Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

-xoxo-

S

Movie | Om Shanti Om


Previous Entry: Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434 Hijrah


Bismillahhirrahmannirahim.
Dengan nama Allah lagi maha pemurah, lagi maha mengasihani
Assalamualaikum w.b.t

Actually nak review sebuah novel baru,
Elok dah siap taip and nak tekan publish dengan apps blogger kat semakfon
Tetiba hilang, bengang  giler, mulalah mulut ni ringan je nak cakap bukan-bukan heh
Dah lah beberapa hari ni moody je memanjang.
Mujur entry ni ada dalam draft, so touch-up sikit before publish and publish kat PC
PC ye bukan semakfon. pftt
Ok the story is........

Actually frankly to say, I'm not a big fan of movie from Bollywood ni.
Tapi, ada lah beberapa movie yang boleh dilayan sampai menangis teresak-esak. kahkah
Cerita apa, let be a secret. HAHAHA puihh ni pun nak berahsia. 
Btw, nak tengok cerita hindustan pun aku jenis memilih juga.
Depend on who's the actor, actress, the titles and how the storyline. *banyak songeh betul haha*
Lagipun cerita bollywood yang baru-baru ni banyak sangat sampah -- termasuklah cerita melayu. SORRY tiada tapisan, just being honest.
Aku lagi suka cerita era 60's to 90's sebabnya their movie are really cool and awesome.
Even cerita cinta yang macam serupa, tapi kau boleh menangis teresak-esak --- konon-konon kau berada ditempat hero/heroine tu lah. haha

So baru-baru ini, dekat TV2 ada tayang cerita hindustan yang bertajuk Om Shanti Om.
Actually dah pernah tengok movie ni, but then malam tu banyak drama sampah kat tv except TV8 pukul 9.30 malam tu *what if*, after WI habis mulalah tensi tak tahu nak tengok cerita apa. heh
p/s: don't ask me to watch Astro, gwa takde Astro. haha





Nak dijadikan cerita, movie Om Shanti Om (OSO) ni  aku suka sangat even movie ni soooo 2007 bahaha, sebabnya;
1st: Hero dia ada Shah Rukh Khan
2nd: Heroin dia cantik bakhang. haha jeles aku tengok perut dorang slim giler!
3rd: Director dia Farah Khan, so kalau dah ada Farah Khan dah tentu lah movie hebat kan.
4th: Lagu-lagu dalam movie ni sedap especially part lagu Deewangi Deewangi sebabnya banyak cameo hero-heroine lama dan baru which is yang super cool and awesome! Siapa yang lahir before tahun 95 mesti banyak kenal hero-heroine yang jadi cameo. Aku suka semua! Bahaha
Kalau nak tengok video via youtube klik SINI --- Deewangi Deewangi nak download lagu dia klik INI
dan etc. mihmih :3


(Sorry aku tak letak video teruih sebab banyak gegirl seksi. haha btw aku teringat kata kawan aku incik lesung batu belah kiri cakap tak baik letak vid/gambar orang lain yang mendedahkan aurat tu walaupun orang itu bukan Islam. hewhew)

So movie OSO ni berkisarkan 2 era which is 30 tahun lepas (70's) dan 30 tahun selepas itu (2000), means SRK pegang 2 watak lah gitu katanya. Bila tengok filem ini aku teringat filem lama Rishi Kapoor kot (tak berapa ingat), iaitu Karz, lebih kurang la ceritanya pasal kelahiran/penjelmaan semula (reincarnation).

Well biasalah mereka kan percaya kelahiran semula kalau konon-konnya hayat ini tak dapat nak tunaikan hajat ke hape ke kan, then kalau mati nanti dia lahir balik untuk buat balik apa yang dia tak dapat tu. Macam orang Islam pun percaya juga reincarnation ni tapi bukan dalam hayat macam dalam filem ni lah kan, iaitu kita percaya kelahiran semula di alam barzakh.
 
Reincarnation is refuted by all the main Monotheistic religions of the world. The reason for this is that it is against their basic teachings of a finite life for the human upon which he/she is judged and rewarded accordingly. If the human is to go through numerous lives, on which life is he/she to be judged? The first life? The last life? The Holy Quran, the last and proven word of God, unequivocally rejects this false religion of reincarnation.

The Barzakh (Barrier)
"When death comes to one of them, he says, "My Lord, send me back. I will then work righteousness in everything I left." Not true. This is a false claim that he makes. A "Barzakh" (barrier) will separate his soul from this world until resurrection" 23:99-100

The above words of God are clear and unambiguous. When a person dies, God takes his/her soul while he is still in the process of imploring God for another chance. As soon as the human dies a barrier is immediately in place. This barrier prevents his/her soul from returning to earth. This barrier is maintained until the Day of Resurrection. Source: True Islam


Sinopsis

Ok, berbalik ke filem ini, ia mengisah di tahun 70's ada satu pemuda ni iaitu Omi (Shah Rukh Khan) dan best friend dia, Pappu (Shreyas Talpade) nak jadi pelakon hebat kat Bollywood ni so both of them started it from the bottom which is jadi pelakon tambahan je.

Omi dengan Pappu ni berusaha bersungguh-sungguh nak jadi pelakon hebat, then waktu pre-screening filem Omi ni terjumpa dengan awek cantik iaitu Shanti (Deepika). Kiranya terus fall in love gituuu. (well normal lah kan cerita hindustan gini. haha) Shanti ni kiranya artis popular lah masa tu.

Waktu kat set penggambaran, Shanti kena buat scene kebakaran kiranya kebakaran tu jadi betul-betul, but then hero filem tu bodoh tak nak selamatkan si Shanti ni, so Om pun selamatkanlah si heroin ni. (tipikal bollywood film. hahaha) So, since then Shanti dengan Om jadi rapat.

Kiranya satu hari tu, Om nak jumpa Shanti, tapi dia terdengar pula perbualan Shanti dengan si Mukesh (Arjun Rampal) ni. Oh btw, Mukesh ni konon-konon producer muda-hebat-kaya-jejakaenseng la kat bollywood masa tu. So, Omi terdengar dan terkejut giler rupanya Shanti ni dah kahwin lama dah dengan Mukesh tapi rupanya perkahwinan dorang dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu dan juga pregnant. Yelah, Shanti ni kan artis popular, nanti kalau orang tahu dia dah kahwin mestilah saham jatuh gituu katanya. heh Yang si Mukesh ni pula takut kalau orang tahu dia dah kahwin nanti tokey yang labur modal kat filem dia nanti kena tarik. hoh dasar tamak!.

Malam tu, Om perasan Mukesh bawa Shanti pi tempat set baru, so Om ni follow lah, rupanya si Mukesh ni nak bunuh si Shanti. Lepas Mukesh bakar set tu, dia pun blah tinggalkan Shanti, Om nak selamatkan Shanti, but then ajal maut kan ditangan Tuhan, waktu Om nak redah masuk dalam set tu tetiba meletup tempat tu dan Om pun terpelanting keluar. Btw scene ni aku rasa tak berapa logik sangat, yelah giler kau melambung jauh giler sampai terpelanting kat jalan raya dan accident dengan Rakesh Kapoor. kahkahkah. Btw Rajesh Kapoor ni pelakon top masa tu la kiranya, dia otw nak pi hospital sebab wife dia nak bersalin, so dia try selamatkan Om yang cedera parah masa tu. Dekat hospital, Om tak dapat di selamatkan. sobsobsob but then dia menjelma (reincarnation) jadi anak kepada Rajesh Kapoor tu. Kan wife dia nak beranak masa tu. heh.So dorang bagi nama Om Kapoor

Ok, 30 tahun kemudian, anak Rajesh Kapoor tu which is OK (Om Kapoor) pun jadi artis popular-poyo-bajet bagus-kaya-mewah kat bollywood masa tu. Kiranya OK ni selalu ternampak memori-memori lama dia waktu dia jadi Omi dulu tapi dia masih tak sure lagi sebab apa. Lepas dia menang award dan nak bagi speech tetiba dia tercakap speech yang Omi bagi waktu mabuk dulu tu dekat kawna baik dia Pappu tu. Masa tu Pappu pun tengah tengok award tu dekat tv, dia pun terkejut macam mana OK boleh cakap speech yang sama macam Omi cakap dulu.

Lepas award tu, ayah OK ada buat party untuk celebrate kemenangannya, ayah OK perkenalkan dia dengan producer hebat --- then muncul lah si Mukesh. Kiranya Mukesh ni dah jadi producer yang kaya-raya dan terkenal kat Hollywood lah. Lepas tengok Mukesh, OK pun teringatlah kisah 30 tahun lepas. So dia umpa balik dengan mak dan Pappu tu dan berpakat nak balas dendam atas kematian Shanti dan nak suruh si Mukesh ni admit dosa-dosa dia.Then OK pun cuba yakinkan Mukesh untuk buat balik pengambaran Om Shanti Om.

Papu dengan OK mulalah cari gadis yang boleh jadi Shanti, konon-konon Shanti jadi hantu nak balas dendam. So waktu pencarian tu dia jumpa Sandy yang seiras dengan Shanti. So bermulalah make-over Sandy ke Shanti.

Nak tahu ending dia? Tengok lah sendiri, then share dengan aku. hahahaha. Nak tahu whether korang nipu aku ke idok.

Kbai :p

Download Om Shanti Om - aku just ada Torrent je. Klik ini -- KICKASStorrent


Till then,
-xoxo-
S


21 comments:

cha said...

dah lama tak tgk cite hindustan ni. mcm dah habis zaman rasa huhu

krole said...

pjgnye review sal ceta ni...msti wak mnt sgt kan huhu~

Puan Ezy said...

kite dh lame xlyn hndustan..
dulu mnat..skrg dh xmnat.. hehe

Tihara said...

anak buah akak yang lelaki tu ske tengok hindustan tak sangka :)

M Fizan said...

sebut hindustan saya tau mohabbatein je. OSO nanti ada mood baru tengok. ^_^

anamizu said...

best gak layan OSO nih.
cik ana layan pon memula
sbb hero dia SRK ahahaha

syok lagu dewangi dewangi tu! huhu

dear xila said...

wuaaa suka muviii niiii...minat tgok hindustan yg best2 dan popular je huhu tu pon tau dr kawn recommend. la aritu tyg kat tv2 ke? wuaaaa melepassss. sobs

Aku Penghibur said...

review yg lengkap... acik tgk jgk cerita tu :)

NzA said...

kekadang ibu layan jugak tgk cerita Indystan pd ptg sabtu tapi dh lama xtgk.

ieda immi said...

dah lama x tgk citer nie
suke sbb ramai pelakon terkenal didalamnyeee

nuyui a.k.a miss YUI said...

xprnh tgk..huhuuh

J.Syazwana said...

finas minat giler dengan bollywood ni dulu sampai satu tahap die selalu ajar kite lirik lagu bollywood mase sekolah agama dulu. hahahaha.

QasehnyaRania said...

selamat hari raya dik :)

minat sgt citer ni tau ;)

Yasmin Aris said...

laa. mende ni ke om shanti om nye. dengo je owg dok ckp. moview upenye. haha.
*nmpak sgt byk ketinggalan da T-T


P/s : Selamat hari raya juge ;)

Yasmin Aris said...

*jer.
typing error. haha. :P

pha is said...

amboi.. layan hindustan plak dia...

Cho Zila said...

memang cerita hindustantu buat kita terasa berada di tempat orang dalam cerita t.. alahai... rasa cam dah tengok tapi entahler...

say to easy=) said...

saya dh jrg tgk hindustan..hahaha

TiranaAduka said...

salam
Padat tu..
Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat ta.

boni kacak said...

layan juga cerita ni sebenarnya.hehehe.. teringin nak dapat badan macam shah rukh khan.hahaha

Amanina Mads said...

lama xtgk cerita bolly.. selalu tgk kt tv 2 je. dh follow awk :)

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org