Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Kerja untuk APA?



Hye all's.

Apa khabar kauorang?

Harap-harap sihat la ya :)

Btw, harini aku nak share something.

Maybe, bagi setengah orang hal ni biasa je atau takde pape makna langsung,

Tapi aku rasa patut dijadikan iktibar walaupun sedikit.

Ramai orang selalu salah faham dengan orang yang kerja kilang ni.

Ramai orang cakap kerja kilang ni banyak pergaulan bebas.

Tapi, itulah persepsi masyarakat.

Mungkin ada betulnya di situ, dan ada juga tidak.

Even aku bukan kerja sebagai operator kilang pun sedikit sebanyak aku tetap terasa sebab aku kerja dalam kilang juga.

Tapi, kadang-kadang mungkin betul juga cakap masyarakat tu.

Apa yang aku perhatikan budak-budak kilang ni kadang-kadang melebihi kami yang di dalam office ni.


Cuba kauorang bayangkan, kerja operator pun gaji berapalah sangat kan.

Kalau buat OT siang malam pun takde nya sampai 2k keatas.

Tapi yang peliknya “mewah” semacam.

Boleh pakai make-up tebal-tebal, every week outing dengan holiday.

Kalau tak Cameron atau Genting, KL dan penang pon cukup lah.

Lepas tu pergi kerja, balik kerja siap ada driver okeh.

Kalau kereta “biasa” aku tak lah kisah sangat, TAPI kalau

Yang menjemput dan menghantarnya bukan setakat BMW atau MERC sahaja, ada juga PORCHE tau.

Aku yang kerja office pun terpaksa drive sendiri pergi balik dengan VIVA je.

Haish, hebat kan ‘mereka’ ni cekup orang-orang “besar”.

Yang paling tak boleh tahan tu, satu Malaysia ni mereka ni dah pusing tau.

Aku yang memang terang-terang ada IC sebagai rakyat Malaysia ni pun tak pernah lagi round Malaysia lagi, Sabah Sarawak jangan cakap lah kan.

Memang confirm aku belum pergi lagi.

“MEREKA” yang aku maksudkan tu ialah pekerja Indon kat kilang aku ni.

Datang Malaysia ni nak cari laki ke?

Sebab mereka-mereka ni lah orang-orang yang kerja kilang ni dapat nama busuk.

Aku tak cakaplah semua Indon macam tu, masih ada lagi yang dating sini betul-betul cari rezeki dengan cara yang betul.

Tapi disebabkan ‘segelintir’ ni la yang membusukkan lagi tanggapan masyarakat.

Mungkin ada juga orang yang cakap, tak semestinya Indon je yang buat perangai busuk macam tu, pekerja tempatan pun mesti ada.

YUP, memang betul pekerja tempatan pun ada juga macam tu.

TETAPI, kes yang melibatkan rakyat Malaysia ni tak lah ramai sangat kalau dibandingkan dengan mereka.

TAPI, apa yang aku lihat pekerja asing yang selalu buat hal,

Aku tau, mereka datang sini nak cari rezeki, asal dari keluarga susah semua.

TAPI kenapa bila datang Malaysia terus culture shock? 

Macam baru-baru ni kat kilang aku, budak Indon pregnant and dah terbersalin.

So, how? Nama company juga yang busuk bukan nama budak tu.

Masyarakat tak kan tau nama budak tu, TETAPI mereka tau kilang apa.

Serious, aku menyampah dan muak sangat dengan perangai “MEREKA”.

Aku tau ada juga yang datang sini betul-betul BAIK, TAPI yang baik tu dalam seratus tu adalah dalam seorang dua je yang betul-betul datang sini dengan niat nak bantu family.

Semalam, company aku baru je digemparkan seorang budak Indon baru meninggal. Innalillah.

Budak tu baru je dua bulan kat sini.

Kesian sangat, datang sini betul-betul bersemangat nak kerja, tiba-tiba Tuhan dah ambil dia.

Pelik juga, how come FOMEMA boleh lepas pulak? (FOMEMA ni adalah untuk manage and operate a mandatory foreign worker health screening system in Peninsular Malaysia.)

Waktu buat medical check up semua lepas and tiada penyakit.

Tiba-tiba meninggal pulak. hmm

Memanglah ajal maut semua di tangan Tuhan, Tuhan nak ambil nyawa sesiapa pun kita sendiri tak boleh pasti. Mungkin terlepas pandang seorang dua.

Ekceli point yang aku nak tekankan is kita bekerja ni kerana apa?

Kerana suka-suka? Kerana nak duit? Kerana tuntutan kehidupan? atau Kerana Allah?


Tepuk dada tanyalah iman.

Kalau setakat bekerja untuk suka-suka its better kauorang fikirkan sedalam-dalamnya matlamat hidup tu.

Sekian.

p/s: harini tiada gambar untuk selingan :)



-xoxo-
S

15 comments:

Cik Ezy said...

kerana nila setitik rosak la susu sebelanga..
aishhhh~

pape pon keje la ngn ikhlas..
=)

NA said...

Jelita sangat ke pekerja kilang ni sampai orang kaya sanggup nak taja? Terkejut juga rupanya ada gak pekerja kilang ni ditaja. Ingatkan orang kaya ni pilih artis yang jelita sahaja.
Ha betul tu, niat kerana apa kerja? Mungkin orang kata sebab susah maka apabila dapat duit banyak tu rasa seronok tak ingat hukum agama.

-wina1979-

syrupmasin said...

errr..bukan sume yg dtg sini baek..nk cpt kaye buat kerje part time lah..haha :D

Fathiah Hamim said...

mungkin diorang anggap keje tuh macam platform untuk dapat orang2 'besar'. huh terberanak ek? =D

schaze zainn said...

@ cik ezy
tu la sebab sorg, semua kene tempias =,="


@ NA
yg dtg sini ramai yg biasa2 je.
benda free siapa ta nak kan =,="
ala org kaya pon mesti nak buat simpan jek


@ syrupmasin
tu la, tp smpai bile nak hidup mcm tu kan.


@ Fathiah hamim
keje kilang je pon..hihi
yup terberanak.
perut dah 8 bulan pon org tak tau ngn perasan =,="

sue perbs.. said...

wlu dri mana pon kite dtg, kite kene tau batas2 pergaulan.. huhu.. sy jugak yg tanam anggur lgi.. hehe

schaze zainn said...

@ sue perbs
betul tu, kene pandai jaga batas pergaulan.

takpe, pelan2 la, one day mesti dpt kerja tu :)

ABU said...

aku dengar mmg mcm tu budak2 kerja kilang..tapi tempat aku ni kerja ni sofar aku tngok ok jak..tak de pulak yg buat perangai..

huhuhuhu hidup hidup..mcm2 orng buat utk hidup mewa..

myhatiku said...

nawaitu tuh penting kan..:)
Tuhan lagi sayangkan budak tuh..he

muhamad hanif said...

oh,

mungkin makayah dia yang guna kereta mewah tu..



#positifnya aku

schaze zainn said...

@ ABU
tak semua mcm tu,
tp depend mcm mn die bw diri die..huhu =,="


@ myhatiku
yg penting nawaitu :)


@ muhammad hanif
oke kau mmg positif :)

Fyqa said...

untgnya indon "mewah" tuh.

len mcm jekk

err

GaRy™ said...

antar je diorang balik negara diorang... datang negara orang buat tak senonoh.. haish..

jeBateja said...

waka...waka....itu le pekerja kilang....tapi kilang den 2 3 org jer pompuan....ahakz....keja kilang berat...tapi awek indon lawa2 erk...erk.....ahakz

amna said...

inalillah, buat kawan tu :(
ajal maut urusan Dia..

p/s:tak kisah kerja apa pun yang kita buat itu bagus selagi ianya mendatangkan kebaikan, disalurkan daripada sumber yang halal dan apabila kita kerja dengan ikhlas dan redha.. insyaAllah.. KERJA ELOK2 ^^

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org