Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

KERACUNAN MAKANAN

halus everibodi, dah lama aku tak taep pape, haish..ekceli aku tengah menghadapi masalah keracunan makan.. memang dasat betul penangan sakit di sebabkan keracunan makan ni.. ni semua gara-gara Muhd Amin, beliau bawa aku makan kat dataran hari jumaat hari tu.. tapi yang aku mushkil beliau tidak kena keracunan makanan..haish..pelik betul.. mebi makanan yang kitaorang makan lain kot.. ok, so today aku nak share pasal keracunan makanan..

Ok murid-murid, anda tahu tak apa itu keracunan makanan? (Bajet macam cikgu ni..:p) Keracunan makanan adalah penyakit yang berlaku akibat memakan makanan yang tercemar. Makanan dikatakan tercemar jika ia mengandungi sesuatu benda atau bahan yang tidak seharusnya berada di dalamnya. (err.. tapi hari tu aku tengok makcik tu masak bersih.. konpius la.. ok, but then ibu aku cakap mebi rempah yang makcik tu guna not fully cook..huhu
Ok, lepas tu, biasanya tanda-tanda dan gejala mulai timbul beberapa jam selepas memakan makanan yang tercemar atau beberapa hari kemudiannya. (Ok, see aku beberapa jam je dah tunjuk tanda-tanda sakit tu..adeh, then selama 3 hari aku menderita semua tanda-tanda keracunan makanan ni.)
Tanda-tanda dan gejala keracunan 
  • Loya dan muntah (nasib baik tak mengandong..haha..bengong!)
  • Memulas dan sakit perut (bila da tiba memulas tu, sumpah aku cakap nothing is more important then jamban..haish)
  • Kadangkala demam dan dehidrasi (ni memang sangat betul, 4 hari aku demam teruk.. :( )
  • Cirit birit (ni sudah menjadi NORMAL.)
Tiga jenis pencemaran makanan utama
  • Biologikal – bakteria, fungi (kulat dan yis) dan virus.
  • Fizikal – benda atau bahan asing seperti rambut, cebisan kaca, paku dan lain-lain.
  • Kimia – racun serangga, racun rumpai, bahan pencuci kimia, aditif makanan seperti pengawet yang berlebihan.  

Bagaimana mencegah keracunan makanan?
Cara yang paling baik dan berkesan untuk mencegah kejadian keracunan makanan adalah dengan melindungi makanan dari tercemar dan mengawasi punca-punca pencemaran seperti berikut :
1.         Manusia (pengendali makanan)
·        Mengelakkan amalan buruk seperti merokok, mengorek hidung dan telinga serta menggaru kepala atau bahagian-bahagian lain pada badan/semasa mengendalikan makanan.
·        Sentiasa mengamalkan kebersihan dan kesihatan diri supaya tidak menjadi punca jangkitan kepada orang lain.
·        Membasuh tangan secara teliti terutama selepas ke tandas, memegang bahan mentah, mengangkut sampah sarap atau sisa makanan.
·        Menjaga kebersihan persekitaran di dalam dan luar premis.
·        Memastikan peralatan yang rosak, sumbing atau retak tidak digunakan lagi.
·        Sentiasa tudung makanan yang dihidang.
·        Tidak menyediakan makanan terlalu awal.

2.         Bahan mentah
·        Bahan-bahan mentah, terutama daging atau hasilnya harus disimpan pada suhu yang rendah (<4˚C).
·        Bahan mentah harus disimpan berasingan daripada makanan yang sudah dimasak dan sedia untuk dimakan. Ini dapat mengelakkan pencemaran silang dari bahan mentah ke makanan yang sedia dimakan.
·        Gunakan peralatan seperti pisau dan papan memotong (chopping board) yang berasingan untuk mengelakkan pencemaran silang.
·        Cuci bahan mentah dengan teliti untuk mengeluarkan kekotoran atau bendasing pada permukaannya.
·        Basuh tangan secara teliti setelah memegang bahan mentah seperti daging mentah sebelum mengendali makanan yang sedia dimakan seperti kuih-muih dan salad.
3.         Serangga dan Haiwan
·        Makhluk perosak seperti lalat, lipas, tikus, burung dan binatang peliharaan adalah pembawa habuk, kekotoran dan bakteria.
·        Kawalan serangga dan haiwan ini akan membantu mengurangkan pencemaran makanan secara berkesan.
4.         Bekalan Air
·        Jika air yang digunakan tidak diperolehi secara langsung dari sumber utama (contohnya dari tangki yang terdedah atau menggunakan sambungan paip getah), pencemaran boleh berlaku melalui kebocoran ini.
5.         Sisa dan Bahan Buangan
·        Bahan buangan mengandungi makanan yang sedang mereput, sisa kulit kupasan dan bahan organik yang menjadi sumber bakteria hidup dan membiak dengan mudah.
·        Bekas sisa dan sampah-sarap yang terdedah atau melimpah akan menarik haiwan dan serangga perosak seperti tikus, burung, lalat dan lipas.
So aku da serik nak makan kat gerai-gerai macam kat Dataran haritu. walaupun charkuetiow dia best, aku dah serik okeh.. Sila jangan paksa aku pi sana.. :p Aku harap, kauorang semua jangan la sesuka hati nak makan kat gerai-gerai yang terdedah okei.. 

2 comments:

Cik Ezy said...

uish..
cian nye die..
dh sembuh ke ni?

schaze zainn said...

cik ezy@

dah ok sikit :)
tapi still kena lepak gak kat 'bank'
hihi..

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org