Territory Note's

Wanna learn Mandarin?

Click ‘Mandarin Lesson’ at the Pages :)

Have a good day!

p/s: Ramai yang cari shoutbox haha
HARAP MAAF shoutbox disorok buat sementara waktu bagi mengelakkan SPAM :)

NOTES

Sorry ya, if I didn't visit you guys back.

So just leave your comments down below,

and I will track you back.

love you guys!

p.s: wanna fast reply?

Kindly email me at thesyazanazainn@gmail.com or

PM me at Facebook - Syazana Zainn or

DM me at twitter/instagram - @itsmesyazana.

I will tried to help you

-xoxo-

S

Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali



Previous Entry : Tag Harga



Hi semua

Semalam ingat nak post entry ni, tapi aku penat nak taip-taip.huhu

Pernah dengar tak peribahasa macam ni.

“Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.”

So kalau buat baik tu biarlah beragak-agak, and jangan biar orang ambil kesempatan kat kita.

Btw. Kauorang pernah tak tengok orang minta derma atau mengemis tu?

Ekceli macam ni dua hari lepas aku pi beli barang sikit kat pasaraya, but then ada budak-budak minta derma.

Aku tak kisah nak derma, setakat singgit dua nak bagi, tapi yang aku tak tahan tu minta derma atas nama anak yatim, masjid atau surau.

Memang tak salah bagi derma tu tapi agak-agak la.

Hmm.. Tau la rakyat Malaysia ni banyak yang pemurah.

Tapi janganlah ambil kesempatan kat orang-orang sekeliling.

Tiba-tiba teringat waktu aku belajar kat uitm Melbourne merbok dulu..haish.

Kalau pi stesen bus kat SP tu confirm berlonggok orang minta sedekah tu.

Yang tak tahan tu kan, orang yang sama minta sedekah TAPI sakit yang berlainan.

Err. Macam mana tu kan?

Contohlah, minggu ni kitaorang pi outing, so terjumpa la satu hamba Allah ni,

Minggu ni dia patah kaki, bajet macam dah OKU la, but the next week, orang yang sama tapi patah tangan pulak.

Erk.. macam mana tu? So is it sakit betul-betul or pura-pura je?

Yang tak tahan lagi tu, boleh pulak minggu seterusnya buta pulak.

TAPI tau duit yang kitaorang bagi tu berapa inggit. Ciss.

Then, aku paling menyampah bila menggunakan budak-budak kecil ni.

Siap si kakak ni mengendong adik dia yang kecil tu.

Situasi macam ni boleh lihat kat stesen bus Butterworth ataupun Jeti yang nak pi ke island tu

Bukan aku kedekut, sikit pun aku tak kisah

TAPI aku sakit hati dengan segelintir manusia yang suka ambil kesempatan kat atas orang lain

Sometimes aku tengok mereka ni sebenarnya SIHAT tapi MALAS nak berusaha.

Nak senang dengan cara yang mudah. Ni la salah satu kelemahan orang Malaysia.

PEMALAS dan suka AMBIL KESEMPATAN.

Yang buat aku panas hati ni lagi satu, minta derma atas dasar baru convert masuk Islam.

WTF. Pe kaitannya? Asal baru masuk Islam kena minta derma la? Haish. Tak paham aku.

Bukannya CACAT, mereka boleh bekerja apa. SIHAT je.

Aku betul-betul bengang, betulkah baru masuk Islam or pretending to be a MUSLIM?

Jangan mempersendakan agama Islam sampai macam tu sekali.

Orang tak kan cakap kau bangsa apa, orang akan cakap eh orang Islam ni suka minta derma la.

See, itulah pandangan masyarakat sekarang.

Nak tolong orang biarlah berpada-pada.

Sekian, adios amigos.





-xoxo-
S

12 comments:

NA said...

Paling kesian ada sekolah/madrasah suruh budak-budak tahfiz minta derma. Terpaksa dorang buat. Nipun tak patut. Patut yang cari dana tu ialah pihak pengurusan. Budak-budak tu patut belajar tapi dah kena hantar minta derma.

EkaBukanMakcikKau said...

lepas tu kau bagi jugak ke duit kat dia ? aku sarankan dari kau bagi dia duit baik kau gi cekik mekdi . best wohhhhhh . wakkakaa

beLLa said...

kadang2 ade sindiket je tu. bukan diorang dpt dwet tu, org atas dpt. klw jumpe jenis yang cmtu, better belanja makan je. kenyang sket perut dia. bg dwetpun tak semestinya dia dpt.

♛ Azie Azra ♛ said...

kat indo ni lagiiiiiii ramai. siap ketuk2 pintu teksi lagi dik oi. kesian tapi tak leh wt ape. kdg2 tu derma je

Fathiah Hamim said...

kadang2 kesian kan dekat budak2 kena paksa mintak derma, tapi diorang bukan dapat apa.

syrupmasin said...

haha..betol2..dekat stesen bas sp tuh bapak bnyak yg mintak sedekah kot :D

jeBateja said...

ahakz....lain kali ko derma je kat aku....leh aku belikan ko kurma masa kat mekah nanti....aku mana nak derma kat org2 tepi jalan tu....aku tak percaya......

bunbun said...

sampai boleh jadi serba salah tu nak sedekah hukhukhuk

schaze zainn said...

@ NA
betul tu wina. hmm mereka suka ambil kesempatan, kesian kat budak2 tu.


@ ekabukanmakcikkau
tak bagi pon. sbb aku tanye dia mcm2 soklan..huhu


@ bella
tu la kesian kanak2. mereka jd mangsa sbb org2 yg tak bertanggungjawab ni.


@ azie azra
wah mcm kat india je indon ni..ekeke
tp mmg mcm tu kat sana, anak2 terbiar mmg byk.. =,="


@ fathiah hamim
betul tu, dorg dapat maki hamun je.
lepas tu duit yg dorg dapat tu semua bg kat ketua atas tu.


@ syrupmasin
bukan setakat stesen bus je ade, merata dah ade dorg ni. =,="


@ jebateja
ekeke. rugi la derma kat ko. xP
ko nak pi buat ibadat bukan pi shopping k..haha


@ bunbun
betul tu, terpaksa pikir byk kali samada leh caye ke tak

GaRy™ said...

kalau depan awek kiut, gary memang bagi la sedekah kat bebudak tuh... hahaha... nampak sangat x ikhlas..

p/s : ada nama Allah kat situ.. boleh tukar huruf kecil 'a' tu kepada 'A' tak kat depan nama Allah tu?.. hehe...

l i t t l e m i n n i e said...

hah betol betol . kat seremban pun selalu budak budak camtu datang . sambil tunjuk pamplet pasal derma anak yatim . tapi pelik . budak budak plak yang buat camtu . sape plak yang jadik pengantar nye . sape yang bertanggung jwb suruh budak tu mintak2 camtu . takot sindiket . pakse mintak derma . sekarang nie da banyak care nak buat badan macam cedera .. padahal tipu je 2 . .

amna said...

kita sebagai masyarakat, kalau nampak mcm ni, ikut la hati. kalau rasa redha nak memberi, berilah semana yang mampu..

p/s:sejauh mana saluran mereka, paling penting niat kita nak memberi. InsyaAllah, Allah akan memudahkan urusan dengan kita berbaik sangka dan bersedekah tadi. aminn :')

Cakap-cakap / Disclaimer

Syazana.Story.Glory©

Hanya catatan peribadi sahaja.

I Love Stalker !

Busuk.Org