Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

ITINERARY | Kundasang & Kota Kinabalu for 7 days!


Assalamualaikum and hye guys!
For those yang dok bertanya budget dan itinerary my  last week trip
boleh refer di bawah. 

Btw, trip kali ni kami bertujuh (7) ye

semuanya gegadis
Kira aku dengan 2 cousins dan juga kawan cousins aku si Wayda tu

Mula-mula ingat nak pakai pak supir ke kundasang

nanti kat KK baru sewa kereta
Sebab makcik aku baru balik sana dok kata jalan ke sana bahaya la semua
Tapi bila tolak-campur-tolak rasa tak berbaloi pula
sebab mahal la pula
Actually tak la mahal sangat pun 
tapi tu la kata travel budget kan hahahaha
Tapi bila dah lalu sendiri tu 
rasa tak la bahaya sangat pun jalan ke kundasang tu
macam jalan nak ke kelantan yang lalu dari Grik tu je pun
Tapi better jangan ke sana waktu malam lah sebab
selekoh kat sana agak tajam
Lepas tu jalan raya kat KK ni senang je
Tapi banyak nau roundabout :/

Trip kali ni ramai 

So meriah sangat
dah macam rombongan 1 bas je =_=
padahal 7 orang je pun

Semua kitorang tong-tong bayar dan buat poll money

So tak la terasa sangat duit keluar
Haaa ni lagi satu nak pesan
Terus terang aku cakap makanan kat Kundasang ni mahal sikit
Lepas tu tak sedap sangat huhu (maaf ye rakyat Kundasang)
Yelah mungkin sebab orang semenanjung ni kuat masin/pedas/manis hahaha
Tu yang tak boleh terima sangat tekak dengan air tangan derang
Btw sampai sekarang aku dok konpius 
kenapa nasi ayam dengan sirap je dah RM9 huhuh

Memandangkan kitorang gegadis ni kuat makan

Kitorang masak je kat Kundasang
sebab barang basah macam sayur-ikan-seafood ni
murah giler-giler-giler 
serious tak tipu, 
Kitorang shopping barang dapur macam orang kaya shopping beg LV :p
p.s: Guesthouse kitorang ada dapur uols. 
Best giler dinner/breakfast berdepan dengan gunung kinabalu *Flip Hair*



Amacam lawa tak guesthouse kitorang?
Best kan, bangun tido je permandangan cemni depan mata ko.

Waktu nak balik dari Kundasang tu

baru singgah makan kat Restaurant Panataran (Highly Recommended!) 
Serious baru dapat rasa nikmat makan itu apa kat restaurant ni

Kronologi;
Ticket Flight beli waktu promo Air Asia bulan November 2016, (17/Nov/16), for RM 202.50 (include insurance & luggage 30kg/5pax)

p.s: Lagi sebulan nak fly baru aku adds-on insurance dan luggage 30kg tu. Tu yang tak terasa sangat. Yang price Rm202.50 tu dah campur semua adds-on tu, kalau tak RM159 je untuk ticket flight (return)


Btw cost aku kat sana (ni preference aku je, terpulanglah kat korang macam mana) cuma RM1300 je untuk 7 hari all in / ground.


Mungkin mahal sebab kitorang buat banyak aktiviti mahal hahahaha. Tapi tak menyesal pun sebab memang dalam bucketlist hiks.


p.s: sorry aku tak reti nak buat budget murah-murah macam yang selalu dok viral tu. HAHAHAHA 

Kota Kinabalu - Kundasang - Kinabalu
(03/05/17 – 09/05/17) – 7 days 6 nights


Date / Day
Places that we PLAN to go
Places that we go

3/5/2017
(Wed)


- Arrived KK
- Pickup our car; Proton Saga FLX (2 units)
- Check-in Halo Hostel via; Booking.com
- Pasar Filipina



4/5/2017
(Thurs)

- Check out hostel
- To Kundasang
- Kinabalu Park
- Desa Dairy Cattle Farm
- Kundasang War Memorial
- Check-in Kundasang Guesthouse  via; Booking.com
- Mesilau Nature Park
- Jalan-jalan pekan Kundasang


- To Kundasang
- Kinabalu Park
- Desa Dairy Cattle Farm
- Kundasang War Memorial
- Jalan-jalan pekan Kundasang (Pasar Sayur & Buah)



5/5/2017
(Fri)

- Fish Spa Kg. Tagal
- Sabah Tea Farm
- Kundasang / Kinabalu Park
- Panataran Restaurant


- Fish spa Kg Tagal
- Ranau Paragliding Park
- Sabah Tea Farm


6/5/2017
(Sat)

- Poring hot spring Ranau
- Canopy Walk
- Check out homestay
- Crystal Hill
- Pasar Sayur / Buah
- Jambatan Tamparuli
- Rumah Terbalik Tamparuli
- Check-in Penthouse Corner via; Booking.com


- Poring hot spring Ranau
- Air terjun Kipungit
- Panataran Restaurant
- Pekan Nabalu
- Rumah Terbalik Tamparuli (tak masuk dalam)

7/5/2017
(Sun)

- Waterfront
- Double Six Monument
- Atkinson Clock Tower
- KK Wetland
- KK Esplanade


- Atkinson Clock Tower
- KK Wetland
- Makan Lokan Jalan Sulaman
- Pasar Filipino

8/5/2017
(Mon)

- Island Hoping
- Signal hill

- Island Hoping
- Todak Waterfront
- Pasar Filipino


9/5/2017
(Tues)

- Tanjung Aru
- Check out Penthouse
- Sabah State Museum & Heritage Village
- Return Car
- Balik KL


- Pasar Filipino
- Tanjung Aru


Day 1
Suppose we should arrived at 6PM tapi flight delay, 3x delay okay.
Memang annoying sangat time tu :/
Pickup our car - Proton Saga FLX (2 units)
For 6 days – RM 1100 + Deposit RM 200
RM1100/7 pax = RM157
Include petrol = RM200 (balance for poll money)


Check-in Halo Hostel via; Booking.com
Lot 70, Lorong Berjaya 1, Bandaran Berjaya, Kota Kinabalu, Sabah
Pros; Really near to Airport & Filipino Market and located at the center of KK. Really easy to find convenience store, gas station, restaurant and etc.
Cons; The dorm and toilet really small for 7 peoples.
Rate: 3.6/5
Notes: Need to pay key deposit for RM10, they will returned it after check-out
RM 210/7 pax = RM30


7E – buy mineral water, biscuits etc = RM7.90
Dinner at Maimunah = RM6
Pros; Near our hostel, can walk bout 2-3mins
Cons; Expensive (roti bom and teh tarik cost for RM 6) LOL & slow service.

Total Day 1 = RM243.90


Day 2

To Kundasang
Approx: 2 hours and 30 mins from KK
Isi petrol (full tank for RM62.10) using poll money


Reminder: Please refill your tank in FULL before pergi ke kundasang cuz sepanjang jalan nanti takde gas station dan jalan agak bahaya sebab banyak kabus (kami gerak pepagi sebab tu banyak kabus) 

Kinabalu Park = RM3
Nanti after masuk entrance terus ambil kiri dan naik atas. Permandangan memang cantik. Mula-mula naik takde sesape pun elok aku buka tripod je terus 2 kereta stop, dah la tak reti nak senyum kat orang, eksyen betul huh.
Desa Dairy Cattle Farm = RM5
-Eat gelato choc / yogurt = RM10.60
Recommendation: Please eat their gelato, yogurt and drink milks. Reallllllyyyyyy good! 

Lunch (can’t remember the gerai name tapi area chicken wing kundasang war memorial – depan public toilet tu)
Comment: Tak sedap, mahal, tapi portion banyak.
Nasi Ayam + Sirap for = RM9
Notes: Not recommended. 


Check-in Kundasang Guesthouse via; Booking.com
Kampung Lembah Permai, Kundasang, Ranau, Kampong Kundassan
Pros; Near Desa Dairy Cattle Farm, Kundasang war Memorial, Near to Ranau – around 30mins to  Fish Spa Tagal, Ranau Paragliding Park, Sabah Tea Farm and Poring Hotspring. About 5-10mins got pasar tani and pasar malam that open every day. We can buy cheap groceries there. The view from our balcony also splendid.
Cons; Got cemetery in front of guesthouse. Somehow feels uncomfortable and also got wild cats and dogs keep roaming at house.
Rate: 4.8/5 (Highly Recommended) 
RM 1050/7 pax = RM150

Kundasang War Memorial = RM2 
Jalan-jalan Pekan Kundasang
Beli barang dapur (beras, telur, sayur, pisang etc guna our poll money)
- Buy Pearl Brooch at Pasar Malam = RM20

Total Day 2 = RM199.60

Day 3
Fish spa Kg Tagal = RM5
Notes: I will not recommend it cz it really boring and got a lot of wild dogs roaming there. Then not much of activities can we do there. Well it’s up to you.
p.s: The entrance fee is RM5 and the camera fees is RM3 per group (the camera fees is from our poll money)

Ranau Paragliding Park = RM180
(The price is RM150, but if wanna use their gopro to take vids just add up RM30)
Notes: I really loves and enjoyed this! Nanti cari pilot nama Joe, he’s cool, seronok terbang dengan dia. Haha

We faced our 1st problem which is our tire flat.
Thanks to the paragliding boys that really sincere to help us! Kudos to you guys!
Called our car owner, she said that we can change to the new tire. Orang kat bengkel pun baik-baik belaka. = RM150 (guna duit makngah, nanti waktu pulang kerata baru owner pulangkan duit balik)

Sabah Tea Farm = N/A
Buy Sabah Tea for souveniers = RM45
Lunch = RM22
Notes: Untuk tekak aku makan kat sini biasa-biasa je, harga pun mahal juga tapi kalau setakat nak lepak minum teh bajet macam kat obersea okay la hahaha. 

Total Day 3 = RM252.00

Day 4
Poring hot spring = RM3
Locker = RM5
Notes: Kalau nak masuk canopy walk entrance fees bayar kat dalam hotspring, kitorang tak jadi masuk sebab penat hiking cari air terjun tu =_= 

Check out guesthouse

Lunch at Panataran Restaurant = RM11.50

Pekan Nabalu = RM50
Notes; Kalau nak beli t-shirt better beli kat sini sebab lagi murah dari KK 

Dobi (Coin Laundry) = RM10

Speedmart = RM16.05

Check-in Penthouse Corner via; Booking.com
Tower A, Jalan Sulaman, One Borneo Hypermall, Kota Kinabalu.
Pros; Dekat dengan mall, convenience shop, restaurant, nak pergi mana-mana pun dalam 15-30mins je sebab betul-betul centre. Host also kind and friendly.
Cons; Parking lot walaupun disediakan tapi buat orang keliru, signage kat jalan tak sama macam kat dinding. Jenuh kitorang berpusing-pusing dalam parking lot tu.
Rate: 3.5 (kalau parking lot dia okay dah bagi full marks)

Notes: Fees include cleaning services
RM 1020/7 pax = RM145.70

Total Day 4 = RM234.75

Day 5
Jalan-jalan KK
Atkinson clock tower
Fee Entrance: Free
Notes: Takde apa pun kat tower ni.


Lunch at Peppermint = RM13.30
Lot 82, Jalan Gaya, Kota Kinabalu 88000 Sabah
Notes: Highly recommended!
Sedap, harga okay la berbaloi, service cepat, cashier pun hensem hahaha.
Recommend dish: Try minum Viet coffee derang, Sedap oiiii. Tak kisah la campur susu ke creamer ke or kosong. Memang mabeles. Satu gelas sejuk cuma RM4.80 je Serious. 


KK Wetlands = RM5
Notes: Best dan adventure. Korang kena jalan dalam 1.5KM dalam hutan paya bakau lepas tu sampai check point 4, jambatan tu nanti dah takde korang kena redah paya tu. Mujur time kitorang pergi tu paya tengah surut, so tak la kotor sangat seluar dan kasut. Hati-hati sikit sebab maybe ada ular.
Lepas tu ingat nak singgah Signal Hill untuk sunset, tapi hujan pulak.


Makan Lokan dan minum air kelapa kat Jalan Sulaman = RM7.10
Notes: I suggest uols makan lokan bakar dan pudding kelapa dia. Perghhhh sedap sangat. Boleh nangis terharu sebab sedap sangat. Hahaha air kelapa tu biasalah rasa kelapa macam kat semenanjung.
Harga: Lokan bakar – besar (1 pinggan ada dalam 12 lokan) RM12 tak cukup 7 orang makan, yelah semua kuat makan kan. Puding pula RM5 (dalam kelapa), dalam bekas kecik RM2. Makan dalam kelapa la sedap sebab boleh korek isi kelapa tu. 

 Pasar Filipino = RM25
- Surga beli belah barang-barang pearl, kena pandai tawar menawar. Barang popular brooch, gelang dan accessories wanita, aku beli gelang je.

Dinner kat area Pasar Filipino = RM6
- ABC Mangga
Notes: not recommended, service slow, kotor, order lain dapat lain, mahal. Ni maybe time kitorang pergi tak best, korang try la mana tau nasib baik ke apa.


Total Day 5 = RM56.40

Day 6
Jesselton Point Ferry Terminal
- Island Hoping (2 Pulau - Pulau Sapi & Pulau Manukan) = RM59.80 
Notes: Cari booth no 10, nice deal dengan derang, kitorang siap semua orang dapat harga student padahal yang belajar sorang je
Kitorang cuma pergi pulau sapi dan manukan je, kalau korang nak pergi pulau lain tambah lagi RM 10,
Harga 2 pulau – RM33
Tambang Feri – RM3.80 (suppose RM7, kitorang dapat student price)
Life Jacket – RM10
*Snorkeling set – RM10 (aku tak ambil)
Locker – RM10
Entrance fees pulau – RM3 (ni bayar kat Pulau Sapi)
Zipline (Coral Flyer) – RM68 (nanti kat Pulau Sapi bayar then naik bot ke Pulau Gaya dan patah balik ke Pulau Sapi)
Kat Pulau Manukan, aku tido je sebab sedap tido bawah pokok kelapa.

Minum nescafe panas kat Jesselton Point = RM2


Dinner at Todak Waterfront = RM22
- Kitorang order seafood (lala, kepah, abalone, siakap) 
Notes: Highly recommended.


Pasar Filipino = RM30
- Beli gelang lagi 

Adds-on luggage 40kg = RM23.05


Total Day 6 = RM204.85

Day 7
Checkout Penthouse

Lunch KFC (I’m not feeling well at this time) = RM11.50


Pasar Filipino
Take photo at I <3 font="" kk="">


Tanjung Aru
- Time kitorang pergi ABC Gunung Kinabalu tutup.
Notes: I will not recommend the other gerai kat dalam food court tu. My cousin order coconut shake biasa tapi dapat yang ice-cream bila pulang balik derang tambah chocolate syrup. TF. Then order nasi goreng paprik tapi dapat nasi goring pe ntah. Sudah lah order benda lain dapat lain, rude, lepas tu paksa-paksa suruh order makanan kat gerai mereka. Tapi view beach memang cantik. Spoil je sebab kedai makan kat situ. 

Pulang kereta sewa tapi nak dekat pukul 7 baru owner dating pickup. Dapat duit deposit dan duit tayar balik.

Beli ubat kat farmasi = RM47


Tiket Bus = RM40
- KLIA2 to Ipoh 

Total Day 7 = RM98.50

Total Expenses
Day 1: 243.90
Day 2: 199.60
Day 3: 252.00
Day 4: 234.75
Day 5: 56.40
Day 6: 204.85
Day 7: 98.50

Total: RM1290.00

p.s: total budget ni TIDAK termasuk tiket flight dan tiket bas Ipoh to KLIA2. Tapi rasanya okay budget 1.2K untuk 7D6N kat KK dan Kundasang. Rasanya kalau tak main paragliding atau zipline atau shopping kat Pasar Filipina budget boleh kurang lagi tu. Tapi bagi aku berbaloi sebab kitorang tak rushing sangat sebab masa kami panjang. Cuma yang tak best tu waktu nak balik tu aku tetiba tak sihat padahal waktu pagi tu okay je. Agaknya jatuh sakit sebab tak mau tinggalkan KK kot. KAHKAH

p.s: Sorry la aku tak upload gambar banyak, nak tengok gambar KK atau Kundasang buka je instagram aku @itsmesyazana. Bukan apa lembab betul upload gambar kat blog ni. huh. BTW di saat aku menaip-delete-menaip ni aku tengah packing barang untuk travel lagi. hiks. Doakan aku selamat pergi dan balik ye. :)

Till Then,
-xoxo-
S


No comments:

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org