September
26, 2010
Hari ini ibu saya masak mee kari dan kek lemon. Ibu cakap
ia sempena hari jadi saya untuk keesokan harinya. :)
Eleh ibu ni, macam ye je untuk hari jadi saya, padahal
ibu yang tengah teringin nak makan mi kari tu. :P
the mi kari
RESEPI MEE KARI
BAHAN UNTUK KUAH
BAHAN UNTUK KUAH
♥ 1 bawang
besar*
♥ 6 bawang
putih*
♥ Segenggam ikan
bilis* -- kalau tak ada boleh letak stok ikan bilis / kiub ikan bilis KNOR
♥ 1 kulit kayu
manis saiz kecil
♥ 1 bunga lawang
saiz kecil
♥ 2 bunga
cengkih
♥ 2 buah pelaga
♥ 3 tangkai daun
kari
♥ 5 serai
diketuk
♥ 5-6 sudu besar
rempah kari daging – mak aku pakai babas punya kot, kot la :p
♥ 1 sudu besar
serbuk cili kering
♥ santan
secukupnya
♥ garam dan gula
♥ sedikit minyak
utk menumis
BAHAN UNTUK MENCEKIK
♥ mee kuning – wajib. Dah nama pun mee kari kan :p
♥ taugeh
♥ sawi jika suka – mak saya celup-celup je dalam air panas -- orang kata mencelur
♥ daun sup dan bawang
♥ tauhu – saya tak suka hikhikhik
♥ fishcake / fishball
♥ bawang goreng
♥ limau kasturi – untuk perah kalau suka ada masam-masam sikit
♥ mee kuning – wajib. Dah nama pun mee kari kan :p
♥ taugeh
♥ sawi jika suka – mak saya celup-celup je dalam air panas -- orang kata mencelur
♥ daun sup dan bawang
♥ tauhu – saya tak suka hikhikhik
♥ fishcake / fishball
♥ bawang goreng
♥ limau kasturi – untuk perah kalau suka ada masam-masam sikit
♥ Cili
masam
CARA-CARA
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang blend tu. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun kari dan serai. Kacau-kacau masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
2. Bila dah pecah minyak. Masukkan santan dan stok ikan bilis. Masak hingga didih serta kuah masak. Campak garam dan gula secukup rasa. Lepas 5 minit boleh dah tutup api.
4. Ambik mangkok, isi mee dan semua bahan-bahan tadi. Lepas tu tuang kuah kari. Lepas tu NGAPPP :P
CARA-CARA
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang blend tu. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun kari dan serai. Kacau-kacau masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
2. Bila dah pecah minyak. Masukkan santan dan stok ikan bilis. Masak hingga didih serta kuah masak. Campak garam dan gula secukup rasa. Lepas 5 minit boleh dah tutup api.
4. Ambik mangkok, isi mee dan semua bahan-bahan tadi. Lepas tu tuang kuah kari. Lepas tu NGAPPP :P
p/s: untuk resepi kek lemon kalau saya rajin saya akan publish :)
till then
-xoxo-
S
No comments:
Post a Comment