke..haha


@ .m y z.
same la, schaze pon tak suke.. =,="

M Fizan said...

lipas memang binatang kotor..eeuuuww...:P

schaze zainn said...

@ M Fizan

memang kotor. yucks :D

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org